Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

20 septembrie 2024, ora 18:05

Ministerul de Externe rus a cerut Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina, declaraţie ce face referire la informaţii despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşti a unor avioane F-16 destinate Kievului. Informația a fost catalogată drept un fals de Chișinău, anterior. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară că forțele ucrainene au redus potențialul trupelor ruse de a lansa atacuri în regiunea Donețk, pe frontul de est al războiului de peste 2 ani și jumătate. Totuși, situația a rămas, potrivit lui Zelenski, „critic de dificilă, cu bătălii grele în fiecare zi” în cele două sectoare ale frontului de est supuse celor mai multe atacuri rusești - în apropierea orașelor Pokrovsk și Kurakhove, notează Libertatea.

Ministerul rus al Apărării continuă să îl preseze pe Putin pentru o mobilizare suplimentară de trupe, notează Wall Street Journal. Totodată, un înalt oficial rus avertizează Occidentul în legătură cu riscurile unui război nuclear. Mai mult, Rusia amenință SUA să țină cont de avertismentele Moscovei privind Ucraina. Între timp, Kievul nu acceptă un posibil transfer al Crimeei sub mandat ONU, așa cum propune Polonia.

UPDATE Ministerul de Externe rus a cerut vineri Republicii Moldova să nu se implice în conflictul din Ucraina. Avertismentul face referire la informaţii despre o presupusă amplasare la baza aeriană de la Mărculeşţi a unor avioane F-16 destinate Ucrainei, relatează agenţiile EFE şi TASS. Relatări despre o presupusă găzduire de către Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au apărut în luna august, când Chişinăul le-a dezminţit şi a acuzat Moscova ca a reacţionat la „ştirile false de pe internet”, scrie Digi24.

UPDATE Ucraina nu a fost niciodată mai aproape de NATO, uşa este deschisă, iar Ucraina va adera la Alianţa Nord-Atlantică, dă asigurări Jens Stoltenberg, relatează Euronews.  

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat presei că Moscova este preocupată de ceea ce a denumit activitate „provocatoare” la granița cu Belarus și a menționat că nu exclude să existe tentative de a determina o escaladare a situației în regiune.

UPDATE Noul șef al diplomației ucrainene, după demisia lui Dmitro Kuleba, Andri Sibiga, i-a cerut Rusiei în timpul unei vizite în Republica Moldova să-şi retragă trupele de pe teritoriul Transnistriei.

UPDATE Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, aflat în subordinea preşedinţiei, a anunţat vineri că interzice utilizarea serviciului de mesagerie Telegram pe dispozitivele electronice ale majorităţii militarilor şi oficialilor, deoarece există suspiciunea că serviciile ruse de informaţii pot accesa mesajele, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Poliția de frontieră ucraineană a publicat imagini cu „legendara” Insulă a Șerpilor de pe Marea Neagră, adăugând că aceasta este un veritabil „avanpost” pe Marea Neagră pentru forțele sale. „Forțele speciale ale Serviciului Gărzilor de Frontieră de Stat din Ucraina, împreună cu unitățile Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, asigură navigația civilă în Marea Neagră și împiedică aeronavele și navele inamice să se apropie de coasta noastră“, spune poliția de frontieră ucraineană într-o postare platformele Telegram și X. „Astăzi, Insula Șerpilor este un avanpost în Marea Neagră”, se mai spune în mesajul ce însoțește clipul video.

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, 20 septembrie un împrumut de 35 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) pentru Ucraina, ca parte a unui angajament de 50 de miliarde de dolari din partea G7, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Capitala Kiev și o parte a regiunii a fost cuprinsă vineri de un strat dens de ceață toxică, iar oameni din diferite zone ale orașului și comunitatea metropolitană s-au plâns de un miros puternic și dificultăți de respirație, transmite BBC. „Acest miros mă face să simt mâncărime în gât, este foarte incomod”, a spus Natalia din Kiev, care a sosit la Kiev dimineața. Potrivit acesteia, a fost greu de respirat atât în ​​capitală, cât și în afara orașului, unde locuiește femeia.

