Vacanțele, un lux pentru moldoveni. Peste 60 la sută dintre cetățenii noștri nu-și permit să meargă în vreo călătorie sau cel puțin nu au fost nicăieri în ultimii doi ani. Este vorba despre persoanele în vârstă, în special din mediu rural și fără studii. Sunt datele unui sondaj publicat de Idis Viitorul. La polul opus, pentru 3,5 la sută dintre moldoveni vacanțele sunt un stil de viață de nezdruncinat.
”Când ați mers ultima dată într-o vacanță? - De mult, foarte demult, când eram mai mică.”
Pe această femeie am întâlnit-o în Centrul Capitalei venind de la piață. Ne-a spus că era atât de mică când a fost în vacanță cu clasa, încât mai că nici nu mai ține minte. Absorbită de griji și problemele cotidiene, nu i-a stat gândul la călătorii niciodată.
Pe ce bani?! Și atunci aveam bani puțini și acum. Anterior, 1000 de lei era ca un milion, iar acum 1000 de lei e nimic. Mă duc la piață și nu mai am bani. Iată, am cumpărat de 500 de lei. Peste tot, câte 50, 100...
A găsit totuși o alternativă.
Unde ați fi vrut să călătoriți, în ce țară sau loc? Nicăieri nu vreau. Vreau în Moldova, îmi place mirosul când merg la țară. Acolo miroase a vaci, capre, am un frate în raionul Călărași, dar nici acolo nu pot să merg foarte des.
La fel ca această femeie sunt peste 61 la sută din moldoveni, arată un studiu realizat de Idis Viitorul, care spune clar că pe moldoveni nu-i ține buzunarul de vacanțe sau cel puțin nu au fost în ultimii doi ani. E vorba în mare parte de cei din mediile rurale sau fără studii.
”-Nici nu țin minte, dar ați fost vreodată într-o vacanță? -N-am fost niciodată, doar muncă și acasă”
”-Demult, adică o vacanță așa cum mi-aș fi dorit, foarte demult.”
La polul opus, dar un procent infim, de aproximativ 3,5% dintre moldoveni, pentru care vacanța este un stil de viață. Din această categorie fac parte preponderent tinerii, care merg și de câteva ori pe an.
”-Chiar vara aceasta am fost în Bulgaria”
”De două ori pe an”
”Eu deseori călătoresc, recent am fost la București, în Sicilia, la fel am mers recent, în diferite orașe călătoresc, multe locuri am vizitat, dar cel mai des merg la București.”
”Chiar recent în august. -Mai preconizați pentru următoarea perioadă o altă vacanță? - Da în octombrie”. Contactat de TV8, analistul economic Veaceslav Ioniță susține că rezultatele sondajului sunt un indicator care reflectă în mod perfect nivelul de trai a celor aflați în Moldova. Potrivit lui Ioniță, problema principală nu este doar lipsa banilor, ci și lipsa cultului de a se odihni.
”Vacanța este un lucru ce tine de veniturile oamenilor, dar și de cultura, noi acum învățăm de cultura odihnei. Când odihna este o acțiune organizată în familiei..... Există o diferentă foarte mare în funcție de studii.”
Psihologii recomandă vacanțele în mod special pentru reabilitarea forțelor. În absența odihnei, capacitatea de a munci devine una destul de precară.
”-Avem nevoie de o pauză în toate atribuțiile astea de zi cu zi, iar dacă nu le avem atunci suntem mai obosiți înapoi la serviciu decât am plecat la serviciu”
Potrivit studiului, la întrebarea dacă în 2023 au mers în vacanță, 70,3% dintre moldoveni au răspuns că nu; 16,5% au menționat că au fost peste hotare; 7% au spus că au fost la odihnă în țară; 5,1% au fost în vacanțe atât în țară, cât și peste hotare; iar 1,1% au fost de cel puțin trei ori în vacanțe.