/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
07 octombrie 2024, ora 08:24
Ce au în comun Vasile Tarlev și Natalia Morari? Automobilele pe care le folosesc cei doi candidați la funcția de președinte ne-au deschis ușa spre o parte a vieții fostului premier din perioada regimului Voronin, pe care acesta a reușit să o țină în mare secret până acum. Vă spunem astăzi la Cutia Neagră PLUS despre afacerile profitabile din UE și cetățenia europeană a pro-rusului Vasile Tarlev. Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește, cine stă în spatele fostei procurore Victoria Furtună și cine sunt preoții care i-au făcut campanie electorală?
Afaceri prospere în Uniunea Europeană
Vasile Tarlev este candidatul la funcția de președinte al Partidului “Pentru Viitorul Moldovei”, înregistrat cu 5 luni în urmă.
În cursa pentru fotoliu de președinte, el se bucură însă și de susținerea lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor. ”Eu am să fiu alături, eu îl susțin. Nu numai în campania electorală, dar am să-l susțin și pe parcurs, după ce va fi ales președinte. Am să împărtășesc experiența pe care eu am avut-o ca președinte timp de opt ani”, l-a asigurat Voroni pe Tarlev.
Partidul Comuniștilor, care îl sprijină pe Tarlev, s-a înregistrat în campania pentru referendum cu opțiunea “Nu”. Aceeași opțiune a expus-o public și fostul premier. „Având în vedere toate argumentele interne și externe, voi vota împotriva acestui referendum. Asta este spălare de bani, este praf în ochi și o încercare de manipulare” a declarat Tarlev în cadrul unei emisiuni televizate.
Chiar dacă Tarlev nu vrea în Uniunea Europeană, familia acestuia s-a cuibărit în România, stat membru UE. Soția candidatului, Greta Tarlev, și-a luat anul trecut salariul de la o companie de transport rutier de mărfuri, înregistrată în Iași.
TAROGOTRANSPORT a fost înființată în 2022 de fiica cea mai mare a lui Vasile Tarlev, Corina. Afacerea familiei a devenit rapid profitabilă. În primul an de activitate, firma de transport a declarat venituri de peste 10 milioane de roni, adică peste 2 milioane de euro.
În exact aceeași perioadă, tot la Iași, și-a deschis firmă și cealaltă fiică a familiei Tarlev - Cristina. Compania CUN AUTO RENTALS oferă în chirie, în România și în R. Moldova, mașini de lux, în mare parte Mercedesuri și BMW-uri.
Soțul Cristinei este Nicolai Usatîi, fiul lui Mihai Usatîi, patronului clubului de fotbal Petrocub Hâncești. La ultimile alegeri parlamentare, Mihai Usatîi a candidat pe listele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, condus de Ion Chicu.
Întreaga familie Tarlev dețin și cetățenia Bulgariei, un alt stat membru UE.
Și dacă soția și fiicele și-au găsit norocul peste Prut, atunci Vasile Tarlev îl caută la Moscova. „R: Dumneavoastră totuși suntem mai mult pro-est, în condițiile în care copii dumneavoastră s-au realizat în vest, în România.
VT: Dacă copii mei au companie înregistrată în România, asta nu contravine legii. MUSCA Că au unii business - un copil sau un prieten sau un frate, să fie sănătoși. Dacă le este convenabil, nu este o problemă”, ne-a spus Tarlev.
Familia în UE, el cu gândul la Moscova
În primăvara acestui an, Tarlev, alături de mai mulți reprezentanți ai grupului Șor, au participat, la Moscova, la evenimentul de lansare a organizație Evrazia, asociată Kremlinului și lui Ilan Șor. „Nouă ne-au spus povești frumoase: “Haideți să distrugem Uniunea Sovietică. Va veni o altă uniune - acolo vom trăi mai bine, vom fi mai bogați”. Dar noi am căzut în capcană. Toți. Și înțelegem că bine nu avem de unde aștepta”, a declarat fostul prim-ministru la lansarea Evrazia.
