Licoarea lui Bachus a început să facă victime. Zilele trecute, două persoane, soț și soție, au decedat în urma intoxicațiilor cu dioxid de carbon. Salvatorii au pornit pe la casele gospodarilor să le amintească regulile elimentare de securitate pentru a evita tragedii. Acţiunea a început săptămâna trecută, însă astăzi au ajuns în satul Condrița, raionul Străşeni, şi urmează a fi desfăşurată la nivel de ţară.
Nea Vasile din Condrița spune că face vin de când se știe. A moștenit secretul vinului bun de la părinți. Cu toate acestea, bărbatul își amintește că o dată în copilărie a dat de bucluc, pentru că nu știa cât de periculos este dioxidul de carbon, emanat la fermentarea vinului.
„Eram clasa a 6-a undeva, și am pus în beci, nu era tata acasă, eram numai cu mama și mama se îngrijora să nu vină cineva să îi dea drumul la vin sau să îi pună vreo hrincă de pâine și a zis să-l punem în beci. Eu cu un coleg am vrut, tot așa, să mustuim, ne-am băgat și acolo nu mai puteai înăuntru și am plecat la școală și am luat un protivogaz, o mască și să facem noi, tot nu puteam, și am răsturnat. Tata a zis, vinul ca vinul copilul să fie”.
Și pentru că mai mulți gospodari uită de dioxidul de carbon emanat la fermentarea vinului, astăzi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat o campanie de informare a populației despre regulile pe care trebuie să le respecte oamenii atunci când fac vin acasă. Au trecut și pe la nea Vasile, care i-a ascultat cu atenție ca un învățăcel.
„Acest proces să aibă loc doar în spații deschise, nici-într-un caz nu de efectuat acțiunile date în spații închise, din motiv că în procesul de fermentare se degajă monixidul de carbon. În cazul în care suntem siguri și vrem să ducem acest must sau vin pentru a fermenta mai departe, în spațiile închise, deci în beci, să ne asigurăm că totuși beciul corespunde”.
Potrivit salvatorilor, beciul trebuie să fie dotat cu sisteme de aerisire, iar în perioada de fermentare, ușa acestuia trebuie să fie larg deschisă, pentru a nu permite dioxidului de carbon să se acumuleze în interior.
„În cazul în care în beci are loc fermentarea și este prezent monoxidul de carbon, logic că nu este oxigen, nu este aer, în cazul dat, ar fi o modalitate foarte bună să ne asigurăm că este aer. Cea mai simplă modalitate ar fi lumânarea, aprindem o lumânare și intrăm cu lumânarea aprinsă în beci, în cazul în care lumânarea se stinge, deci evident nu este oxigen. Dacă am depistat acest lucru, nu intrăm mai departe”.
Intoxicațiile cu dioxid de carbon au loc atunci când nu sunt respectate măsurile de protecție. Simptomele sunt diverse, spun specialiștii.
„În forma ușoară avem dureri de cap, și amețeli forma medie se reprezintă prin dureri de cap persistente, amețeli, vomă, somnolență, puls accelerat, reflexe și judecată întârziată, încetinită. În forma gravă, deja apar convulsiile, poate surveni coma și chiar decesul”.
În cazul în care cineva a inhalat gazul toxic și este inconștient, trebuie să sunăm de urgență la 112. Acum câteva zile, fostul primar de Sadova, Vladimir Susarenco, și soția sa au fost găsiți fără suflare în beciul casei, după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon.