Circa 600 de mii de copiii din întreaga lume rămân anual cu sechele în urma expunerii la plumb. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că acest metal toxic se găsește în vopsele, țevi, vase și chiar jucării, îndeosebi în cele care sunt aduse ilegal ori sunt vândute pe internet, fără a fi certificate. Am fost curioși să aflăm dacă vânzătorii din Piața Centrală dețin certificate de calitate a produselor, însă niciunul din cei cu care am discutat nu ni l-a putut prezenta. De cealaltă parte, și unii părinți recunosc că nu solicită cerficate și nici nu se uită pe etichetele jucăriilor.
„Dacă de mic sau în perioada sarcinii se acționează cu plumb pot duce la afectări grave a mamei și a fătului.”
Deși la prima vedere, unele obiecte, precum jucăriile pentru copii par să nu prezinte niciun pericol pentru sănătatea micuților, de la specialiști aflăm că de fapt riscuri există.
„În jucării, mai ales cele din China, care nu sunt controlate, care nu sunt certificate”.
Plumbul se găsește și în vopsea, țevi, vase, iar datele statistice de la ANSP arată că în ultimii trei ani, 54 de persoane s-au intoxicat cu acest metal, printre ei și 12 copii. Asta deoarece organismul celor mici poate absorbi o cantitate de 4-5 ori mai mare plumb decât adulții.
„Anume la copii acesta este un factor decisiv fiindcă ei absorb mult mai mult plumb dintr-o singură sursă decât un matur și anume în perioada de dezvoltare a sistemului nervos, a copiilor în general plumbul are un impact mult mai profund sau poate mai grav asupra sănătății.”
Potrivit specialiștilor în sănătate publică, plumbul poate pătrunde în organismul uman prin inhalare, atingere sau consumul alimentelor contaminate. Cercetările la nivel mondial demonstrează că printre consecințele expunerii la plumb se numără dereglări ale sistemului nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, renal și imun.
Pentru a preveni incidentele, timp de o săptămână specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au informat elevii școlilor din țară despre riscurile expunerii la plumb, dar și sursele de contaminare.
„Nu știam că plumbul să află în atâtea domenii zilnice sau obișnuite nouă, cum ar fi chiar jucăriile, obiecte casnice. Acum am învățat că trebuie să fim mai precauți”.
„Să zic sincer, nu știam nimic ce era aici. Acum pot să știu că plumbul se găsește în vopsele, și sunt foarte mulțumit că nu am avut așa riscuri și mi-am dat seama că de azi înainte, când voi fi mai mare sau în viitor voi ști ce măsuri pot aplica în cazul în care mă întâlnesc cu plumb”.
La Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Hîncești și profesorii au fost curioși să afle mai multe despre expunerea la plumb.
„Nu este o noutate despre prezența și dauna plumbului. Nou am aflat și alte surse de plumb, decât cele pe care șe știam și le spuneam”.
„Parcă le știam, dar am aflat și eu ceva nou și ne dăm foarte bine seama că noi trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce ne înconjoară, la acele obiecte pe care le avem de procurat și le avem de folosit în viața cotidiană”.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că fiecare al treilea copil are tangență cu plumbul, iar anual circa 600 de mii de copii rămân cu sechele în urma intoxicației cu plumb. Am decis să verificăm câte tarabe din piață dețin certificate de calitate pentru jucăriile pe care le comercializează, însă niciun vânzător nu ni l-a putut prezenta.
„- Eu sunt vânzătoare, nu mă interesez de unde se aduc, nu-mi dau așa informații, posibil în Chișinău este o firmă care le aduce, iar noi le cumpărăm de la ei.”
„Acum să ridic tot să caut, dacă este marfă, trebuie să fie și document. Eu ca lucrător de două, trei zile, încă nu am făcut cunoștință cu totă documentația.”
Multe din jucăriile pe care le-am găsit pe tarabe nu aveau o etichetă în limba de stat, așa că părinții care vor să afle din ce sunt confecționate nu o pot face.
„- Deci, din produse naturale.- Unde putem să vedem că sunt produse naturale? - Noi le-am scos din cutie, dar asta e ultima.”
Unii comercianți spun că majoritatea cumpărătorilor nu se uită pe etichete, ci doar la aspect.
„Bunicile vin, ele pur și simplu o cumpără și atât, jucăria e frumoasă, păpușa e frumos îmbrăcată și o cumpără pentru nepoțică, nepot, mașini sau pistolete.”
Unii părinți cu care am reușit să discutăm, spun că de obicei citesc cu atenție etichetele jucăriilor, pentru a vedea dacă acestea conțin substanțe toxice.
„ - La ce componente atrageți atenția ?- Să fie mai mult naturale, pentru copii, mai mult cumpărăm să fie materialul foarte bun, la 100, nu cumpărăm încă de plastic fiindcă e foarte mică, dar totuși căutăm original, ceva bun.”
„Citim și pe etichetă și să îi placă și copilului. Cel mai mult la calitate, ca copilul să... să vedem din ce material e jucăria aceea, ca să fie calitativă.” Alții, însă, nu țin cont din ce materiale sunt produse jucăriile.
„- Noi luăm aceea ce doresc ei dar nu ne uităm la etichetă dacă sincer.- Dar când ați cumpărat jucării, ați cerut vreodată certificatul de proveniență a acestor jucării?- Nu, niciodată.”
Medicii spun că de cele mai multe ori, intoxicația cu plumb are loc treptat, iar simptomele adesea sunt confundate cu cele ale altor maladii. Principalele semne sunt: greața, durerile abdominale, voma, amețelile, durerile de cap și dificultăți de respirație. În caz că vă simțiți rău sau suspectați o intoxicație cu plumb, adresați-vă neapărat la medic.