UPDATE 'Cu cât dăm mai multe arme Ucrainei, cu atât mai repede va veni pacea', a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un eveniment German Marshall Fund. Șeful NATO consideră că Occidentul va grăbi sfârșitul războiului din Ucraina dacă va spori ajutorul militar acordat Kievului. Stoltenberg a remarcat că „cea mai rapidă modalitate de a pune capăt războiului este de a-l pierde”, dar acest lucru nu ar duce la pace, ci la ocupația rusă. „Astăzi, președintele Putin crede că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Și el crede că ne poate aștepta. Acesta este motivul pentru care continuă să ducă războiul său brutal. Nu cred că îl putem face pe Putin să se răzgândească. Dar cred că îi putem schimba calculele”, a adăugat el, potrivit European Pravda.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov, 47 de ani, susține că două vehicule electrice Cybertruck au fost trimise pe front, în districtul militar de nord, relatează portalul rusesc independent Medusa și Grozny News. Cu o zi înainte, comandantul de la Groznîi îl criticase pe Elon Musk, proprietarul Tesla, că i-a „dezactivat de la distanță” unul dintre „bolizii cibernetici”.

UPDATE India a respins informațiile de presă care susțin că New Delhi nu a reușit să împiedice cumpărătorii europeni să transfere obuze de artilerie de fabricație indiană în Ucraina. Situația ar fi fost deja reproșată în mod repetat de Rusia.  

UPDATE Comandamentul militar al Rusiei anticipase incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și făcea, de câteva luni, planuri pentru a o împiedica, potrivit unor documente pe care armata ucraineană a spus că le-a confiscat dintr-un depozit din zonele abandonate de trupele Moscovei, relatează The Guardian.

UPDATE Confruntată cu amenințarea rusă și cu războiul din Ucraina, Uniunea Europeană are din această săptămână, pentru prima oară în istorie, un comisar pentru Apărare și Spațiu, în persoana fostului premier lituanian Andrius Kubilius. Numai că, așa cum scriu și jurnaliștii de la The New York Times, primul comisar european pentru Apărare este ”un rege fără regat”. Și asta deoarece Uniunea Europeană nu are o armată și nici un ministru al Apărării, iar responsabilitățile și resursele de care va dispune Andrius Kubilius nu au fost deocamdată clarificate, la câteva zile după ce a fost numit în noua funcție.

UPDATE Ministerul rus de Externe a declarat vineri că Uniunea Europeană „şi-a pierdut minţile” prin decizia de a continua să ofere ajutor militar Ucrainei, afirmând că această politică va duce Bruxelles-ul „la ruină”. Potrivit Reuters, Moscova critică dur această măsură, în contextul în care Germania se pregătește să aprobe un nou ajutor militar de aproape 400 de milioane de euro pentru Kiev.

UPDATE Fostul investitor în Rusia Bill Browder este convins că președintele rus Vladimir Putin ar pierde un război împotriva NATO în trei zile și cere rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, relatează publicația germană Focus, care citează Huffington Post.

UPDATE Peste 70.000 de soldaţi care au luptat pentru armata rusă au murit în Ucraina, mulţi dintre ei fiind voluntari care s-au alăturat forţelor armate la începutul conflictului, în 2022. Numele celor ucişi în Ucraina, necrologurile şi fotografiile de la înmormântările lor sunt publicate în mass-media şi pe reţelele de socializare ruse, conform unor date analizate de BBC, informează EFE. Conform sursei citate, serviciul rus al BBC şi site-ul independent Mediazona au compilat aceste date şi au verificat informaţiile pentru a identifica persoanele ucise în război, scrie Gândul.

UPDATE Germania a rezolvat criza energetică şi este pregătită pentru iarna anului 2025, a declarat vicecancelarul şi ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de Bild, joi, scrie The Kyiv Independent. Habeck a afirmat că Germania nu se mai confruntă cu o penurie de gaz şi nu mai are nevoie de gaz rusesc, un punct de cotitură în strategia energetică a ţării. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui dialog cu cetăţenii din oraşul Osnabruck, scrie Mediafax.

UPDATE Statele Unite ar trebui să țină cont de avertismentele Moscovei cu privire la riscurile unei escaladări în jurul conflictului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă RIA Novosti, relatează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Soldații americani din Alaska sunt înarmați cu lansatoare de rachete, ca răspuns la exercițiile navale masive ale Rusiei. Tensiunile cresc: patru nave rusești au fost detectate aproape de coastă, iar incursiuni ale avioanelor Rusiei în zona de apărare aeriană, au fost observate, notează Adevărul.

UPDATE Eficacitatea sistemelor antiaeriene Ghepard, de producție germană, a fost demonstrată încă o dată, în condiții reale de luptă, pe frontul din Ucraina. Pe rețelele sociale a fost postat un clip video care a surprind cum un astfel de sistem doboară cu precizie o dronă rusească Shahed, cu doar două rafale scurte de mitralieră și o mică ajustare.

