Piața cardurilor bancare a crescut în acest an cu aproape 20 de miliarde de lei față de 2023. În primele nouă luni ale anului s-au făcut plăți cu cardul în sumă de peste 85 de miliarde. Tendința este una în creștere constantă, iar potrivit experților economici de la Idis Viitorul, din 2026, jumătate din toate tranzacțiile moldovenilor vor fi făcute prin acest mijloc de plată.
Datele colectate de Idis Viitorul arată că în ultimii zece ani, volumul plăților cu cardul bancar au crescut de peste 15 ori. Astfel, dacă în 2015, acestea aveau o valoare de cel mult șase miliarde de lei, în acest an, suma ajunge la 90 de miliarde.
Mai exact, în primele nouă luni ale anului curent, moldovenii au plătit cu cardul pentru produsele procurate în magazine si piețe suma de 55 de miliarde de lei. Peste 16 miliarde au fost achitate pentru utilități prin aplicațiile de online banking, iar cu alte 14 miliarde de lei au fost cumpărate produse și servicii online.
„Până în 2010, 97 la sută din toți banii care erau pe card erau imediat scoși din bancomat. Oamenii primeau salariul și fugeau repede la bancomat și era casieria întreprinderii, doar 2,9 procente erau cu cardul. În 2020 am ajuns la 23 la sută, iar acum 38 la sută cred că terminăm anul cu aproape 40 la sută și cel mai probabil în 2026 la noi mai mult de jumătate din toate tranzacțiile vor fi cu achitarea cu cardul”.
Majoritatea moldovenilor pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că peste 80 la sută din tranzacțiile lor lunare sunt efectuate cu cardul bancar.
„Am grijă să am ceva cash ca să achit transportul în rest practic doar cu cardul. E rapid, e comod să-ți monitorizezi toate cheltuielile, este transparent pentru economie la fel. Acum cum prețurile sunt destul de mari, zece mii de lei să-i porți cu tine în portofel e destul de greu”.
„La magazin, comunalele achit, transfer. Am și cash dar mai mult cu cardul, cash trebuie să fie în caz de ceva o opțiune”.
„Pentru mine e mai comod, orice cumpărătură o fac cu cardul. Banii poți să-i pierzi sau să ți-i fure, dar cu cardul este mai bine și mai sigur”,a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță
„Asta e mult mai ușor și mult mai sigur că să porți banii în buzunar, acolo sunt o sumedenie de specialiști care te ușurează repede. Cât la sută din toate cheltuielile le faceți cu cardul? - Aproape 90 la sută, doar la Piața Centrală când mă duc acolo nu folosesc, dar în rest cu cardul repede, convenabil și sigur”.
„Foarte puțin mă folosesc de numerar, numai cu cardul practic. Alimente, comunale, îmbrăcăminte, casnice, toate practic, unde nu se poate folosi, numai la piață și asta tot''.
Nu toți se pot bucura însă de comoditatea pe care o oferă plățile cu cardul.
„De ce să-mi fac card dacă pensia e mică, dacă îmi mai rămânea ceva îmi era convenabil. Am o pensie mică, eu trebuie să mai adaug ca să achit totul”.
Experții susțin că plățile cu cardul vor fi impulsionate, în următorii ani, de comerțul online.
„Comerțul online crește rapid, deja în 2023 am fost la aproape șapte milioane de colete, iar în acest an în 2024 vom rămâne plăcut surprinși cât de rapid cetățenii noștri au învățat să facă comerț online”, a subliniat expertul economic, Veaceslav Ioniță.