Astăzi este Ziua Mondială a Cafelei. În fiecare an, această zi este dedicată iubitorilor de cafea, dar și celor care o cultivă. În Republica Moldova consumul de cafea a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele statistice. Dacă în 2000, în medie, un moldovean consuma o singură ceașcă de cafea pe an, în 2024 s-a ajuns la 167 de cafele.
Numărul moldovenilor care beau cafea crește de la an la an. În timp ce unii o consumă pentru plăcere, alții au nevoie de ea pentru doza zilnică de energie. Potrivit unui studiu recent, dacă tendința se va menține, în 2028, Republica Moldova va depăși consumul mediu de cafea la nivel global, care în prezent este de 277 de cești pe an.
„Cât de des beți cafea? -Zilnic. -Sunteți iubitoare de cafea? -Amatoare, da”.
„Dumneavoastră consumați cafea? -O dată în zi, nu întotdeauna, când mi-i poftă”.
Alții spun că nu beau cafea deloc și preferă în schimb ceaiul.
„Dar cafea de ce nu beți? -Nu, nu-mi place, doar ceai, ceai verde, e mai mult pe placul meu”.
„Cât de des beți cafea, pe zi? -O dată în două zile. -Deloc. -De ce? -Nu iubesc cafeaua”.
Plăcerea de a bea cafea implică și cheltuieli pe măsură, spun cei care savurează băutura preferată în oraș. Unii scot din buzunar chiar și câte 300 de lei pe săptămână.
„Consumați cafea? -Da -Cât de des? -O dată pe zi, precis, două ori. -Preferați să o faceți dumneavoastră acasă sau mai des ieșiți în oraș și o consumați? -În oraș mai degrabă. -Cam câți bani se duc în medie pe săptămână pe cafea? -Dacă aproximativ vreo 25 de lei cafeaua, 30, dacă socotim, iese la 200-300 de lei pe săptămână”.
„În medie, câți bani crezi că se duc pe cafea pe săptămână? -Cred că destul de mult, pentru că pe lângă cafea mai trebuie și altceva”.
Deși este considerată o băutură energizantă sănătoasă, unele persoane ar trebui să o consume moderat și cu prudență, spun nutriționiștii.
„O cană de cafea naturală conține undeva 95/100 de miligrame de cofeină, ceea ce stimulează sistemul nervos, dar mai are și beneficiile sale prin antioxidanții, polifenolii, vitaminele grupei B, care sunt și care acționează asupra organismului nostru. Riscurile ar fi pentru cei care sunt cu patologii cardiovasculare, pentru cei care sunt cu hipertensiune, fiindcă ar putea să ridice tensiunea arterială, dacă se consumă mai multă cafea, asta nu înseamnă că noi le interzicem”.
În prezent, ce mai mare cantitate de cafea se consumă în Finlanda. Un adult folosește în medie 12 kg de cafea pe an, echivalentul a aproape 4 cești pe zi.