Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Pe cine a trimis Zelenski ambasador în Turcia. Bilanțul atacului asupra Kievului

/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru

missing
14 septembrie 2024, ora 21:03

Fetele și femeile din Republica Moldova continuă să fie abuzate în propriile familii, în ciuda campaniilor de prevenire a acestui fenomen îngrijorător. Avem mame bătute de copii, avem fiice agresate, dar, în mare parte, soțiile sunt victimele violenței în familie. Multe dintre ele, din varii motive, își acceptă soarta și rămân alături de agresor, în timp ce altele reușesc să rupă acest lanț. Își găsesc un refugiu temporar în centrele de suport pentru femei, victime ale violenței domestice. Printre supraviețuitoare este și Ana, o tânără bătută de iubitul ei în primul an de relație. Istoria ei este despre curajul de a pleca dintr-o relație abuzivă și de a-și reface viața cât mai departe de violență.

„- Ana, spune-mi te rog, cum ai ajuns aici la centrul de plasament? - Prin violență. Cu fostul concubin, încă nu eram căsătoriți, urma acolo la noi... Și el într-o seară stătea cu prietenii, și brusc a început violent. Nu știu, ca nebunul cela, dar era beat ce-i corect. - El mai consuma alcool? - Da, el era pe alcool atunci. Eu m-am pus să adorm copilul și el brusc a venit și căuta un telefon de-a lui. Telefonul lui el îl căuta. Dar eu stăteam în telefon pe pat și am pus să adorm băiatul, să-l legăn pe picioare. El a început violent să pălească cu palma, după care o dată cu pumnul. 

- Adică așa de la nimic s-a apropiat de dvs? - Da, da. El voia să-i dau copilul. Zic ce să faci tu cu copilul, e ora 10, copilul trebuie să doarmă. Nu, că dă-mi copilul. Ce să faci tu cu copilul la ora asta? Și după aceea eu am sunat la poliție. Am sunat o dată, a doua oară. O dată am sunat de pe numărul meu, el mi-a stricat telefonul, după ce el a auzit că eu vorbesc cu poliția, mi-a stricat telefonul. După care am sunat de pe telefonul lui. A treia oară când am sunat, am ieșit în stradă și am sunat. - Dvs. l-ați mai dat la poliție, ați mai apelat la poliție? - Nu, e prima dată, și nu arăta o persoană violentă”. 

În urma acestui episod de violență domestică, bărbatul s-a ales cu o amendă. Pe când Ana - cu mai multe probleme de sănătate, fiind nevoie chiar și de o intervenție medicală.

„I-au pus amendă. Eu l-am scutit, adică n-am pus așa ca să fie și brățară și să mergem prin sud (judecată). - Dar de ce nu ați fost de acord să-i pună acea brățară? - Polițistul a spus că noi eram doar concubini și am acceptat doar să fie cu amenda. Și el trebuia să plătească tratamentul meu. Mi-a rupt maxilarul și trebuia să plătească tratamentul, dar el nu a plătit tratamentul. M-a sunat de vreo câteva ori de când s-a întâmplat asta, dar eu nu-i răspund lui, la sunete, la apeluri, eu lui nu-i răspund”.

Ca în multe alte cazuri de acest fel, și relația de iubire dintre cei doi părea una frumoasă la început. Bărbatul nu dădea semne că ar fi un om violent, ba din contra, era amabil, grijuliu și o ajuta pe Ana, inclusiv financiar. 

„ - Când l-ați cunoscut pe concubinul dvs., știați că el este agresiv, că el consumă alcool? - Nu, nu, nu. - Dar când au apărut primele semne? - Asta a apărut, după, încoace. Încoace, adică, acum, lunile trecute, înainte ca eu să ajung aici la centru. - Cât timp ați fost împreună cu el? - Aproape un an. Trebuia să împlinim anul, în iulie trebuia să facem anul, câteva zile erau acolo și noi făceam anul. - De la început cum era el cu dvs.? - De la început el era drăguț, venea, cadona flori, la băiat îi aducea lapte, pampersuri, bani îmi dădea mereu în mână, să am cu mine, să am la mine. Eu nu l-am văzut pe el așa agresiv niciodată”.