UPDATE Joi seara, sateliții NASA și ESA încă detectau incendii la depozitul unde se estimează că erau stocate între 19.000 și 30.000 de tone de muniții. După distrugerea acestui depozit în regiunea Toropeț, Rusia, în urma unui atac cu drone ucrainene în noaptea de marți spre miercuri, unii dintre cei mai influenți bloggeri militari și propagandiști ai Kremlinului și-au exprimat furia pe rețelele sociale.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a doborât 61 din cele 70 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. Celelalte nouă drone au dispărut de pe radare în urma măsurilor active luate de trupele ucrainene, au transmis Forțele Aeriene citate de Kyiv Independent. O rachetă de croazieră Kh-59 a fost, de asemenea, interceptată. Explozii multiple au fost auzite noaptea trecută în mai multe regiuni, iar apărarea aeriană a acționat în regiunile Kiev, Zaporojie, Cerkasî, Liov și Ivano-Frankivsk, notează Spotmedia.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri dimineață, într-o postare pe rețeaua de socializare X, că a ajuns la Kiev. „A 8-a mea vizită la Kiev are loc în timp ce sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să țintească infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase. Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderare și la progresele privind împrumuturile G7”, a declarat Von der Leyen, notează G4media.

UPDATE Autorităţile de la Moscova discută majorarea contribuţiei unice, de la 15% la 40%, pe care firmele străine care părăsesc Rusia trebuie să o efectueze către bugetul de stat, a anunţat vineri publicaţia RBC, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmit Reuters și Agerpres.

UPDATE Primul grup de piloți ucraineni a început antrenamentele în România pe 14 avioane F-16. Ei urmează acum instruirea teoretică, prima etapă a tranziției de la MiG-urile sovietice la aeronavele americane. 14 din cele 18 avioane trimise de Olanda în România pentru acest program sunt folosite acum la Fetești, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării din această țară. 

UPDATE În ultimele 24 de ore au avut loc 226 de lupte pe linia frontului. Rușii au fost mai activi în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde forțele ucraine au respins 41, respectiv 63 de atacuri, a transmis vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul de externe al Ucrainei a respins în termeni fără echivoc posibilitatea plasării Crimeii sub mandat ONU până la crearea condițiilor pentru organizarea unui referendum care să respecte toate normele democratice în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, după ce şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a făcut o propunere în acest sens, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian, potrivit Agerpres. „Integritatea teritorială a Ucrainei nu a fost şi nu va face niciodată obiectul unei dezbateri sau al unui compromis. Crimeea este Ucraina. Punct”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat emis târziu joi seara.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov (47 de ani) l-a acuzat, joi, pe Elon Musk, patronul miliardar al producătorului auto Tesla, că a dezactivat de la distanță un vehicul electric Tesla Cybertruck pe care susţine că l-a primit cadou de la el în luna august, relatează AFP. Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier de peste 17 ani, a distribuit în august o înregistrare video în care apare la volanul unui Cybertruck Tesla, cu o mitralieră montată pe spatele vehiculului. Kadîrov a spus că vehiculul i-a fost dat de Elon Musk, afirmaţie pe care patronul producătorului auto american a calificat-o drept minciună pe reţeaua de socializare X. 

UPDATE Trupele ruse au avansat în regiunea Donețk, anunță DeepState, un canal ucrainean de Telegram care monitorizează evoluția luptelor pe front. „Inamicul a avansat lângă Niu-Iork (New-York), Ivanivske, Halîțînivka și în Torețk”, notează sursa citată, potrivit Spotmedia.

UPDATE Fostul prim-ministru cecen Muslim Huciev, 53 de ani, a cerut ca teoria lui Darwin să fie interzisă în școli, considerând-o eronată și „contrară religiei”. El a înaintat propunere ministrulu rus al educației, Serghei Kravțov, în timpul primei ședințe a Comitetului Părinților All-Russia, relatează agenția RBC.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice, informează Reuters, potrivit Agerpres. Viaceslav Volodin a spus că, dacă Occidentul ar autoriza astfel de lovituri asupra teritoriului rus, atunci s-ar putea ajunge la ”un război global cu folosirea de arme nucleare”. ”Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a afirmat Volodin, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Într-un discurs delirant, Volodin a avertizat că racheta balistică intercontinentală RS-28, cunoscută sub numele de „Satan II”, ar putea lovi orașul Strasbourg, sediul Parlamentului European, în doar 3 minute și 20 de secunde.

