Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata

16 septembrie 2024, ora 21:16

Rusia a lansat cel de-al optulea atac aerian din septembrie asupra Kievului, noaptea trecută, iar unităţile de apărare aeriană au distrus aproape 20 de drone care se îndreptau spre capitala Ucrainei, a anunţat, luni, armata ucraineană, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Trupele ucrainene suferă pierderi mari deoarece armele occidentale sosesc prea lent pentru a echipa forţele armate în mod corespunzător, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru CNN, într-un interviu difuzat duminică. Șeful CIA, Bill Burns, și șeful MI6, Richard Moore, cele mai puternice servicii secrete din lume, susțin că liderii occidentali n-ar trebui să se lase intimidați de amenințările Kremlinului de escaladare nucleară. 

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care numărul soldaților din armata rusă a fost crescut cu 180.000 de militari, transmite meduza. Documentul prevede o a treia sporire de efective de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. 

UPDATE Încă doi înalți oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită, a informat luni Comitetul rus de Anchetă. Comitetul, ale cărui atribuții includ combaterea infracțiunilor grave, a comunicat că Ivan Populovski şi Grigori Zorin recunosc că au primit peste 11 milioane de ruble (circa 120.000 de dolari) într-un interval de trei ani de la două firme din Rusia care au încheiat contracte ca furnizori de produse electrice şi cabluri pentru Ministerul Apărării de la Moscova, scrie Agerpres, preluând Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii Kursk anunță evacuarea obligatorie a localnicilor din două districte, care locuiesc pe o rază de 15 kilometri distanță de granița cu Ucraina. Sâmbătă, ucrainenii au realizat o a doua străpungere a frontierei, la sud de cele două districte, scrie Biziday.

UPDATE Liderul Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat luni că Rusia este „militar invincibilă” în Ucraina. Declaraţia a fost făcută de președinte în timpul vizitei cancelarului federal german Olaf Scholz în această ţară din Asia Centrală, regiune unde influența tradiţională rusă este contestată.

UPDATE Rusia nu precupețește niciun mijloc de subminare a eforturilor Ucrainei de a rezista în fața invaziei pe care a declanșat-o în februarie 2024 pe teritoriul acesteia, acțiunile militare desfășurându-se în paralel cu războiul economic. Dincolo de distrugerile provocate de armata rusă Ucrainei, linia frontului se află pe terenurile agricole ucrainene ocupate, din care Rusia și partenerii săi au vândut cereale furate în valoare de aproape 1 miliard de dolari pe o piață neagră în plină dezvoltare, arată o investigație Wall Street Journal.

UPDATE Ucraina s-a distanțat oficial de suspectul american reținut pentru a doua tentativă de asasinare a lui Donald Trump. Bărbatul ar fi fost un susținător al Kievului după invazia Rusiei din 2022, în timp ce fostul președinte american susține încheierea conflictului într-un mod aparent în favoarea lui Putin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Cercetătorul francez Laurent Vinatier, arestat în Rusia pe motiv că a încălcat legea rusă privind "agenţii străini", a pledat vinovat într-un proces care se desfăşoară la Moscova. El a pledat luni vinovat într-un proces desfășurat la Moscova şi poate primi o condamnare mai uşoară, au anunţat media ruse, potrivit Reuters. 

UPDATE Ucraina e pregătită să ajute Moldova în lupta cu inundațiile. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha. „Ucraina stă alături de vecinii care se confruntă cu inundații devastatoare. La instrucțiunile președintelui Volodimir Zelenski și sub coordonarea lui Denys Shmyhal ne-am oferit Cehiei, Ungariei, Moldovei, Poloniei, României, Slovaciei să trimitem unități ale Serviciului nostru de Stat de Urgență pentru a ajuta la atenuarea dezastrului”, a declarat Andrii Sybiha.

UPDATE Şefa diplomaţiei nord-coreene, Choe Son Hui, a plecat spre Rusia pentru a participa la cel de-al patrulea Forum al femeilor eurasiatice şi la Forumul femeilor din ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite) de la Sankt Petersburg, a anunţat luni ambasada Rusiei în Coreea de Nord, potrivit Reuters.

