Șapte persoane au fost condamnate la închisoare pentru încercarea de a provoca dezordini în masă. În perioada 2022 - martie 2023, aceștia au format un grup criminal care plănuia să transforme un protest pașnic, cu aproximativ 50.000 de participanți, într-o manifestație violentă. Decizia a fost luată pe 30 septembrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit magistraților, inculpații au recrutat tineri, majoritatea cu o constituție atletică și unii dintre ei anterior condamnați, pe care i-au plătit pentru a începe altercații cu forțele de ordine. Persoanele recrutate au fost transportate și cazate în Chișinău pe 11 martie, iar în ziua protestului urmau să acționeze ca provocatori, instigând la violențe.
Organizatorii au împărțit persoanele în „grupe speciale”, infiltrate printre protestatari. Acestea urmau să primească instrucțiuni prin mijloace electronice, care le-ar fi spus când să înceapă violențele împotriva autorităților.
Planul nu a reușit să fie pus în aplicare, pentru că inculpații au fost reținuți înainte de protest, în seara de 11 martie și dimineața de 12 martie 2023.
Procesul împotriva celor șapte persoane a început pe 20 aprilie 2023 și a durat până pe 30 septembrie 2024. În acest timp, au avut loc 44 de ședințe de judecată.
Cei șapte inculpați nu și-au recunoscut vina, dar au fost găsiți vinovați și condamnați la închisoare între 3 și 3 ani și 5 luni, urmând să execute pedepsele în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, li s-a interzis să părăsească țara până la executarea sentinței.
Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.
Precizăm că pe 12 martie 2023, Mișcarea pentru popor, din care făcea parte și fostul Partid Șor, a organizat un protest în fața Parlamentului, la care, potrivit poliției, urmau să aibă acțiuni de destabilizare și dezordini în masă.
Mai mulți polițiști au format un cordon viu și au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Nemulțumiți, protestatarii s-au luat la harță cu oamenii legii.
Tot atunci, participanții la protest au adoptat o rezoluție prin care au solicitat un răspuns pozitiv al guvernării la solicitarea cetățenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie. Executivul a menționat că este dreptul democratic al cetățenilor să protesteze.