Vila de lux a familiei Plahotniuc, de lângă Lacul Geneva, rămâne sub sechestru. Potrivit Procuraturii Anticorupție, Tribunalul Penal Federal din Elveția a respins contestația împotriva blocării imobilului, emisă de o persoană juridică, beneficiar efectiv fiind Plahotniuc.
Totuși, dacă Plahotniuc ar fi condamnat pentru frauda bancară, bunurile sale din străinătate nu ar putea fi deocamdată valorificate în folosul statului, pentru că Republica Moldova nu are mecanisme reale de confiscare a bunurilor de peste hotare, a explicat procurorul general Ion Munteanu, la „Cutia Neagră PLUS”.
„Eu nu spun că este absolut imposibil. Este foarte complicat de identificat modalitatea de executare și încasare nemijlocită a acestor bani. Începând cu cine este persoana responsabilă de valorificarea bunurilor, care e interesul statului terț de a acționa în interesul RM și de a valorifica aceste bunuri, este importantă legislația acestui stat. Eu mizez pe ideea că la un moment dat vom avea o legislație care va permite ARBI-ului să intervină și să asigure executarea sentințelor”, a declarat Munteanu.
În 2018, reporterii RISE Moldova au aflat că vila din Elveția este localizată în una dintre cele mai scumpe metropole din lume, mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.
Vila se află într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile sale de avere. Din 2008 și până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. În iulie 2011, vila a fost trecută în proprietatea Sigmateli Ltd, o firmă înregistrată în Cipru. Deși oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poștală, alături de compania cipriotă.
În august 2023, presa elvețiană scria că deși Vladimir Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Elveției, soția lui, Oxana Childescu, cu care s-a căsătorit de trei ori, continua să locuiască în vila de pe malul lacului Geneva. Proprietatea, care ar valora aproximativ 33,2 milioane euro, nu se afla sub sancțiuni.
Dosarele lui Plahotniuc bat pasul pe loc?
La mai mult de un an de când cauza penală de învinuire a lui Plahotniuc, privind furtul miliardului, a fost trimisă în judecată, dosarul pare că bate pasul pe loc. O recunoaște și procurorul general, dar asigură că autoritățile lucrează intens pe caz:
„Avem o cauză pe rolul instanței de judecată în lipsa învinuitului. E un episod rezultat din furtul miliardului. Completul de judecată a decis ca această cauză să fie anexată la o altă cauză unde se judecă alți 8 inculpați, fiind o cauză complexă. Noi am contestat această soluție. Curtea de Apel a respins. Este o tentă de blocaj în raport cu această cauză penală. Dacă această cauză ar fi fost examinată separat, viteza ar fi fost mult mai mare. În această cauză penală se lucrează intens. Se examinează probele acuzării”.
Munteanu a explicat că dosarele legate de Plahotniuc sunt extrem de complexe:
„El este vizat în alte 3 cauze nu mai puțin complexe decât frauda bancară. E activitate complicată. E vorba pe alocuri de interpretarea legii. Nu sunt chestii simple. E vorba de structuri întregi care trebuie analizate, calificate și dupa caz - expediate în judecată”.
Procurorul general Ion Munteanu a mai declarat că există eforturi continue din partea autorităților de a-l localiza pe Plahotniuc. Totuși, detaliile despre locul său de reședință sunt confidențiale, iar autoritățile tratează situația cu maximă discreție:
„- Nu procuratura îl caută, dar în colaborare cu alte instituții de stat. Încearcă cineva să-l mai caute? - Cu siguranță, da. - Încă nu știm unde este? - N-am să vă răspund la moment. - De ce? - Este o chestie sensibilă. Avem niște acțiuni care se întreprind și trebuie să fie maxim discret. - Ați verificat și ipoteza că o fi plecat în Federația Rusă? - Mai multe ipoteze sunt verificate. - Dar a plecat de unde era? - La momentul potrivit o să venim cu mai multe concretizări. - În Cipru nu mai este? - Am să prioritizez interesul acestor investigații”.
TV8.md reamintește că Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.
39.282.000 de dolari și 3.518.000 de euro este suma de care a beneficiat fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, din furtul miliardului. Suma a fost dezvăluită de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul ediției din 9 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. În opinia Procuraturii, ar exista suficiente probe pentru condamnarea lui Plahotniuc.
În iulie 2023, cauza penală de învinuire a lui Plahotniuc, în dosarul „Frauda bancară” a ajuns pe masa magistraților. Plahotniuc pledează nevinovat, potrivit avocatului său, Lucian Rogac.