Pentru Cutia Neagră Plus, Tarlev declară că însă că nu este împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dar, consideră fostul prim-ministru, nu suntem încă pregătiți. „Eu nu sunt împotriva Uniunii Europene, sunt însă împotrivă ca să aderăm la o uniune sau alta nepregătiți. Să ne dezicem de Vest, e o greșeală națională. De aceea, eu sunt pentru o colaborare echilibrată, folosind la maxim potențialul, pentru a pregăti țara de aderare la Uniunea Europeană. Când va fi? vom trăi și vom vedea”, a spus acesta.
La Moscova, Tarlev spune că a fost delegat de Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor.
„VT: Eu îndeplinesc nu inițiativele mele, nu indicațiile moldovenești, dar, ca președinte (nr. al ICIE), eu îndeplinesc decizia consiliului acestei organizații și particip la diferite forumuri.
R: Pe dumneavoastră nu vă deranjează că această organizație (nr. Evrazia) este folosită de Ilan Șor în scop electoral și de destabilizare a Republicii Moldova?.
VT: Asta nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Dacă eu acolo era funcționar, dacă eram membru fondator sau angajat, vă răspundem la această întrebare.
R: Deci vă deranjează sau nu că Ilan Șor folosește această organizație?
VT: Da ce am eu cu Ilan Șor? Dacă vă deranjează pe dumneavoastră și aveți alergeie, clarificați-vă”, ne-a spus Vasile Tarlev.
Candidatul susținut de comuniști este și președintele Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor, cu sediul în capitala rusă. Președinte al acestei organizații este Artiom Ciaika, fiul fostului procuror general al Rusiei Iurie Ciaika. Fratele lui Artiom, Igor Ciaika, este fostul partener de afaceri al lui Igor Dodon.
În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, Vasile Tarlev a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu “Ordinul Prieteniei”. La acele alegeri, Tarlev a depus actele pentru a fi înscris în cursa electorală, dar CEC a refuzat să-l înregistreze, pe motiv că pachetul de acte nu corespundea cerințelor. În CV-ul depus la CEC în calitate de candidat la prezidențialele din acest an, Tarlev notează că a fost decorat cu Ordinul Republicii de către Vladimir Voronin, dar uită să menționeze că a primit un ordin și de la președintele rus.”Îl am și mă mândresc cu el. Sunt primul cetățean care a primit acest ordin. Nu l-am scris că nu am vrut. Nu a încăput. Eu le-am pus doar pe cele mai principale”, se apără acesta.
Afacerile din Moldova
În Republica Moldova, Vasile Tarlev este co-fondator al câtorva afaceri. Tarus International SRL este prima companie fondată de Tarlev, după ce și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Firma, specializată în producerea și transportul energiei electrice și a gazelor, nu a înregistrat niciun venit oficial în ultimii 9 ani. Partenerii săi în afacere sunt Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei în Guvernul Tarlev, și Virgiliu Rusu, adjunctul lui Tarlev din Congresul Industriașilor si Antreprenorilor. Rusu a fost în trecut director al mai multor companii vinicole din Crimeea, de până la anexare.
Provis Prim SRL este cea de-a doua afacere a fostului premier. A fost lansată în 2010 și este de fapt o companie de pază. Tarlev este acționar minoritat aici, iar principalul acționar este Constantin Boeștean, fost rector al Academiei de Poliție și membru al Biroului Politic al Platformei DA. La fel ca și prima companie, nici asta nu declară niciun venit în ultimii 10 ani.
A candidat fără succes
În spațiul public moldovenesc, Vasile Tarlev este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de prim-ministru, în perioada regimului comuniștilor. A fost cel mai longeviv premier al Moldovei. A condus guvernul timp de 7 ani, iar în 2008 a cedat funcția Zinaidei Greceanu, unul dintre actualii lideri ai PSRM.
