Guvernul a venit cu un mesaj oficial adresat cetățenilor din stânga Nistrului, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, Gazprom nu va mai livra gaze în regiune. Chișinăul dă asigurări că va susține conaționalii din regiunea transnistreană și că nu va permite o catastrofă umanitară.
„Decizia „Gazprom” de a întrerupe livrările de gaz din 1 ianuarie 2025 este un alt exemplu de cum Rusia folosește energia ca armă, însă locuitorii de rând nu trebuie să devină ostaticii acestei decizii. Aceasta aduce riscuri serioase pentru bunăstarea voastră, iar noi condamnăm astfel de acțiuni. Dar în aceste condiții dificile, vom fi alături de voi.
Noi am fost primii care am avertizat asupra scenariilor posibile și am făcut tot ce am putut pentru a fi pregătiți să ajutăm. Împreună cu partenerii internaționali, cu prietenii noștri, deja lucrăm la livrarea ajutoarelor umanitare: generatoare, medicamente și alte resurse.
Facem tot posibilul ca școlile să rămână deschise, iar copiii să poată învăța în siguranță. Pentru fiecare școală sunt dezvoltate soluții individuale. Programele noastre școlare și manualele, inclusiv în limba rusă, pot fi descărcate online.
Asistența medicală rămâne disponibilă pentru toți cei care au nevoie de ea. Am asigurat accesul la asistență de urgență, inclusiv prin intermediul serviciilor de ambulanță.
Înțelegem că nu este ușor. Dar chiar dacă cei care v-au promis stabilitate v-au lăsat fără sprijin, Moldova este pregătită să ajute. Căutăm soluții pentru a atenua consecințele acestor acțiuni și pentru a vă sprijini. Nu vom permite o catastrofă umanitară. Bunăstarea și securitatea voastră rămân priorități pentru noi. Continuăm să lucrăm pentru pacea și stabilitatea regiunii. Suntem întotdeauna alături de voi – astăzi și întotdeauna”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
TV8.md reamintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.
La scurt timp, Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localitățile amplasate în stânga Nistrului. Este vorba de raionul Dubăsari, orașul Tighina și din proximitatea acestuia, inclusiv patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții culturale.