„Nu putem trăi în pace și prosperitate în Europa de Vest dacă în partea de Est există instabilitate și sărăcie”. Declarația a fost făcută de prim-ministrul luxemburghez, aflat într-o vizită la Chișinău. Luc Frieden a mai subliniat că Republica Moldova este parte a familiei europene. În context, oficialul din Luxemburg și premierul Dorin Recean au semnat o declarație comună în sprijinul aderării țării noastre la UE.
„Este o vizită importantă pentru mine, pentru că noi ca europeni, credem că democrația stabilitatea, pacea, prosperitatea pe continentul european sunt durabile. Toate țările din Europa se conduc de aceleași reguli și ambiții, iată de ce am decis să răspund pozitiv invitației să vin aici, să sprijin Moldova în calea sa spre UE.
Noi nu putem trăi în pace și prosperitate în Europa de Vest, dacă în partea de Est există instabilitate, sărăcie, diferențe sociale mari... Oamenii au luptat pentru independență nu doar ca să fie prevăzută în Constituție, dar să o trăiască în fiecare zi”, a declarat premierul din Luxemburg.
Luc Frieden a mai spus că drumul spre UE nu ar trebui să dureze mult, dar implică multă muncă:
„Europa ne-a oferit nouă pace, democrație, prosperitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria a împărțit Europa. Acum trebuie împreună să facem următorul pas al acestui proces de creare a familiei europene. Moldova face parte din familia europeană. Ca membru fondator, în interesul nostru comun, o să vă sprijinim, suntem mândri că începutul procesului de aderare a început în Luxemburg, e una din capitalele UE.
Este un proces care nu ar trebui să dureze prea mult, dar mult lucru trebuie făcut: legi, regulamente, reguli. Trebuie să adaptați legile voastre la cele ale UE. Referendumul e foarte important pentru cetățenii Republicii Moldova. Urmează să vă creați viitorul. Vrem să fim alături de Moldova”.
De asemenea, Frieden a menționat disponibilitatea Luxemburgului de a oferi asistență tehnică și schimb de bune practici, și a încurajat creșterea colaborării între cele două țări, inclusiv prin schimburi academice și turism:
„Putem să sprijinim Moldova prin schimb de bune practici, suntem membru fondator al UE, putem oferi asistență tehnică către echipele Guvernului pentru implementarea multor legi, credem că trebuie să aducem oamenii împreună, trebuie să aducem studenți din Moldova la Universitatea din Luxemburg. Europa este despre oameni, trebuie să descoperiți cum noi trăim împreună într-un mod armonios, să creștem fluxul de turiști între cele două țări. Aceasta este calea care a început cu deschiderea negocierilor. În baza declarației, vom lucra împreună pentru a aprofunda această relație”.
La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că Republica Moldova poate învăța de la Luxemburg cum o țară mică poate deveni prosperă:
„Am avut o discuție practică și utilă cu echipa și prim-ministrul. Ne-au împărtășit cum o țară mică este o țară prosperă în UE, am discutat despre suportul politic de care Moldova are nevoie în procesul de aderare, dar și competențe tehnice care vor fi puse la dispoziție pentru a implementa corect IQ-ul comunitar în beneficiul cetățenilor. O Moldova puternică și bine dezvoltată este și în interesul tuturor cetățenilor europeni”.
TV8.md amintește că recent, Chișinăul a mai fost vizitat de oficiali străini, precum premierul polonez, Donald Tusk, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care la fel au subliniat sprijinul pentru integrarea europeană a țării noastre. În luna septembrie, în Republica Moldova mai este așteptată prim-ministra Greciei, Kyriakos Mitsotakis.