Nu a renunțat la politică. În vara lui 2008, înființează organizația “Prietenii Rusiei în Republica Moldova”, iar la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 îl găsim în capul listei de candidați ai Uniunii Centriste din Moldova.
La alegerile anticipate din 29 iulie 2009, a făcut echipă cu un alt fost prim-ministru, Dumitru Braghiș, pe care l-a secundat pe lista Partidului Social-Democrat.
Își încearcă din nou norocul în 2014. De această dată deschide lista de candidați ai Partidul Renaștere. De fiecare dată rezultatele sunt modeste și nu reușește să ajungă în Parlament.
Omul lui Șor?
Dispare din peisajul politic și reapare peste 10 ani, în februarie 2024. Este ales președinte al „Partidul pentru Viitorul Moldovei”. La câteva luni, Tarlev ajunge în centrul unui scandal politic. Vasile Mereuță, vicepreședinte al partidului, l-a acuzat pe fostul premier că s-a vândut lui Șor. „Când a plecat la Moscova, eu am simțit că el are legături cu Șor. După asta am avut informații că el partidul l-a vândut lui Șor. Ei spun că nu e corect. Dar fondatorul la forumul Evrazia este Șor”, a spus Mereuță într-un video posta pe facebook.
„VT:Nu știm așa ceva. Nu mă interesează acuzațiile nefondate a cuiva. Lasă să se ducă să se adreseze în judecată, eu cu bârfele nu mă ocup.
R: Dumneavoastră sunteți unul dintre canidații lui Ilan Șor?
VT: Nu! Categoric”, ne-a spus candidatul al președinție.
Până să intre în politică, Vasile Tarlev a deținut funcția de director al companiei Bucuria. Chiar în ajunul numiri în funcția de premier, conducerea Bucuria a depus o plângere penală pe numele lui Tarlev. Era acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 1,8 milioane de dolari, faptă pentru care a fost poreclit “Bombonel”. Procurorul General a refuzat atunci să deschidă un dosar penal.
Două apartamente și mașina fiicei
În declarația de avere depusă la CEC pentru 2023, Tarlev indică salariul de 2300 de lei românești al soției, 7 mii de lei din arenda pământurilor și 360 de mii de euro din vânzarea unui imobil.
Soții Tarlev deține două apartamente - de 53 și 70 de metri pătrați și o casă. Unul dintre apartamente a intrat în proprietatea soților Tarlev anul trecut. Vasile Tarlev mai declară că deține aproape 35 de mii de euro în mai multe conturi bancare din Republica Moldova și România.
Deși Tarlev nu declară niciun automobil, Cutia Neagră Plus a aflat că acesta conduce un Mercedes cu numere românești. Mașina aparține companiei CUN AUTO RENTALS, fondată de Cristina și Nicolae Usatîi, fiica și ginerele acestuia. Mașinile sunt ușor de indentificat, deoarece sunt înmatriculate în București și folosesc pe numere de înmatriculare literele CUN.
Apartamentul fiului și bitcoinul
O mașină de la aceeași companie conduce și o altă candidată la funcția de președinte - Natalia Morari. Aceasta a fost văzută de mai multe ori la volanul unui Mercedes GlE 4MATIC cu numere de București și aceeași serie CUN. Morari indică acest automobil și în declarația sa de avere depusă la CEC.
Exceptând automobilul, candidata menționează că deține în uz un apartament de 176 de m.p. Este apartamentul despre care a declarat anterior că îi aparține copilului său de trei ani. „R: Dar acum unde locuiți dacă v-ați vândut apartamentul. NM: Hm? Acum unde locuiți. În apartament care este al fiului meu”, a spus Morai într-un interviu recent.
Luxosul penthouse, situat în sectorul Botanica al Capitalei, chiar la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor, a aparținut controversatului businessman Veaceslav Platon, tatăl copilului Nataliei Morari. După ce a fost eliberat din închisoare în 2020, urmare a deciziei de revizuire, anunțate de procurorul general Alexandr Stoianoglo, Platon a locuit în acest apartament până în momentul în care a fugit din țară la Londra.
