Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Haos și dezertări în armata lui Zelenski. Forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele

Oficial! Mark Rutte a preluat ștafeta de la Jens Stoltenberg: Trei priorități ale noului șef NATO

missing
foto: Reuters
01 octombrie 2024, ora 13:27

Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a preluat oficial funcția de secretar general al NATO, într-o ceremonie care a avut loc la sediul organizației din Bruxelles. Rutte a preluat astfel fotoliul lui Jens Stoltenberg, care i-a înmânat ciocanul, predând ștafeta.

În cadrul ceremoniei, Rutte a exprimat recunoștință față de aliații NATO pentru încrederea acordată, subliniind importanța noii sale responsabilități, scrie adevarul.ro.

„Este un post foarte important și trebuie să mă ridic la înălțimea așteptărilor”, a declarat el.

Noul lider al NATO a confirmat sprijinul continuu al Alianței pentru Ucraina, țară aflată în conflict deschis cu Rusia după invazia lansată de președintele rus Vladimir Putin. 

Cu toate acestea, Rutte a declarat că nu este îngrijorat de posibilele implicații ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite, programate pentru luna noiembrie.

„Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați și am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat Rutte, referindu-se la o posibilă revenire a fostului președinte american în funcție.

În prima sa declarație publică în noua funcție, Mark Rutte a subliniat cele trei priorități majore ale mandatului său de patru ani. Prima și cea mai urgentă este sprijinul acordat Ucrainei, urmată de consolidarea apărării colective a țărilor membre și de dezvoltarea parteneriatelor internaționale pe care NATO le are cu țări terțe.

Mark Rutte preia conducerea NATO într-un moment extrem de dificil, caracterizat de o intensificare a tensiunilor cu o Rusie tot mai agresivă și de necesitatea sprijinirii continue a Ucrainei pe fondul războiului care continuă să afecteze stabilitatea regiunii.

Numirea lui Rutte în funcție a fost confirmată în această vară, când cei 32 de membri ai Alianței au votat pentru candidatura sa. Acesta a obținut rapid sprijinul unor state influente, precum Statele Unite, Germania și Marea Britanie, în pofida unor critici legate de nivelul cheltuielilor pentru apărare în timpul mandatului său ca premier al Olandei.

video: Reuters

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/FOTO/ Clipe de groază pentru o mamă din Dubăsari: 50 de polițiști, în căutarea fiicei care s-a pornit la bunica, dar nu a ajuns
/FOTO/ Clipe de groază pentru o mamă din Dubăsari: 50 de polițiști, în căutarea fiicei care s-a pornit la bunica, dar nu a ajuns
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Adriana Ochișanu, în lacrimi alături de fiul Cristian Botgros, la TV8: Amintiri emoționante din trecut și relația deosebită
/VIDEO/ Adriana Ochișanu, în lacrimi alături de fiul Cristian Botgros, la TV8: Amintiri emoționante din trecut și relația deosebită

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Haos și dezertări în armata lui Zelenski. Forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele

05 ianuarie 2025, ora 09:15

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 5 ianuarie 2025, în a 1047-a zi. Circa 1.700 de soldați ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de membri, dintre care o parte au fost instruiți în Franța, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front. Cazul este investigat, în prezent, de șefii Ministerului Apărării, relatează agenția EFE.

UPDATE Armata lui Zelenski continuă să piardă teren pe frontul din Donbass în fața forțelor ruse, mai numeroase și mai bine înarmate. Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată, în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Peste 60.000 de soldați ucraineni au dezertat în 2024.

UPDATE Cotidianul rus Izvestia a anunțat că unul dintre reporterii săi a fost ucis de un atac cu dronă în apropierea orașului Donețk din estul Ucrainei, relatează Reuters.

„Armata ucraineană a lansat un atac cu dronă asupra unei mașini civile care îl transporta pe corespondentul independent al Izvestia, Alexander Martemianov”, a relatat cotidianul pe canalul de Telegram.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din sudul regiunii ruse Kursk, potrivit Reuters.

„În luptele de ieri și de astăzi din apropierea unui singur sat, Makhnovka, în regiunea Kursk, armata rusă a pierdut până la un batalion de soldați de infanterie nord-coreeni și parașutiști ruși”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, referindu-se la un raport al comandantului de vârf al Ucrainei.

UPDATE Trupele ruse se deghizează în civili pentru a ocoli pozițiile militare ucrainene din sectorul de la Torețk al liniei frontului din regiunea Donețk, a declarat comandantul bateriei de artilerie din cadrul brigăzii ucrainene care luptă în acel punct, pentru publicația Suspilne.

UPDATE Armata rusă a susținut sâmbătă că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina împotriva teritoriului său, un tip de atac prezentat de Moscova drept „o linie roşie” în conflict.

UPDATE Pokrovsk, un oraș care avea 60 000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia în februarie 2024, este cea mai mare localitate unde apărarea Ucrainei riscă să cedeze sub asaltul Moscovei. Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropiere de Pokrovsk cu scopul de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia liniile de aprovizionare a trupelor ucrainene, a declarat armata Kievului sâmbătă, potrivit Reuters.

/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la începutul anului 2025: „Am arătat lumii câtă forță are Moldova unită, sunt mândră să fim concetățeni”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.