UPDATE Anul acesta, orientarea Rusiei spre China a făcut mulți pași înapoi, având în vedere că, îngrijorate de sancțiunile SUA impuse în urma invaziei în Ucraina a lui Vladimir Putin, băncile chineze resping tranzacțiile, silind Moscova să majoreze taxele impuse transferurilor bancare în yuani (RMB – renminbi – moneda națională chineză, n. red.), potrivit Rador.

UPDATE Rușii au folosit 128 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei numai în ultima zi, a declarat duminică președintele țării, Volodymyr Zelenski, într-un discurs citat de Ukrinform. Operațiunea de salvare la locul atacului asupra unui bloc de locuințe din Harkov este încă în desfășurare „Operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare în Harkov. O bombă aeriană rusească a lovit un bloc. O clădire rezidențială obișnuită, cu mai multe etaje. A existat un incendiu, iar tavanele s-au prăbușit”, a spus el.

UPDATE „Dronele de atac ruseşti se îndreptau spre Kiev din direcţii diferite şi în grupuri diferite”, a precizat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe Telegram. „Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau pagube la Kiev”. Amploarea atacului, care a ţinut Kievul sub alertă de raid aerian timp de aproximativ 3,5 ore, va fi cunoscută abia mai târziu luni, a adăugat el pe aplicaţia de mesagerie. Martorii Reuters au raportat o serie de explozii puternice, potrivit News.ro.

UPDATE Alimentată cu steroizi din trilioane de ruble din cheltuieli militare, economia rusă se apropie de punctul de rupere. În timp ce oficialii raportează victoria asupra sancțiunilor, se laudă cu creșterea PIB-ului și cu creșterea veniturilor a sute de mii de oameni săraci trimiși la război, Banca Centrală a Rusiei trage discret un semnal de alarmă, scrie Moscow Times.

 

UPDATE Rusia a atacat în timpul nopții cu 14 drone, dar și două rachete balistice Iskander M și o rachetă aeriană ghidată Kh-59 care au vizat regiunea Odesa, au informat forțele aeriene ucrainene, relatează Reuters. Potrivit sursei citate, sistemele de apărare ale Ucrainei au distrus 10 drone și racheta aeriană ghidată. Nu au fost date detalii despre ce s-a întâmplat cu rachetele balistice Iskander M.

UPDATE Contraofensiva Rusiei în scopul de a recupera teritorii din regiunea Kursk pierdute în urma incursiunii surpriză a forțelor ucrainene este în desfășurare, dar încă nu a căpătat avânt. Ucraina a lansat acest asalt luna trecută, luând sub control zeci de așezări, într-o acțiune care i-a luat prin surprindere până și pe aliații Kievului. Totuși, de la bun început, observatorii au apreciat că este improbabil să poată fi capabilă să-și mențină câștigurile, relatează CNN.

UPDATE O persoană a murit, iar alte cel puțin 42 sunt rănite în urma atacului rusesc cu bombă ghidată asupra unul bloc din Harkov. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după noul atac al forţelor ruse în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, scrie AFP.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin şi liderii ca el ar putea redesena graniţele ţărilor lumii dacă Europa şi alte ţări nu rămân unite. Într-un interviu acordat CNN, Zelenski a declarat că războiul ne-a schimbat „pe toţi” şi că cel mai important lucru este dacă războiul poate schimba Europa şi restul lumii. „Dacă lumea nu va înţelege că trebuie să trăim în unitate, altfel Putin - sau unii tipi asemănători, ştiţi - poate împărţi lumea şi poate mânca bucăţile ei ca pe o plăcintă. Şi de aceea avem nevoie de această unitate”, a afirmat liderul ucrainean, scrie Mediafax.

UPDATE Suspectul în cea de-a doua tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un bărbat din Florida în vârstă de 58 de ani, care se pare că a călătorit în Ucraina după invazia Rusiei şi a devenit un susţinător al trimiterii de arme şi chiar de soldaţi americani pentru a ajuta Kievul, relatează The Telegraph, informează Mediafax.