Natalia Morari a deținut anterior propriul apartament în sectorul Buiucani al Capitalei. L-a vândut însă câțiva ani în urmă și, spune ea, a investit banii în cripto valută. „Eu ca să am această publicitate, posibilitate să fac mai multă publicitate pentru că am majorat bugetele. Eu am vândut bitcoin. Aveam eu un bitcoin, cine va asculta si cine pricepe la asta, eu am reușit să investesc în bitcoin... eu mi-am vândut apartamentul in 2021, și în 2022 eu am investit banii care au mai rămas eu am investit în bitcoin când el costa 16 sau 18 mii de dolari, dar pe urma el a crezut la 70”, spune aceasta.
Chiar dacă afirmă că investiția în bitcoin, făcută la sfârșitul anului 2022, i-a adus un venit de 70 de mii de euro, în declarația de avere de la CEC pentru 2023, Morari nu indică venituri din vânzarea criptovalutei.
O analiză rapidă a informațiilor de pe o platformă de schimb a criptomonedei confirmă în mare parte explicațiile oferite de Natalia Morari. În mod surprinzător, candidata, care pentru prima dată în viață a cumpărat cripto valută, a făcut achiziția în cea mai bună zi din an, atunci când bitcoinul costa cel mai ieftin. Mai mult ca atât, l-a vândut, aparent, în momentul în care criptovaluta ajunsese la cel mai mare preț.„Da, înțeleg că pentru voi faptul că un jurnalist moldovean își investește banii liber în criptemomonede vi se pare incredibil, prea intelectual și irealist și prin urmare, amuzant. Înțeleg foarte bine că toate icoanele voastre de la harvard abia se descurca cu tabla inmulțirii”, le-a spus Natalia Morari pe criticii săi.
Campania electorală pe banii din bitcoin și genți
Bitcoinul, o geanta Chanel de 10 mii de dolari și două ceasuri Rolex și Chanel, cu valoare comună de 15 mii de dolari, sunt aparent toate proprietățile pe care le deține Natalia Morari. În declarația sa de avere, nu se regăsesc alte genți de lux cu care a fost surprinsă anterior în poze.
Candidata notează în declarația de la CEC că a vândut anul trecut mai multe accesorii și haine de brand pe care le deținea, unor magazine care le vând ulterior la mâna a doua. Aceste tranzacții i-au adus însă venituri modeste - în jur de 20 de mii de lei.
Alte 84 de mii de lei, Natalia Morari, notează că le-a obținut din darea în arendă a echipamentului TV pe care îl deține.
Fiul său a obținut venituri mai bune, de 36 de mii de euro, prin donație. Într-un interviu, fugarul Veaceslav Platon, aflat sub sancțiuni internaționale, a dezvăluit că el este cel care îl întreține financiar pe copil.
Întrecut pro-europa, astăzi împotriva referendumului
Natalia Morari a fost în trecut o faimoasă jurnalistă tv, cunoscută pentru discursul său pro-european și antioligarhi.
Din 2021, după ce și-a afișat relația amoroasă cu Veaceslav Platon, a adoptat însă un discurs rezervat față de UE. Este un critic deschis al referendumului privind integrarea R. Moldova în UE și pledează pentru boicotarea plebiscitului. ”NM: Asta nu are nicio legătură cu integrarea europeană. Asta nu ne va apropia nicidecum de UE. Nu am de gând să particip la acest „banchet”.
R: Pledați PENTRU BOICOT?
NM: Pledez pentru boicot prin neparticipare”, a declarat canidata în cadrul unei emisiuni televizate.
Înaintea lansării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Morari a încercat să joace rolul unui mediator între partidele politice de opoziție pentru alegerea unui candidat unic. La discuțiile organizate de ea au participat însă în mare parte partide cu viziuni de stânga și pro-rusești.
De numele Nataliei Morari sunt legate mai multe controverse, cea mai importantă se referă la rolul pe care l-a jucat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.
