Atenție la maidanezi. Peste 1200 de persoane au fost atacate de animale fără stăpân în primele șase luni ale anului curent, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Majoritatea atacurilor au fost comise de câini, îndeosebi maidanezi. Specialiștii în sănătate publică atenționează că, cel mai grav risc asociat mușcăturii de animale este rabia, o boală care netratată este fatală.
Potrivit ANSP, în primele șase luni ale anului curent, peste 1225 de oameni au fost atacați de animalele fără stăpân, cifra este cu aproape zece la sută mai mare față de anul trecut. În cele mai multe cazuri, aproape 800 la număr, oamenii au fost agresați de maidanezi. Faptul că problema câinilor fără stăpân a devenit alarmantă chiar și în zonele rezidențiale o spun locuitorii de pe strada Nicolae Sulac din Chișinău.
„După lucru, veneam acasă. Înaintea mea erau vreo trei sau patru copilași mai mici și câinele a sărit la ei. Eu i-am apărat și când am dat întrebarea de ce nu sunt adunați câini, cică nu au voie, tot ce poate să le facă este doar o injecție și atât, nu pot să facă mai mult nimic.”
„Eu personal nu, dar cunoscuți mei da. Era cu căruciorul, copilul dormea și un câine s-a repezit spre femeie și evident a speriat-o. Copilul era bine, dar doamna are o traumă psihologică.”
„Copii mici când vin de la școală întâlnesc probleme mari. Copilul venea de la școală și a fost atacat de câine, a fost mușcat de picior.”
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cel mai mare risc în urma mușcăturilor de animale este infectarea cu rabie, o boală virală gravă transmisă prin salivă. Potrivit datelor furnizate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, anul acesta rabia a fost detectată la șase animale suspecte, fapt care amplifică îngrijorările privind siguranța publică.
„Perioada de incubație este în jur de 10-14 zile, și poate dura mai mult. Primele simptome caracteristice sunt durerile de cap, durerile musculare, sunt vomele, frica de lumină, amețeli. Boala durează în jur de trei- șase zile și inevitabil fără tratament duce la deces.”
Deși în ultima perioadă nu s-au înregistrat cazuri de rabie la oameni, experții avertizează că acest lucru nu justifică relaxarea măsurilor de prevenție. Specialiștii oferă recomandări simple, dar esențiale pentru a gestiona eficient situațiile de risc și a preveni posibilele infecții.
„Sunt niște reguli simple, dar sigure. Adică, aceea rană de a o spăla sub un jet de apă abundent cu săpun, de a o prelucra cu tinctură de iod. Această manevră simplă presupune înlăturarea a 50-70% de virus din rană, iar după asta neapărat persoana trebuie se adreseze la o instituție medico-sanitară, cea mai apropiată. Ca medicul să prescrie fie tratamentul ce presupune vaccinul antirabic fie imunoglobulina antirabică, în dependență de caz.”
În Republica Moldova, vaccinarea împotriva rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție. Pentru anul curent, autoritățile au procurat 12 mii de doze de vaccin antirabic, valoarea cărora se ridică la aproape un milion 600 de mii de lei.