Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

externe

/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 350: Dezvăluiri despre pagere! Israelul a lovit Beirutul, iar Hezbollah răspunde cu rachete Katiușa

20 septembrie 2024, ora 17:49

Avioanele de război israeliene au efectuat joi târziu cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război, intensificând conflictul dintre Israel şi gruparea armată libaneză Hezbollah, pe fondul apelurilor la reținere. Ca răspuns, sirenele de alarmă aeriană au sunat, vineri, în mai multe zone din nordul Israelului, avertizând asupra mai multor valuri de rachete lansate de gruparea Hezbollah.

Aproximativ 150 de rachete ar fi fost lansate din Liban către Israel, fără să fi creat victime, conform autorităţilor israeliene. Israelul a pregătit timp de 15 ani o operațiune de minare a pagerelor Hezbollah, a declarat o sursă CIA citată de ABC. În acest scop, Tel Aviv a creat mai multe companii fantomă asociate cu serviciile de informații israeliene. ONU solicită calmarea conflictului, având în vedere cele mai recente atacuri israeliene asupra Hezbollah.

UPDATE Armata israeliană a anunțat un atac asupra Beirutului, capitala Libanului. Rapoarte din zonă susțin că atacul a vizat asasinarea unui oficial Hezbollah. Israel a confirmat că atacul a fost „țintit”, însă nu s-au oferit detalii. Conform presei libaneze 5 copii au fost uciși în urma noului atac israelian.

UPDATE Israelul a anunțat vineri că a contestat oficial decizia anunțată în luna mai de procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) de a solicita mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul său al apărării Yoav Gallant, transmite agenția AFP.

UPDATE Gruparea Hezbollah din Liban încă le mai dădea membrilor săi pagere noi marca Gold Apollo cu câteva ore înainte ca mii de aparate să explodeze săptămâna aceasta, au declarat două surse de securitate, indicând faptul că grupul era încrezător că dispozitivele erau sigure, în ciuda unei verificări continue a kitului electronic pentru identificarea amenințărilor, scrie Reuters.

UPDATE IDF a raportat că aproximativ 120 de rachete au fost lansate de pe teritoriul libanez în Israel, iar sirenele avertizare au sunat la Golan, Safed și în zonele Galileii Superioare. Alte aproximativ 20 de proectile au traversat nordul Israelului, spre Meiron și Netua, și au fost neutralizate de sistemul „Arrow”. Un incendiu a izbucnit chiar lângă un loc de joacă pentru copii, din Sahed. Un bărbat din Golan a fost rănit ușor resturile unei rachete.

UPDATE Hezbollah-ul a anunțat „7 șapte atacuri separate asupra țintelor israeliene”. Atacul vine după ce liderul Hassan Nassralah amenințase, într-un discurs televizat, că „va pedepsi Israelul” pentru atacurile cu dispozitive exploziv plasate în pagere și walkie-talkie-uri.

UPDATE Hezbollah a lansat vineri 140 de rachete în nordul Israelului, au declarat armata israeliană și gruparea militantă, relatează Sky News. Armata israeliană a declarat că rachetele au venit în trei valuri în această după-amiază, vizând situri de-a lungul frontierei. Hezbollah a declarat că a țintit mai multe locații cu rachete Katiușa, inclusiv baze de apărare aeriană și cartierul general al unei brigăzi blindate israeliene pe care au susținut că au lovit-o pentru prima dată. Hezbollahul a afirmat că rachetele au fost lansate ca represalii la atacurile israeliene asupra satelor și caselor din sudul Libanului.

UPDATE Ministrul de externe de la Londra a prezidat o reuniune COBRA de urgență pentru a discuta situația din Liban și a se asigura că Regatul Unit este pregătit pentru orice escaladare care ar putea necesita evacuarea britanicilor, relatează Sky News.

UPDATE Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat joi că alegătorii evrei americani vor fi parțial de vină dacă va pierde alegerile din 5 noiembrie în fața vicepreședintelui Kamala Harris, candidatul democrat, informează Reuters.

UPDATE Gardienii Revoluției din Iran, armata ideologică a regimului de la Teheran, au declarat joi că Israelul va primi “un răspuns zdrobitor din partea frontului rezistenței” după exploziile din Liban ale dispozitivelor de comunicații folosite de mișcarea şiită Hezbollah, pe care aceasta din urmă le-a atribuit Israelului.

UPDATE Israelul a efectuat lovituri aeriene de amploare în sudul Libanului, afirmând că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”, inclusiv un depozit de arme, scrie BBC. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că lansatoarele erau pregătite să fie trase împotriva Israelului. Nu a fost clar dacă au existat victime.