UPDATE Două avioane militare ruseşti IL-38 au fost detectate şi urmărite în timp ce operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska pe 14 septembrie, marcând al treilea astfel de incident într-o săptămână, a raportat Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) pe 15 septembrie, scrie Kyiv Independent. Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au încălcat spaţiul aerian american sau canadian. De asemenea, aceste zboruri „nu sunt văzute ca o ameninţare”.

UPDATE Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, va participa la viitorul summit BRICS din Rusia, potrivit presei de stat, pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind cooperarea militară dintre cele două țări. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că Rusia a primit rachete balistice de la Iran și este probabil să le folosească în Ucraina în câteva săptămâni. Cooperarea dintre Moscova și Teheran a amenințat securitatea europeană mai largă, a spus el. Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța au impus marți noi sancțiuni Iranului, inclusiv măsuri împotriva companiei sale aeriene naționale Iran Air, scrie The Independent.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 935: Atac în Rusia, bloc bombardat la Harkov și prognoza lui Budanov. ISW: Kievul avansează la Kursk
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 934: Alertă pentru Moldova, refuz din SUA și schimb de prizonieri! Biden: „Putin nu va învinge”
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii

Italia propune castrarea chimică a violatorilor și pedofililor. Unii politicieni au numit propunerile „extremistă”

missing
19 septembrie 2024, ora 19:04

Deputații italieni au aprobat joi înființarea unui comitet care va putea propune legi privind tratarea abuzatorilor sexuali cu medicamente care blochează androgenii, conform Politico. Camera Deputaților din Italia a adoptat o moțiune care prevede că tratamentul ar trebui să fie consensual, reversibil și să aibă ca scop reducerea riscului de recidivă al abuzatorilor sexuali. Guvernul va trebui să propună o componență a comitetului.

Guvernul de dreapta al prim-ministrei Giorgia Meloni încearcă să adopte o poziție dură în privința legii libertății sexuale. De la preluarea puterii în 2022, Guvernul său a introdus legi în care sunt recunoscute zeci de noi infracțiuni sexuale, scrie publicația americană, citată de hotnews

Giorgia Meloni a condus eforturile de reabilitare a orașului Caivano, de la marginea Napoli. Orașul a devenit un simbol al criminalității după ce două copile, care erau verișoare, au fost violate de un grup de bărbați. Prim-ministra a declarat la începutul acestei luni că securitatea este „prioritatea” sa pentru următoarele luni.  

Partidul Liga, parte a coaliției guvernamentale, care a făcut din castrarea chimică pentru pedofili și violatori o componentă a campaniei sale politice, a propus această moțiune. Conform propunerilor Ligii, infractorii sexuali condamnați ar putea primi o sentință suspendată în schimbul efectuării tratamentului de blocare hormonală.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, și-a arătat entuziasmul pentru propunere. „Victorie pentru Ligă! Un alt pas important pentru lupta noastră istorică pentru justiție și bun simț: toleranță zero pentru violatori și pedofili”.

Mai multe grupuri politice au numit propunerile „extremiste” și „o încălcare a umanității și justiției”.  

Deputata Simona Bonafè, membră a Partidului Democrat, a declarat că propunerea Ligii este „neconstituțională. Ea subminează fundamentul sistemului nostru juridic, care a renunțat de secole la folosirea pedepsei corporale”.

Alianța Verde a criticat „vocația fără sfârșit a Ligii pentru represiune”.  

Castrarea chimică constă în administrarea unor medicamente care opresc eliberarea hormonilor ce stimulează testiculele să producă testosteron. Este o metodă folosită în Rusia, Polonia și în unele state americane pentru anumite infracțiuni sexuale. 

Totuși, există îndoieli cu privire la eficacitatea sa în prevenirea recidivei, iar experții spun că poate avea efecte secundare fizice și psihologice. Grupuri feministe, citate de Politico, au avertizat că motivele din spatele infracțiunilor sexuale, precum violul, nu sunt dorințele sexuale incontrolabile, ci factorii culturali.

Actualul ministru italian al justiției, Carlo Nordio, s-a opus unor propuneri similare în 2019, înainte de a intra în Guvern, declarând că acestea reprezintă „o întoarcere la Evul Mediu.”

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.