Ana și-a găsit un refugiu temporar la centrul maternal de plasament Diaconia, unde ajung cupluri mamă-copil care provin din medii dificile, inclusiv în urma cazurilor de abuz domestic. Aici, mamele au parte de un loc de trai sigur și primesc protecție și sprijin. În cadrul centrului, li se oferă nu doar adăpost temporar, ci și asistență psihologică, consiliere și ajutor pentru reintegrarea în societate. Prin aceste servicii, angajații centrului își propun să le ofere mamelor aflate în situații de criză șansa de a-și reconstrui viețile într-un mediu sigur, departe de abuzuri. 

„Aici suntem la centru maternal unde asistăm femeile cu copii în situații de risc, la fel și victimele violenței domestice. Găzduim aici mame cu copii până la 3 ani și dacă vin dintr-o situație de violență, le oferim asistență. Asistența noastră constă în servicii complexe de asistență, ceea ce înseamnă de la alimentație, medicamente, haine ș.a., asistență psiho-socială și psihologică în ultimul rând. Aici mamele sunt monitorizate, acompaniate 24 de ore. Le oferim și serviciul creșă pentru ca să-și poată lua zborul, să zicem, să înceapă altă viață, mama și copilul. Anul acesta din 18 cupluri pe care am reușit să le susținem până astăzi, 12 sunt din situații de violență. Adica asta a fost motivul direcționării cazului spre centrul maternal. Vin din cazuri grave, după mine, adică din situații grave. Violență gravă, nu e vorba de violență economică, dar violență fizică”, spune coordonatoarea Departamentului Copil și Familie, Diaconia, Mihaela Belei.

Chiar dacă victimelor li se oferă suportul și ajutorul psihologic, unele dintre ele revin la agresori. 

„Încercăm să le ajutăm, să le susținem, să le asistăm psihologic ca să nu se întoarcă în situația din care au venit. Le spunem că ești în situație de risc tu și copilul. Am avut și cazuri din anii trecuți, în care ele, totuși, au fugit din centru și s-au întros la el. Au fugit în sens că au plecat fără să ne anunțe, au plecat la plimbare și nu s-au mai întors. Și pe urmă am aflat că s-au întors la abuzator”. 

Psihologii spun că majoritatea victimelor violenței domestice provin din familii în care abuzul a fost prezent încă din copilărie. Trăind într-un mediu violent, aceste persoane ajung să considere bătaia sau altă formă de violență ca fiind o normalitate. În acest fel, atunci când își croiesc propria viață personală, repetă aceleași exemple de violență în relația de cuplu. 

„Lucrând cu persoane care sunt și au fost victime ale violenței în familie, marea majoritatea îmi povestesc că, de fapt, au fost și ei, ele victime ale violenței în familie, or era violență: tata împotriva mamei, ori mama își bătea copiii, ori tata își agresa copiii. Astfel, foarte des îmi spun că adulții nu vor să repete experiența părinților, surpinzător, ajung la un moment dat să fie în aceiași situație. Femeile sunt gresate în mare parte de bărbații lor, pentru că statistic, în RM, totuși, avem în jur de 94% femei care sunt victime ale violenței în familie și în jur de 6% bărbați. Pe plan mondial, nu există nicio statistică unde victime bărbați sunt mai mult de 10%. În marea majoritate, victime sunt femei”, zice psihologul clinician și psihoterapeuta Viorica Papuc-Pomană.

Deși este greu să le identifici, în relația cu un potențial agresor, semnele de pericol apar încă de la început. De obicei, acesta încearcă să cucerească femeia foarte repede, iar relația avansează mai rapid și mai insistent. Femeile ar trebui să fie atente în primele etape ale relației, deoarece graba și insistența pot fi semne ale unui comportament abuziv în timp. 

