Bloc cu scandal în centrul istoric al capitalei. Compania care a ridicat blocul, a dat faliment, iar acum administratorul de insolvabilitate vrea să vândă subsolul clădirii. Problema e că acolo se află întreaga rețea de conducte, iar odată vândut spațiul, oamenii nu vor mai avea acces la ele. Acum toți așteaptă ca instanța să le facă dreptate, deoarece ambele părți s-au adresat în judecată.
„Locatarii au grijă de bloc. La moment, firma de construcție, căreia îi aparține blocul, este în faliment, dar lichidatorii, avem senzația că nu vor să lichideze firma, ci casa noastră. Noi nu putem găsi un numitor comun și să stabilit spațiile de uz comun, să calculăm procentajul și partea fiecărui apartament în spațiile de uz comun. Noi ne-am blocat din lipsă de putere”, a spus administratoarea blocului, Galina Iver.
Deși construcția blocului a fost finalizată încă în anul 1997, până acum acesta nu a fost dat în exploatare. Motive au fost mai multe, spune administratoarea blocului. Iar acum trei ani, compania care l-a construit a fost declarată falimentară, astfel că lucrurile s-au complicat și mai mult. Proprietarii apartamentelor nu-și pot crea un condominiu, iar recent lichidatorul i-a anunțat că vrea să vândă subsolul, acolo unde se află toate țevile blocului. Locatarii susțin, însă, că subsolul le aparține.
„Ei caută aceste spații, dar nu le pot găsi și pur și simplu au decis să scoată în vânzare toate subsolurile noastre. Motivând că aceasta este încăperea cu 240 de metri, dar nicidecum nu ne iese. Conform normelor, încăperea care are număr cadastral trebuie să aibă o intrare și trebuie să fie întreagă. Dar la noi sunt spații departe. Locatarii vor doar să ia casa și să o deservească, ca să arate bine”.
Galina Iver spune că oamenii sunt disperați, deoarece nu văd cum ar putea fi soluționată problema.
„- Acolo sunt toate țevile. Nu știu care trebuie să fie ieșirea din situație. - Deci dacă vând spațiile, nu veți avea acces la țevi? - Atunci când intri acolo, tu înțelegi că asta nu poate fi vândut. Sunt locuri în care blocul este deservit. Noi acum schimbăm țevile de apă rece, robinetele. Pregătit sistemul de încălzire în regulă înainte de sezonul rece. Prima jumătate de casă are încălzire centralizată, iar cealaltă autonomă”.
Într-un sincron la telefon, administratorul de insolvabilitate al blocului a negat acuzațiile locatarilor. Acesta susține că toate acțiunile ei sunt legale.
„- Noi le-am propus că putem să le transmitem pentru deservirea blocului două încăperi. Le cedăm, dar nu mai mult, deoarece avem creditori dintre care cu creanțe foarte mari, dintre care este Calea Ferată. Și urmează să achităm datoriile. - De ce până acum blocul nu a fost dat în exploatare? - Blocul este... Este proces verbal de recepție finală a lucrărilor. Și anume acolo este indicat care suprafețe și cui aparțin. Sunt procese judiciare, urmează să se examineze toate cererile. Dumnealor tot au o cerere cu aceeași cerințe, chipurile că li se limitează accesul.”
În prezent, în blocul de pe strada Petru Movilă locuiesc aproximativ 60 de familii. Aceștia așteaptă acum instanța să le facă dreptate, deoarece atât ei, cât și administratorul de insolvabilitate s-au adresat în judecată.