Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că a ordonat consolidarea pozițiilor în estul regiunii Donețk, la o zi după ce forțele Kievului au anunțat că s-au retras din orașul Vuhledar. Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în pofida incursiunii surpriză a Kievului din august în regiunea rusă Kursk, incursiune despre care Ucraina spera că va încetini avansul trupelor Moscovei pe front, scrie HotNews.
Între timp, agenția rusă de știri de stat TASS a publicat imagini din Vuhledar, orașul distrus de lupte, ocupat recent de armata Kremlinului, după ce trupele Kievului s-au retras. Confruntarea actuală dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie, iar o greșeală ar putea duce la catastrofă, a afirmat un diplomat rus de rang înalt, întrebat despre o comparație cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, potrivit Reuters.
UPDATE Forţele ucrainene şi ruse şi-au continuat atacurile reciproce cu drone în cursul nopţii care au vizat cu precădere infrastructura şi depozite de petrol, dar au lovit şi obiective civile şi au făcut victime, relatează Reuters.
UPDATE Svetlana Koțoeva, profesoară de la gimnaziul ortodox „Alelsei Koliev” din Vladikavkaz, republica rusă Osetia de Nord, a fost concediată din ordinul arhiepiscopului Gherasim din cauza fustei galbene și a bluzei albastre în care a apărut în Biserica Sfântul Domn Vladimir, pe 4 septembrie, relatează portalul Realitatea Caucazului.
UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a reafirmat sprijinul puternic al României pentru Republica Moldova în procesul său de integrare europeană, în timpul unei vizite la Chișinău. Totodată, a subliniat că Rusia nu poate oferi garanții de securitate și dezvoltare pentru Moldova, fiind o cale spre izolare.
UPDATE Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Donald Trump ar fi fost președinte al Statelor Unite. El a spus acest lucru într-un interviu acordat ziarului britanic Telegraph.
UPDATE Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar "Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine", a declarat vineri noul prim-ministru al Japoniei, Shigeru Ishiba, în primul său discurs de politică generală în care a abordat inclusiv rata scăzută a natalităţii, pe care o consideră o "urgenţă tăcută", transmite AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat că este necesar ca Rusia să sporească asistența umanitară acordată Afganistanului. Federația Rusă finalizează examinarea problemei privind eliminarea talibanilor de pe lista sa a organizațiilor teroriste, relatează Interfax citat de Rador.
UPDATE Autoritățile ruse vor să trimită să lupte în războiul din Ucraina 40% dintre deținuții aflați în arest preventiv în închisorile din Rusia, fiind vorba despre zeci de mii de persoane care vor reprezenta forțele militare ruse suplimentare, anunță publicația Vajnîe Istorii, care citează avocați și o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării, conform Rador.
UPDATE Propaganda rusă amenință din nou România. Cunoscutul propagandist și moderator rus Vladimir Soloviov a declarat în emisiunea sa ”Soloviov Live” că - dacă Israelul poate ataca Libanul, Fâșia Gaza, Siria sau Iranul - Rusia poate ataca, în mod similar, România, statele baltice sau Polonia. O comparație mai mult decât forțată, scrie Defence Romania.
UPDATE Ucraina continuă eforturile sale de extindere a producției interne de arme și de a-și menține avantajul față de Rusia în domeniul sistemelor fără pilot, drone, anunţă Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Trei drone Shahed au intrat joi în spațiul aerian al Belarusului, în timp ce președintele țării. Alexander Lukașenko, se deplasa cu elicopterul deasupra țării, potrivit grupului de monitorizare Belaruski Hajun, citat de The Kyiv Independent, scrie Mediafax.
UPDATE Lituania a ratificat un acord comun cu Germania pentru a găzdui o brigadă germană aptă de luptă, informează vineri dpa, citată de Agerpres. Acordul, încheiat la Berlin pe 13 septembrie, prevede staţionarea de trupe germane şi angajaţi civili ai forţelor armate germane în Lituania.
UPDATE NATO nu va intercepta rachete şi drone deasupra Ucrainei aşa cum o face deasupra Israelului, deoarece sunt „două peisaje şi câmpuri de luptă foarte diferite”, dar un atac asupra României sau Poloniei ar schimba natura implicării SUA, declară Sabrina Singh.
UPDATE Dronele ucrainene au atacat, noaptea trecută, aerodromul militar rusesc „Borisoglebsk” și depozitele de combustibil și bombe ghidate din regiunea Voronej, a declarat joi o sursă ucraineană din domeniul securității, potrivit Reuters, Ukrainska Pravda și RBC Ucraina.
UPDATE Ucraina cere Rusiei, în fața Curții de Arbitraj de la Haga, să demoleze podul Kerci din Crimeea. În declarația sa finală în disputa privind accesul la Marea Azov, Ucraina a cerut joi Curții Permanente de Arbitraj ca Rusia să demonteze podul Kerci. Cele două țări s-au confruntat pentru prima dată cu privire la accesul la marea din jurul Crimeei în 23 septembrie în fața celei mai vechi instanțe de arbitraj din lume, cu sediul la Haga, potrivit B1.
