Germania a început astăzi controale de pașaport la toate granițele sale terestre pentru a combate migrația ilegală, conform Deutsche Welle. Aceste măsuri sunt neobișnuite în Uniunea Europeană, unde controalele sunt de obicei limitate la frontierele externe și aeroporturi.
Ministrul de Interne german, Nancy Faeser, a explicat că decizia este motivată de suprasolicitarea sistemului de azil și de numărul mare de cazuri de migrație ilegală. Deși Uniunea Europeană poate emite o mustrare pentru astfel de măsuri, până acum nu a făcut-o, subliniind că astfel de controale ar trebui să fie „ultima soluție”, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Anitta Hipper.
Intenţia guvernului de la Berlin de a extinde controalele frontaliere probabil nu vor avea ca rezultat o scădere vizibilă a numărului de solicitanţi de azil, a declarat duminică expertul în problema migraţiei Gerald Knaus, transmite DPA.
„Orice persoană care crede că aceste controale la frontiere vor conduce la o reducere a migraţiei ilegale are o aşteptare care este irealizabilă”, a spus Gerald Knaus într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.
Germania se află în centrul Spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene ce au abolit astfel de verificări, fiind necesare pașapoartele doar la frontierele externe și în aeroporturi. Până acum, doar călătorii care intrau în țară la frontierele terestre estice și sudice erau verificați. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și granițele nordice, împreună cu cele vestice. Acest lucru va include hotarele cu Danemarca, Olanda, Belgia, Luxemburg și Franța.
Potrivit Codului Frontierei Schengen, aceste măsuri sunt temporare și nu ar trebui să dureze mai mult de trei ani.
De regulă, controalele interne în Spațiul Schengen pot fi efectuate doar în condiții speciale. Totuși, statele membre decid singure dacă aceste condiții sunt îndeplinite și trebuie apoi să notifice Comisia Europeană de la Bruxelles. Conform Codului Frontierei Schengen modificat recent, controalele ar trebui să fie temporare și să dureze maxim trei ani.