Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 910: Atac masiv la Moscova și promisiuni nerespectate! Biden a aprobat o nouă strategie nucleară secretă

/DOC/ Guvernul a votat un nou pachet de dereglementare a economiei. Vor fi economisiți circa 183 milioane lei anual

missing
10 ianuarie 2024, ora 10:45

Guvernul a votat modificarea a 12 acte normative, menite să faciliteze activitatea mediului de afaceri din R. Moldova. Acestea au ca scop reducerea costurilor și barierelor inutile pentru mediul de afaceri din țara noastră și vizează diverse domenii, inclusiv bursa de mărfuri, protecția consumatorilor, turismul rural, instruirea igienică, sănătatea și securitatea muncii, achizițiile publice și metodele alternative de identificare și certificare a cheii publice.

Prin aceste modificări se urmărește economisirea a circa 183 milioane lei anual.

Modificările țin de recunoașterea burselor de mărfuri autorizate în statele membre ale Uniunii Europene, atunci când acestea se înregistrează oficial ca entități juridice în Moldova și demonstrează că îndeplinesc cerințele minime prevăzute de legislația locală.

„Această modernizare va include permiterea tranzacțiilor electronice, administrarea mai multor tipuri de piețe, precum și diversificarea contractelor de bursă. În cazul în care în Moldova ar ajunge să fie tranzacționate la bursă cel puțin 15% din cotele de mărfuri, ceea ce ar fi cu mult mai puțin decât nivelul din România, valoarea tranzacțiilor la bursă ar putea ajunge la 3,7 mlrd”, se arată în proiect.

O altă prevedere e anularea registrului de reclamații (condica de reclamații și sugestii). Orice reclamație depusă direct la comercianți sau la Inspectorat are aceeași valoare juridică ca și una înregistrată în registrul de reclamații, este menționat în proiect.

Astfel, toate componentele de costuri și efort, în legătură doar cu numărul de condici procurate anual, ar constitui cca 2 milioane lei anual.

Totodată, va fi extins termenul de la 14 zile la maximum 30 de zile în anumite situații, pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător.

Proiectul mai prevede eliminarea dreptului consumatorului de a returna un bun în primele 6 luni de la achiziție, indiferent de gravitatea neconformității sau de posibilitatea de a repara sau înlocui bunul, dar și extinderea categoriei de entități autorizate, care efectuează expertiza tehnică privind neconformitatea unui bun și să stabilească dacă aceasta se datorează consumatorului sau producătorului.

Mai mult, vor fi eliminate cerințele nejustificate care pun restricții asupra caselor rurale privind numărul de camere și de turiști, precum și sortimentul produselor utilizate pentru servirea turiștilor. În prezent, legea impune ca alimentarea turiștilor la casa rurală să se facă exclusiv cu produse proprii sau din gospodăriile din localitate sau din localitățile învecinate.

Alte modificări aprobate de Guvern:

  • Instituirea posibilității de organizare a instruirii igienice în format online și cu titlu gratuit. Astfel, se economisesc 10 milioane lei anual.
  • Eliminarea obligativității instruirii repetate/periodice a conducătorilor de unități și lucrătorilor desemnați la instruirea în domeniul sănătății și securității în muncă, care are loc o dată la 3 ani, cu înlocuirea valabilității unei astfel de instruiri pe viață (similar instruirii conducătorilor mijloacelor de transport auto). Aici se vor economisi, în total, 77 milioane lei.
  • Eliminarea termenului de valabilitate pentru foile de parcurs prin modificarea Codului Transporturilor Rutiere, fiind excluse costuri nejustificate pentru agenții economici.
  • Introducerea obținerii semnături electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului, realizate prin servicii de identificare a persoanelor la distanță care implică verificarea cu un operator uman. Economiile aici sunt de 14 mil. lei.
  • Excluderea extraselor în relații cu deținătorii rețelelor de utilități publice (gaze naturale, apă și canalizare, electricitate, energia termică) și asigurarea posibilității interacțiunii la distanță. Operatorii nu vor avea dreptul de a solicita informația ce se regăsește în registrele publice – extrase și documete similare Este vorba de circa 130 de lei per extras, per persoană juridică. Folosind extrasele cadastrale și pentru persoane juridice, economisim circa 4,7 milioane lei anual. Dacă cel puțin 30% din interacțiuni ar fi la distanță, s-ar genera economii de 1,5 milioane lei anual.

Respectivul proiect nu implică costuri bugetare suplimentare, contribuie la eliminarea birocrației, limitând corupția și ajutând antreprenorii să se concentreze pe dezvoltare și pe crearea locurilor de muncă bine plătite, se mai arată în proiect.

Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 910: Atac masiv la Moscova și promisiuni nerespectate! Biden a aprobat o nouă strategie nucleară secretă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 910: Atac masiv la Moscova și promisiuni nerespectate! Biden a aprobat o nouă strategie nucleară secretă
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/FOTO/ Au încercat să lupte singuri cu focul: Trei persoane au suferit în urma incendiilor
/FOTO/ Au încercat să lupte singuri cu focul: Trei persoane au suferit în urma incendiilor
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
 Atenție! Restricții de circulație, în contextul vizitei lui Olaf Scholz: Ce străzi să evitați pe 21 august, în Chișinău
Atenție! Restricții de circulație, în contextul vizitei lui Olaf Scholz: Ce străzi să evitați pe 21 august, în Chișinău

/VIDEO/ UE investește în viitor: Cum o maternitate din Letonia a devenit model de excelență în serviciile medicale

missing
21 august 2024, ora 22:10

Campania TV8 „Vreau în Europa” continuă cu un reportaj filmat într-o maternitate din Riga. Într-o țară cu o populație mai mică de două milioane de cetățeni, șapte din zece copii se nasc în aceeași maternitate. Letonia a înțeles că rezolvarea problemelor demografice începe de la maternitate și a investit atât de mult în servicii medicale de calitate, încât clinicile private abia de rezistă concurenței. 

