Republica Moldova se confruntă încă cu provocări semnificative și le poate depăși doar cu ajutorul prietenilor. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la Platforma de Parteneriat pentru Moldova. În cadrul conferinței, șefa statului a mai subliniat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană reprezintă „Planul Marshall” al țării, fiind esențială pentru un viitor prosper.
Sandu a subliniat că Moldova are un potențial uriaș, dar provocările actuale fac dificilă valorificarea acestuia. Ea a cerut un ajutor mai direct, flexibil și rapid, având în vedere că „nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată”.
„Sprijinul prietenilor din Europa a avut un rol crucial și ne-a ajutat să depășim crize. Solidaritatea voastră este o dovadă clară pe cine poate miza Moldova cu adevărat. Trebuie să recunoaștem o altă realitate - provocările rămân semnificative, nu sunt doar ale noastre, ci ale întregii Europe. Însă noi am fost afectați mai mult decât alții... Suntem într-o cursă contratimpului. Pentru a reuși, trebuie să închidem lacunele și nu vom reuși să depășim provocările fără asistența dumneavoastră”, a declarat președinta.
Totodată, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova merge ferm pe calea integrării europene:
„Creșterea, stabilitatea și consolidarea Republicii Moldova sunt legate de drumul său către aderarea la Uniunea Europeană. Aderarea la Uniunea Europeană este Planul Marshall al Moldovei... Nu putem reuși dacă acel ajutor nu este mai rapid, mai flexibil, mai mare și concentrat pe nevoile noastre.
Avem un proverb aici - unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți, puterea crește. Noi suntem mulți și cu voi alături suntem și mai puternici. Astăzi, Moldova e la o răscruce, dar nu în care nu știm încotro să mergem, știm bine direcția, spre un viitor european, unde pacea și prosperitatea sunt la ordinea zilei. Fiecare pas ne duce mai aproape de acel viitor stabil, unde fiecare cetățean trăiește cu demnitate și în siguranță”.
„Nu mai avem luxul de a pierde timp – trebuie să acționăm decisiv și cu mai multă certitudine”, a punctat șefa statului.
TV8.md reamintește că peste 65 de delegații internaționale s-au reunit marți, 17 septembrie, la Chișinău pentru a participa la a cincea ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Scopul evenimentului este de a mobiliza și de a concentra ajutorul țărilor dezvoltate pentru țara noastră.
În cadrul conferinței, participanții vor crea 4 grupuri de lucru: justiție, anticorupție și securitate; energie, eficiență energetică și mediu; dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova. Primele trei ediții au avut loc la Berlin, București și Paris, după care Moldova a preluat conducerea și a organizat a patra ediție la Chișinău.