Campania de imunizare împotriva gripei a început în municipiul Chișinău și va fi extinsă în alte localități din Republica Moldova, a anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Scopul acțiunii este reducerea riscului de apariție a formelor severe de boală și a numărului de îmbolnăviri, precum și prevenirea complicațiilor, a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă.
Vaccinarea antigripală este recomandată persoanelor cu risc sporit de infectare: adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, copii instituționalizați în orfelinate și alte unități și vârstnici din aziluri.
De asemenea, ar trebui să se imunizeze lucrătorii medicali, studenții și rezidenții Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studenții colegiilor de medicină, personalul din instituțiile de asigurare socială, centrele de plasament, orfelinate, case de copii și sanatorii, ș.a.
Seroprotecția se obține în 2 - 3 săptămâni de la vaccinare, iar durata imunității post-vaccinare variază între 6 și 12 luni.
Ca și în sezonul gripal anterior, experții recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei și infecției COVID-19.
Amintim că în luna septembrie curent, Republica Moldova a achiziționat un lot de 200.000 de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra.
ANSP subliniază importanța vaccinării pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, dar amintește și despre necesitatea respectării măsurilor de igienă personală, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, utilizarea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos, ce include o alimentați bogată în fructe și legume, odihnă adecvată și mișcare regulată.