„Cum începe o astfel de relație: un bărbat poate să fie de la început foarte atractiv, interesat, îi spune femeii că este femeia visurilor sale, că toată viața a așteptat-o, știe că este partenera ideală. El poate fi destul de afectiv la începutul relației. Relația derulează foarte, foarte rapid. Chiar la a treia, la a cincea zi, chiar într-o lună, avem cazuri unde persoanele încep să locuiască împreună, se căsătoresc. De fapt, asta este și un scop al acestui agresor, ca să scadă nivelul de atenție al femeii, astfel să obțină rezultatul scontant. Imediat cum partenera îi devine soție sau concubină, apar și primele semne de abuz. De aceea ar trebui să fie persoanele la început de relație atente, să nu să se grăbească să dezvolte o relație atât de rapid, or dacă ea derulează foarte intens, să-și pună niște semne de întrebare. Să urmărească dacă se simte manipulată sau nu, să urmărească cât de mult își schimbă stilul de viață față de acest partener”.

Când o victimă este abuzată fizic, verbal și psihologic, ajutorul poate veni de la familie sau de la autorități. Important este ca victima să conștientizeze că abuzul nu este o manifestare a normalității, ci, dimpotrivă, o formă de umilință, de intimidare și un pericol pentru viață. 

„Diferit putem lucra cu victima, dar este evident că ele uneori nu pot părăsi singure acea locuință unde ea este abuzată, pentru că ea nu mai are nici resurse interioare, nici economice, stima de sine este foarte scăzută, încrederea de sine este foarte scăzută. După multiplele abuzuri psihologice, înjosiri - ea cu adevărat începe să creadă că nu mai poate face nimic singură, că nu se va descurca, că-i vor fi luați copiii, că nu-și va găsi serviciul, ea fără acest partener nu va exista. Și atunci tocmai o resursă externă, asta ar putea fi membrii familiei, organizații, poliția, diferite... primării, autoritate tutelară, psihologi, școală, cine a observat de fapt că există violență în familie, iată anume această resursă externă ar putea ajuta persoana să iasă din cercul violenței”.

Abuzurile fizice sau emoționale lasă amprente grave asupra stării de sănătate a victimelor. Fiind constant abuzată, femeia are nevoie de terapie și consiliere psihologică pe termen lung. 

„O femeie care trece prin violență, mai mult, o femeie care trece prin violență psihologică emoțională, acolo unde rănile nu se văd, de fapt. Ea este cronic înjosită, manipulată, există gelozie, amenințări. Fizic noi nu vedem această violență, dar cronic fiind sub presiunea violenței psihologice, am avut cazuri unde femeile au dezvoltat tulburare de stres post-traumatic și bine întețels ele au nevoie de asistență de lungă durată”. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu 
Imagini și montaj de Vlad Glinjan

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Ajutor de la UE pentru depășirea crizei. Roberta Metsola: „Se va găsi o soluție la plata facturilor”
/VIDEO/ Ajutor de la UE pentru depășirea crizei. Roberta Metsola: „Se va găsi o soluție la plata facturilor”
/LIVE/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - la „Moldova gândește”
/LIVE/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - la „Moldova gândește”
Un alt procuror, candidat la Colegiul pentru selecția procurorilor, nu a promovat evaluarea externă. Despre cine este vorba
Un alt procuror, candidat la Colegiul pentru selecția procurorilor, nu a promovat evaluarea externă. Despre cine este vorba
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Vicepremierul italian Matteo Salvini, achitat în cazul migranţilor blocaţi pe mare
Vicepremierul italian Matteo Salvini, achitat în cazul migranţilor blocaţi pe mare

/LIVE/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - la „Moldova gândește”

missing
21 decembrie 2024, ora 20:00

Doar 40% din satele și comunele din țară au farmacii. Locuitorii fără acces la ele se plâng că trebuie să facă drumuri lungi pentru a face rost de medicamente.

Cum se descurcă sătenii și autoritățile publice locale, cu aceste două mari probleme?

Răspunsul - sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la 19:45, doar la TV8. 

Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.

„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/LIVE/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - la „Moldova gândește”
/LIVE/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.