Companiile rusești au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a putea opera schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, încercând să depășească dificultățile cu plățile legate de sancțiunile occidentale asupra Moscovei. Acordul comercial alternativ a fost semnat la primul Forum de comerț și investiții Pakistan-Rusia de la Moscova, scrie digi24.ro.
Potrivit agenției ruse de presă de stat TASS, prima companie rusă care va utiliza acest mecanism va fi Astarta - Agrotrading, care va furniza Pakistanului năut și linte. Meskay Femtee Trading Company din Pakistan va oferi în schimb mandarine și orez.
În conformitate cu termenii acordului, Rusia va exporta 20.000 de tone de năut, în timp ce Pakistanul va furniza o cantitate echivalentă de orez. Un alt contract stipulează că Rusia va trimite 15.000 de tone de năut și 10.000 de tone de linte în schimbul a 15.000 de tone de mandarine și 10.000 de tone de cartofi.
Potrivit ministrului adjunct al Comerțului din Pakistan, Nasir Hamid, sistemul de barter a fost creat din cauza „dificultăților cu plățile reciproce”.
În timp ce tranzacțiile monetare sunt supuse unui control din ce în ce mai atent din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei ca represalii pentru invazia acesteia în Ucraina, sistemele de barter oferă companiilor o modalitate de a ocoli complicațiile prin schimbul direct de bunuri, mai degrabă decât prin plăți bancare. Astfel de tranzacții ajută la evitarea atenției din partea organizațiilor de monitorizare însărcinate cu asigurarea respectării sancțiunilor.
Moscova a discutat și cu China despre barter. Aceasta nu este prima explorare de către Rusia a comerțului prin barter ca soluție la problemele de plată. În august, Reuters a scris că Rusia a purtat discuții cu China cu privire la reluarea comerțului prin barter, în special cu metale și produse agricole.
Cu toate acestea, companiile individuale s-au străduit să îndeplinească nevoile specifice ale ambelor părți.
Acordurile barter erau obișnuite între Beijing și Moscova înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și au continuat și în anii 1990.
În luna mai, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au organizat un summit de trei zile în cadrul căruia contracararea sancțiunilor americane privind plățile reciproce a reprezentat un punct central al discuțiilor lor.
În afară de acordurile de troc, Rusia și China lucrează, de asemenea, la crearea unui sistem de plăți BRICS Bridge. Piețele emergente, în general, sunt interesate de crearea unor sisteme de plată alternative, deși se preconizează că acestea nu vor fi operaționale până în 2028, cel mai devreme.