UPDATE Diplomaţia americană a îndemnat, joi, Hezbollahul să înceteze “atacurile teroriste” împotriva Israelului, după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de mişcarea şiită libaneză, pe care aceasta din urmă le-a atribuit Israelului, scrie Gândul.

UPDATE Armata israeliană a anunţat vineri ridicarea ordinelor de restricţie a adunările publice în mai multe comunităţi din nordul Israelului şi în Înălţimile Golan, scrie Reuters. Restricţiile au fost impuse joi seara, în urma declanşării mai multor atacuri aeriene israeliene asupra sudului Libanului.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump sugerează că, dacă nu va câștiga alegerile din noiembrie, ar putea fi din cauză că nu îl susțin suficienți alegători evrei, una dintre cele mai mai reprezentative comunități din SUA, potrivit Gândul.

UPDATE Eficacitatea sistemelor antiaeriene Ghepard, de producție germană, a fost demonstrată încă o dată, în condiții reale de luptă, pe frontul din Ucraina. Pe rețelele sociale a fost postat un clip video care a surprind cum un astfel de sistem doboară cu precizie o dronă rusească Shahed, cu doar două rafale scurte de mitralieră și o mică ajustare.

UPDATE Armata israeliană investighează un incident în care soldaţi ai săi au fost filmați împingând cu picioarele corpuri fără viaţă ale unor presupuși militanţi palestinieni de pe un acoperiș în cursul unei operațiuni în Cisiordania, notează Digi24.

UPDATE Piesele electronice din componența pagerelor care au ucis, marți, în Liban, cel puțin 12 oameni și au rănit aproape 3.000, nu provin din Taiwan, a declarat ministrul Economiei din această țară, Kuo Jyh-huei. "Componentele sunt circuite integrate ieftine și pot spune cu certitudine că nu au fost fabricate în Taiwan", a afirmat el în fața jurnaliștilor. Anchetatorii din Taipei au continuat să îl interogheze pe fondatorul companiei Apollo Gold, al cărei logo a fost semnalat pe unele dintre dispozitivele explozive, scrie Antena3.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel la reținere din partea tuturor părților. Ministrul britanic de externe, David Lammy, care a participat, de asemenea, la discuțiile de la Paris, a făcut apel la o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah.

UPDATE Exploziile din ultimele două zile din Liban, declanșate de la distanță cu explozibili aflați în pager sau walkie-talkie, au ucis cel puțin 37 de persoane și au rănit 2.931, potrivit Ministrului Libanez al Sănătății, Firass Al-Abyad. Conflictul dintre Hezbollah și Israel s-a extins joi, Israelul lansând atacuri asupra Libanului, iar Hezbollah răspunzând cu foc.

UPDATE Israelul nu a declarat că se află în spatele atacurilor de marți și miercuri, în urma cărora pagere și walkie-talkie au explodat simultan în întreaga țară, și care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit 3.000. Însă Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul se angajează într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-și mai mult eforturile în nord.

/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 349: Val nou de explozii, bilanț macabru, pericol regional și vot la ONU! Israelul anunță o nouă fază
/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

SUA trimit un nou lot de armament în Ucraina. Este cel mai consistent pachet de ajutor din ultimele luni

missing
20 septembrie 2024, ora 23:24

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar pentru Ucraine de 375.000.000 dolari, după mai multe luni în care ajutoarele trimise au avut valori mai reduse, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, citează hotnews

Ultimul pachet va veni într-un moment crucial în război, în care Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei înaintea lunilor de iarnă.

Anunțul oficial privind pachetul de asistență militară se va face, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Armata ucraineană va primi vase de patrulare, muniție pentru bateriile de lansatoare de rachete HIMARS, piese de schimb ș.a. Este posibil ca mărimea și conținutul pachetului de asistență să se modifice în zilele următoare.

Din luna mai, SUA nu a trimis pachete de asistență în valoare mai mare de 275.000.000 dolari, prin utilizarea unui mecanism intitulat Presidential Drawdown Authority (PDA).

PDA permite președintelui SUA să ia din stocurile armatei americane pentru a ajuta aliații aflați în situații de urgență. În august, când Ucraina derula ofensiva în Kursk, dar concomitent pierdea teritorii în estul țării, SUA au trimis două pachete de asistență, fiecare de 125.000.000 dolari.

Liderii pro-ucraineni din Congres și administrația președintelui Joe Biden vor să obțină prelungirea cu încă un an a mecanismului PDA, cu o valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.