Peste 40 de state condamnă printr-o declarație în cei mai fermi termeni posibili transferul de arme între Coreea de Nord și Rusia, achiziționarea de către Moscova de rachete balistice nord-coreene, precum și utilizarea acestora de către Rusia împotriva Ucrainei la 30 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024. Astfel, printre semnatarii se numără R. Moldova, Statele Unite, Germania, România și Ucraina.
„Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili exportul de către Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) și achiziționarea de către Rusia de rachete balistice nord-coreene, precum și utilizarea de către Rusia a acestor rachete împotriva Ucrainei la 30 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024.
Transferul acestor arme sporește suferința poporului ucrainean, sprijină războiul de agresiune al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare. Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene în Ucraina oferă, de asemenea, cunoștințe tehnice și militare valoroase Coreei de Nord. Suntem profund îngrijorați de implicațiile de securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în regiunea Indo-Pacific și în întreaga lume”, se arată în document.
Guvernele țărilor se opun în mod hotărât transferurilor de arme între RPDC și Rusia și menionează că transferul de rachete balistice, împreună cu orice alte arme și materiale conexe încalcă în mod flagrant mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) - și anume, Rezoluția 1718 (2006), Rezoluția 1874 (2009) și Rezoluția 2270 (2016) - pe care Rusia însăși le-a susținut.
„Monitorizăm îndeaproape ceea ce Rusia oferă RPDC în schimbul acestor exporturi de arme. Solicităm RPDC și Rusiei să respecte rezoluțiile relevante ale CSONU și să înceteze imediat toate activitățile care le încalcă”, potrivit documentului.
Totodată, sunt îndemnate toate statele membre ale ONU, inclusiv toți membrii Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, să se alăture în condamnarea încălcărilor flagrante ale RCSONU de către Rusia și RPDC.
„În timp ce Rusia lansează valuri de rachete și drone împotriva poporului ucrainean, vom continua să rămânem uniți în sprijinul Ucrainei. De asemenea, solicităm RPDC să răspundă la numeroasele oferte de a reveni la diplomație, singura cale către o pace durabilă în Peninsula Coreeană”, se menționează în text.
Declarația este semnată de miniștrii afacerilor externe din Albania, Andorra, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Guatemala, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, San Marino, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Regatul Unit, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene și Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Rusia a lansat recent mai multe rachete balistice de fabricație nord-coreeană asupra Ucrainei, a declarat la 4 ianuarie, Casa Albă, prima dată când cele mai noi arme ale Phenianului au fost folosite în luptă, a scris anterior Reuters și Hotnews.
Deși Casa Albă nu a vrut să spună ce tip de rachete a trimis Phenianul în Rusia, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a spus că acestea au o rază de acțiune de aproximativ 900 km și a publicat un grafic care pare să arate rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) KN-23 și KN-25.
Coreea de Nord se află sub un embargo asupra armelor impus de Națiunile Unite de când a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 2006. Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU - aprobate cu sprijinul Rusiei - interzic țărilor să comercializeze arme sau alte echipamente militare cu Coreea de Nord.
În noiembrie, autoritățile sud-coreene au declarat că este posibil ca Phenianul să fi furnizat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ca parte a unei tranzacții mai mari de armament care includea, de asemenea, rachete antitanc și antiaeriene, proiectile de artilerie și de mortier și puști.
Atât Moscova, cât și Phenianul au negat anterior că ar fi efectuat tranzacții cu arme, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relațiile militare.