În ultimii ani, barza aduce 70 la sută dintre letoni anume în această maternitate. Cristina a născut aici doi băieți și, mai în glumă, mai în serios, spune că va reveni și după fată.

„ A fost destul de rapid, este al doilea copil. Încă nu am decis numele, aștept să vină soțul meu, acum e cu fiul mai mare. Îmi place aici foarte mult, este cel mai bun loc să naști un copil din punct de vedere medical. Chiar dacă sălile nu par cele mai moderne și nu arată ca în alte părți aici simt că este cea mai mare siguranță”.

Maternitatea din Riga a fost dată în exploatare în anii 60 ai secolului trecut. Ca și în alte țări ex-sovietice, lucrurile au degradat mult în anii 90. Conducerea spitalului spune că își amintește cu groază de acea perioadă de tranziție.

„ A fost o insuficiență de medicamente, a fost o perioadă când rugam mamele să vină cu cearșafurile de acasă. Uneori le rugam să cumpere și anumite medicamente. Acum așa ceva nu mai este, mai mult, este interzis să aduci sau să cumperi ceva. Acum avem toate condițiile și dotările tehnice care sunt în lumea asta pentru mame și bebeluși”. 

În 2010, la doar șase ani după aderarea Letoniei la UE, lucrurile s-au schimbat radical. Pe lângă fondurile naționale, instituția a mai primit peste cinci milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru termoizolarea clădirii, renovarea și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație a celor 12 săli de naștere. Un concept nou implementat în maternitate este că toate echipamentele și medicamentele sunt aranjate la fel în sălile de naștere. 

„ Aici avem sistemul de monitorizare a pacienților, este wirelles și pacienții pot să se miște unde vor. Aici avem oxigenul dacă este necesar. În această parte este echipamentul pentru resuscitare pentru bebeluș, deci dacă avem o urgență totul se întâmplă aici, desigur dacă trebuie să facem o cezariană sala de operații e în apropiere. Este absolut necesar ca designul sălilor să fie la fel. De exemplu aici sunt medicamentele și în toate sălile este echipat la fel”.

La internare, viitoarele mămici sunt întrebate dacă optează pentru o naștere clasică, cezariană sau chiar în apă. 

„Echipamentul modern este foarte important pentru oferirea serviciilor medicale de calitate, dar și mai important este că oferim posibilitatea ca pacientul să decidă. Discutăm toate opțiunile de naștere, toate posibilitățile, toate modalitățile de tratament și familiile decid cum vor să fie”. 

„Anul trecut 78 de procente din toate nașterile au fost celea în care au asistat tații sau femei apropiate mamei, cum ar fi chiar mama, sora sau cea mai bună prietenă. Ele pot alege o persoană care pot să le susțină emoțional și psihologic și să le încurajeze în timpul nașterii”.

Toate serviciile, precum și medicamentele sunt asigurate de stat. Taxele apar doar în momentul în care părinții vor ca nașterea să fie asistată de un anumit medic sau moașă.

„Cele mai noi medicamente, cele mai scumpe care opresc scurgerile de sânge în cazul unor complicații. Folosim un medicament care o singură doză costă 1000 de euro, noi le cumpărăm și le oferim desigur gratuit. Este incomparabil cum a fost și cum putea fi dacă nu aderam la Uniunea Europeană și după bani și după posibilități. Am fi obținut mult mai puțin dacă nu eram în UE”. 

Starea mamei, dar și a fătului sunt monitorizate permanent, iar grija față de pacienți nu se măsoară neapărat în numărul de vizite. În secolul 21, indicatorii vitali se văd pe monitoare. 

„Un lucru foarte bun este că vedem toate cele 12 săli de naștere atunci când sunt pacienți. Nu trebuie să fugim pe coridoare, care sunt destul de lungi. Vedem ritmul cardiac al copilului și al mamei și contracțiile. Am avut așa situații din păcate când aveam aparate mai vechi și nu știam la cine este problema. Aici e clar, aici e copilul, aici e mama ,culorile sunt diferențiate. Dacă vor fi gemeni la fel avem culori diferite”. 

În acest an, când letonii au marcat 20 de ani de la aderare la UE, administrația maternității a calculat că, în această perioadă, lefurile au crescut de șase ori. Acum, și infirmierele un salarii ce încep de la 1.750 de euro, în timp ce medicii ridică lefuri de aproape 5.500 de euro.

Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitații de astǎzi ai emisiunii Cutia Neagrǎ cu Mariana Rațǎ sunt: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Dumitru Diacov, politician.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Declarațiile lor de avere amuză și șochează. Zeci de mii de euro primiți în dar la cumetrii și zile de naștere. Mașini scumpe, bijuterii - cine sunt demnitarii care primesc asemenea cadouri? Dar și cum sunt verificate averile acestora?

Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ TV8 a vizitat un spital celebru în lume: „Santa Maria Nuova” din Florența îmbină turismul cu medicina modernă
/VIDEO/ TV8 a vizitat un spital celebru în lume: „Santa Maria Nuova” din Florența îmbină turismul cu medicina modernă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram