În cadrul campaniei de informare online „Culisele Integrării Europene” ADEPT vă propune o serie de interviuri exclusive despre istoria și procesul integrării europene a Republicii Moldova, care vor fi publicate pe parcursul lunii septembrie și octombrie 2024.
Invitații primului interviu sunt foștii premieri Ion Sturza și Natalia Gavrilița. Aflați de la Ion Sturza cum a fost Republica Moldova înaintea României în șansele de aderare la UE în 1999, despre agenții Kremlinului care au împiedicat integrarea europeană a țării, cum ne-am fi putut dezvolta dacă deveneam membri UE odată cu România și Bulgaria, iar de la Natalia Gavrilița despre cum s-a ajuns la ideea de a depune cererea de aderare la UE odată cu Ucraina în martie 2022 și ce șanse avem acum.
„În 1999, ca vizibilitate, noi (Republica Moldova) eram chiar înaintea României din perspectiva aderării și la Uniunea Europeană, dar și euroatlantic (la NATO),” spune fostul premier Ion Sturza într-un interviu exclusiv pentru ADEPT.
După Sturza, „Republica Moldova urma să fie un soi de exemplu de integrare rapidă a unei țări în UE, iar la întâlnirea Consiliului Europei din decembrie 1999, țara noastră ar fi fost încurajată să semneze cerere de aderare la UE odată cu România și Bulgaria. De ce nu s-a mai întâmplat acest lucru? Guvernul Sturza a fost demis la 12 noiembrie, cu o lună înainte de summit, de o „alianță monstruoasă, condusă într-un fel sau altul, de Petru Lucinschi și Iurie Roșca, ambii agenți de influență ai Federației Ruse.”
În anul următor, în 2000, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița traducea întâlniri oficiale ale guvernului cu reprezentanți străini în timp ce era studentă. Aceasta își amintește că la una dintre întâlniri, înalți demnitari europeni le-au zis oficialilor moldoveni că atunci era „ultimul vagon al ultimului tren pentru integrarea europeană pentru următoarea perioadă.”
Gavrilița a mers apoi să lucreze pentru structuri UE și pentru guvernul RM, inclusiv ca secretar al Comisiei de Integrare Europeană în 2008-2009, condusă atunci de fostul președinte Vladimir Voronin. Gavrilița și-a dat demisia din comisie și din guvern în urma evenimentelor din aprilie 2009.
„Aceasta (reacția brutală a autorităților la proteste) a arătat că atunci când guvernarea doar declară drept deziderat integrarea europeană, dar nu trăiește cu adevărat valorile europene, ne putem aștepta la o stagnare sau chiar la o ranversare a progresului obținut anterior”, spune Gavrilița.
Așadar, atunci când, deja în calitate de premier, din discuțiile cu oficialii UE și ucraineni, a apărut ideea depunerii cererii de aderare la UE în martie 2022 — pas înscris și în programul de guvernare — Natalia Gavrilița spune că împreună cu echipa sa, ea nu a mai vrut să „rateze ultimul vagon al ultimului tren de integrare europeană pentru următoarea generație”.
Campania de informare online „Culisele Integrării Europene” inițiată de Asociația ADEPT, include o serie de 9 videoclipuri exclusive care prezintă detalii esențiale despre parcursul Republicii Moldova către integrarea europeană.
Acest video a fost produs de Asociația ADEPT cu sprijinul Uniunii Europene și German Marshall Fund of the United States (GMF). Conținutul este responsabilitatea ADEPT și nu reflectă neapărat opiniile GMF.