UPDATE Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în captivitate rusă de la invazia la scară largă a Kremlinului, conform noilor date furnizate de Ministerul Apărării din Ucraina, scrie Politico. Mii de alții sunt în mare pericol, potrivit Digi24.
UPDATE Luna trecută, The Wall Street Journal anunța, citând surse de la Kiev și din datele Serviciilor Secrete occidentale, numărul victimelor forțelor armate. Însă, concomitent cu asta, un alt fenomen reprezintă lovitura secolului primită de Ucraina. Invazia lui Putin a produs cel mai mare dezastru în rândul populației țării vecine, care va scădea cu aproximativ 40%, de la 42 de milioane la numai 25 de milioane, până în 2051, potrivit Ziare.com.
UPDATE Diplomații ruși au invocat anterior comparații cu criza din 1962, când se consideră că superputerile Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat, după ce Moscova a amplasat în secret rachete în Cuba. Dar ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, le-a spus joi reporterilor: „Ceea ce se întâmplă nu are analogii în trecut”. Riabkov, care supervizează controlul armelor și relațiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat. „Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”, a declarat adjunctul ministrului Serghei Lavrov. Riabkov a mai spus că o greșeală în conjunctura actuală ar putea duce la un dezastru, dar s-a întrebat dacă cei din Occident sunt sau nu capabili să „evalueze în mod sensibil consecințele cursului lor”, potrivit HotNews.
UPDATE Un depozit de combustibili a luat foc vineri dimineață în regiunea Perm din Rusia, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram. Ministerul a menționat că incendiul a cuprins rezervoare de combustibil, dar nimeni nu a fost rănit. Cauza incendiului din regiunea situată în apropierea munților Ural este neclară la acest moment, dar Ucraina a atacat de mai multe ori cu drone astfel de ținte, scrie HotNews.
UPDATE La o conferința de presă cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski a criticat întârzierile Occidentului în furnizarea de arme. Șeful NATO, Mark Rutte, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că scopul său în calitate de șef al alianței militare este să se asigure că „Ucraina prevalează”. Într-o manifestare majoră de sprijin pentru Kiev, Rutte a mers în capitala Ucrainei în prima sa călătorie în calitate de secretar general al Alianței. Rutte a spus că a ales Kievul ca prima sa călătorie „pentru a-ți demonstra ție, poporului Ucrainei și tuturor, că NATO este alături de Ucraina”, potrivit The Guardian.
UPDATE Autorităţile de la Kiev au anunţat joi deschiderea în Polonia a primului birou de recrutare al „Legiunii ucrainene” menit să-i atragă pe ucrainenii din străinătate să se alăture armatei ţării lor, relatează AFP, preluată de Agerpres. Biroul este situat în incinta consulatului ucrainean din Lublin, estul Poloniei. În centru funcţionează o comisie medicală militară „cu toate echipamentele necesare pentru efectuarea examinărilor şi eliberarea certificatelor de apt pentru serviciu”, a declarat Ivan Gavryliuk, un adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, potrivit unui comunicat.
UPDATE Când Leonid Volkov, un vechi asociat al regretatului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a fost atacat brutal cu un ciocan în faţa casei sale din Lituania, în martie, a părut iniţial să fie încă un caz în care Kremlinul îşi vâna duşmanii din străinătate. Însă luna trecută, echipa lui Navalnîi a publicat o anchetă explozivă ce a pus la îndoială această versiune a evenimentelor. Acuzaţiile conform cărora un alt critic al Kremlinului, fost asociat al lui Mihail Hodorkovski, ar fi ordonat atacul asupra lui Leonid Volkov aruncă opoziţia rusă dispersată din exil într-o nouă dezordine, scrie The Guardian, preluat de News.ro.
UPDATE Efortul ofensiv al Rusiei din estul Ucrainei, care a început în toamna anului 2023, continuă să genereze progrese graduale în anumite sectoare ale frontului, dar probabil că forțele ruse nu vor obține câștiguri operaționale semnificative , scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele ucrainene desfășoară o apărare eficientă în adâncime de-a lungul liniei frontului, provocând pierderi semnificative forțelor ruse, cedând încet teren, dar împiedicând armata rusă să obțină avansuri rapide pe câmpul de luptă. Forțele ucrainene se confruntă cu provocări și constrângeri operaționale serioase, care oferă forțelor ruse oportunități de a obține câștiguri tactice semnificative. Cu toate acestea, forțele ruse nu dispun de resursele umane și materiale necesare pentru a continua pe termen nelimitat eforturile ofensive intense, iar operațiunile ofensive ruse actuale din estul Ucrainei vor ajunge la punctul maxim probabil în următoarele luni, dacă nu chiar săptămâni, după cum au estimat anterior oficiali ucraineni și ISW, potrivit HotNews.