Mai avem de așteptat cel puțin încă șase ani până vom avea o nouă Filarmonică. Astăzi, la patru ani de la producere incendiului devastator, care a mistuit o parte covârșitoare a clădirii, autoritățile spun că sunt abia la etapa de identificare a resurselor financiare pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate al clădirii. Până atunci, în timp ce la intrarea în clădire continuă să răsune muzica, iar afișele se schimbă sistematic, ruinele fostului templu al muzicii simfonice intră tot mai mult sub stăpânirea buruienilor.
„La patru ani de la incendiu, sala mare a Filarmonicii Naționale e în continuare pustie. Doar ruinele care au mai rămas din scenă, amintesc că aici a fost o sală de concert. Acoperișul lipsește, un perete a fost demolat, iar în locul scaunelor pentru spectatori, acum cresc buruieni și chiar copaci”.
Totuși, incendiul care a mistuit cele două săli de concert nu a curmat și muzica. Timp de patru ani, zi de zi, o boxă amplasată la intrarea în Filarmonică aminteşte de momentele în care sute de melomani veneau aici să se delecteze cu talentul muzicienilor. Ba și afișe se pun sistematic.
„Johann Strauss pe fundal. Noi venim întotdeauna dimineața, domnul Stîrcea, vine și pune această muzică pentru spectatorii care trec pe alături, cetățenii care trec pe alături. Afișe mai sunt. Filarmonica a fost și va rămâne templul muzicii”.
Acesta este mesajul artiștilor- că incendiul devastator de acum patru ani nu este în măsură să-i oprească de a transmite oamenilor emoții prin muzică. Din 2020, artiștii Filarmonicii organizează concertele la Palatul Republicii, unde i-am surpins și astăzi la repetiții.
„La Palatul Republicii avem acest spațiu de repetiții, avem și sala de concerte unde, nu pot să spun că este adaptată din punct de vedere acustic pentru ceea ce avem noi nevoie. O sală pentru concert simfonic presupune altceva, dar temportat este bine că este așa. Desigur că sperăm că se va rezolvat cât mai rapid această situație”.
Ziua în care flăcările au mistuit peste 90 la sută din clădirea Filarmonicii a rămas adânc înfiptă în memoria membrilor orchestrei.
„Mi-au spus că arde biroul meu. Eu în birou aveam șui partituri și sistemul meu de sonorizare, lucruri de preț. Am și anunțat pe grup colegii mei din orchestră să vină cine poate, pentru că am văzut că se dă cu apă, să vină cine poate la Filarmonicaă, în haine de lucru, simple, pentru că avem de strâns apa de pe jos. Noi eram siguri că o să se stingă acel incendiu și o să avem de strans apa de pe jos, dar .... ”
Flăcările puternice au mistuit sala de spectacole, biblioteca, dar şi numeroase instrumente muzicale.
„Am venit și eu imediat, ce s-a reușit să scoatem am scos, după care pompierii nu au mai permis să intrăm în scenă pentru că era riscant, să nu cadă ceva peste noi. Din bibliotecă am mai scos, toată biblioteca era afară, udă, pianele de concert au ars în totalitate, cele care au fost în scena mare”.
Imediat după incident, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații. Până acum s-au acumulat peste două milioane de lei, doar că, deocamdată, banii nu pot fi folosiți.
„S-au donat mai mulți bani. Pe contul Ministerului Finanțelor sunt în jur de două milioane de lei, așa și stau încghețați, noi nu avem voie să îi folosim, iar atunci când se va face o comandă de stat pentru proiect, probabil se vor folosi acești bani. Or cei care au venit pe contul Filarmonicii au fost gestionați foarte serios, transparent pentru necesitățile artiștilor”.
Autoritățile nu au estimat nici până acum de câți bani e nevoie pentru reconstrucția Filarmonicii, dar ministrul Culturii susține că aceasta nu va fi gata mai devreme de anul 2030.
„Acum suntem în negocieri cu Banca Europeană pentru Investiții pentru efectuarea unui studiu de fizabilitate care va arăta exact posibilele costuri și aspecte tehnice pentru a elabora un caiet de sarcini pentru elaborarea unei schițe de proiect. Noi ne dorim să tăiem panglica și să participăm la un prim concert în clădirea Filarmonicii în anul 2030”.
În 2022, autoritățile au lansat un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” cu genericul „Renaște Filarmonica”. Abia la finele lui 2023 câștigător a fost desemnat proiectul unor arhitecți germani. Doar că acesta s-a dovedit prea costisitor pentru țara noastră. Acum autorităţile analizează ideea de a pune în practică proiectul întocmit de specialiştii noștri, care s-a clasat pe locul doi la concurs, care presupune cheltuieli mai mici. Incendiul de la Filarmonica Națională a avut loc la 24 septembrie 2020. Flăcările au izbucnit la o anexă a clădirii, care se afla în reparație și s-au extins rapid. La câteva ore, acoperișul Filarmonicii s-a prăbușit, focul fiind stins abia în dimineața următoare. Potrivit pompierilor, cauza principală a incendiului a fost nerespectarea regulilor anti-incendiu la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.