UPDATE Rusia a preluat controlul în alte două sate în regiunea Kursk (vest), a anunţat un comandant rus, în timp ce forţele ruse avansează împotriva efectivelor ucrainene care au trecut graniţa rusă luna trecută, relatează Reuters.

UPDATE Wall Street Journal relatează că Ministerului rus al Apărării continuă să facă presiuni asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a anunța un nou val de mobilizare pentru a aduce trupe suplimentare și a compensa pierderile Kremlinului pe câmpul de luptă din Ucraina. Ziarul scrie că, la începutul anului 2024, conducerea Ministerului rus al Apărării și, în special, ministrul de atunci, Serghei Șoigu, i-au sugerat lui Putin să efectueze mobilizarea înainte de așa-numita sa „inaugurare”, însă acesta a refuzat, insistând să folosească doar voluntari care au semnat contracte cu armata, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ofensiva lansată de Kiev în regiunea de graniţa rusă Kursk a constrâns Moscova să desfăşoare acolo 40.000 de soldaţi și a dat asigurări că va continua. Situaţia de pe front în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă a avansat în ultimele luni până la punctul de a pune în pericol oraşul ucrainean Pokrovsk este „foarte îngrijorătoare”, dar Kievul a reuşit să diminueze capacităţile Moscovei, a afirmat Zelenski în mesajul său video difuzat zilnic.

UPDATE Forţele Rusiei au atacat joi un centru pentru vârstnici din oraşul Sumî din Ucraina cu o bombă aeriană ghidată, ucigând o persoană și rănind cel puțin 14 alte persoane, au anunțat oficialii regionali, citați de Kyiv Independent. În momentul atacului, un total de 221 de bătrâni se aflau în azil. Atacul a distrus parțial două etaje ale clădirii, a spus Ministerul de Interne. Nu au rămas oameni prinși sub dărâmături. Un total de 147 de persoane au fost evacuate. Rusia și-a intensificat atacurile la granița cu regiunea Sumî, pe care armata ucraineană le consideră a fi un răspuns la succesul Kievului în ofensiva lansată în regiunea de graniţa rusă Kursk la începutul lunii august. Autoritățile ucrainene plănuiesc să evacueze un total de 45.000 de locuitori din regiune, scrie Libertatea.

UPDATE Peste 130 de șefi de stat și de guvern vor ajunge la New York începând de duminică pentru summitul anual al ONU, într-un moment exploziv în care comunitatea internațională este incapabilă să stopeze conflictele Gaza, Ucraina sau Sudan. „Din Orientul Mijlociu până în Sudan, Ucraina și nu numai, vedem gloanțe și bombe care mutilează și ucid, cadavre care se adună, populații traumatizate, clădiri în ruine”, a acuzat zilele trecute secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Dar, chiar dacă este îngrijorat de o escaladare regională a războiului din Gaza sau de riscul nuclear reprezentat de invazia Rusiei în Ucraina, el crede că lumea, în ciuda diviziunilor sale, poate „evita să se îndrepte spre un al treilea război mondial”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

SUA trimit un nou lot de armament în Ucraina. Este cel mai consistent pachet de ajutor din ultimele luni

missing
20 septembrie 2024, ora 23:24

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar pentru Ucraine de 375.000.000 dolari, după mai multe luni în care ajutoarele trimise au avut valori mai reduse, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, citează hotnews

Ultimul pachet va veni într-un moment crucial în război, în care Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei înaintea lunilor de iarnă.

Anunțul oficial privind pachetul de asistență militară se va face, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Armata ucraineană va primi vase de patrulare, muniție pentru bateriile de lansatoare de rachete HIMARS, piese de schimb ș.a. Este posibil ca mărimea și conținutul pachetului de asistență să se modifice în zilele următoare.

Din luna mai, SUA nu a trimis pachete de asistență în valoare mai mare de 275.000.000 dolari, prin utilizarea unui mecanism intitulat Presidential Drawdown Authority (PDA).

PDA permite președintelui SUA să ia din stocurile armatei americane pentru a ajuta aliații aflați în situații de urgență. În august, când Ucraina derula ofensiva în Kursk, dar concomitent pierdea teritorii în estul țării, SUA au trimis două pachete de asistență, fiecare de 125.000.000 dolari.

Liderii pro-ucraineni din Congres și administrația președintelui Joe Biden vor să obțină prelungirea cu încă un an a mecanismului PDA, cu o valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.