În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Natalia Morari o are alături pe fosta judecătoare Tamara Chișcă-Doneva, bănuită în trecut de colaborare cu Veaceslav Platon, și de un avocat al controversatului businessman fugar.
Am apelat-o pe Natalia Morari pentru o reacție. Candidata a fost de acord să se întâlnească cu echipa Cutiei Negre Plus. Când am revenit pentru a stabili detaliile, aceasta nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre.
Favorita preoțimii
Victoria Furtună s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent. În atenția publică, Furtună a intrat în martie 2024, când și-a dat demisia, cu scandal, de la Procuratura Anticorupție. Atunci, ea a acuzat Serviciul de Informații și Securitate de presiuni. Acuzații similare a lansat public și Natalia Morari, în momentul când a anunțat despre relația sa amoroasă cu Veaceslav Platon. SIS a respins acuzațiile în ambele cazuri.
La sfârșitul lui iulie, Victoria Furtună a anunțat că urmează să candideze la funcția de președinte. Fosta procuroare a făcut anunțul de la Tiraspol, pe fundalul drapelelor separatiste și cu un porumbel alb în mână. Atunci, Furtună declara pe un ton sumbru că vrea să salveze Republica Moldova de război. Nu a menționat însă cine și de ce ar vrea să ne atace.
Necunoscută până mai ieri, Victoria Furtună a ajuns favorita la Președinție a mai multor fețe bisericești. Unul dintre admiratori este chiar Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești. În cadrul unei întâlniri preoțești de la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel îi îndemna pe cei prezenți să o susțină pe fosta procuroare la alegeri. „Ați privit pe ecran o femeie firavă, creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită. Victoria Furtună totuși s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i dorim și la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i dorim să ajungă factor decizional în țară”, a spus Marchel.
Se întâmplă după ce mai mulți preoți care aparțin de Mitropolia Moldovei au călătorit la Moscova cu un scop necunoscut.
Oamenii lui Șor îi fac campanie electorală
Potrivit portalului deschide.md, Furtună este însoțită mereu la întâlnirile electorale din țară de activiștii Blocului Victoria, coordonat de fugarul Ilan Șor. Mai exact, la lansarea în campanie, care a avut loc în Hâncești, de organizare s-au ocupat Nicolai Vornicov, Ion Gliga și Olesea Baciu, coordonatorii activiștilor Șor din raionul Hîncești.
Zilele trecute deschide.md a publicat o înregistrare audio din care reiese că Victoria Furtună ar fi candidatul Blocului Victoria în aceste alegeri. Vocea ar aparține liderului organizației teritoriale „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, care le spune activiștilor de partid că acestea sunt indicați venite direct de la Șor. „Este rugămintea să ducem informația către activiști, cuva prin șoaptă, să nu se observe că în spatele Victoriei Furtună stă Blocul electoral Pobeda. Adică că Șor are o legătură cu Victoria Furtună. Dacă doamna o să ajungă până atunci și nu va fi scoasă, atunci trebuie de votat pentru dânsa. Mai sunt candidați înregistrați - planul B,C,D,E, cum am zis și... dar la moment informația e asta”, le-a spus aceasta colegilor săi.
Victoria Furtună a ignorat apelurile și mesajele noastre, dar într-un comentariu pe canalul său de Telegram, candidata răspunde acuzațiilor cu o întrebare: „De când susținerea unui candidat a devenit o infracțiune? Oamenii nu mai au dreptul al opinie sau statul democratic e doar o inscripție în Constituție?”, a scris Furtună pe Telegram.
În 2021, Victoria Furtună a candidat la funcția de procuror general interimar. A pierdut însă în fața lui Dumitru Robu. Atunci, Furtună promitea să fie un procuror integru și o aducea drept exemplu pe președinta Maia Sandu. „Eu cred că Procuratura are nevoie de o reformă, iar această reformă trebuie să înceapă de la procurorul general. Chiar dacă consider că procurorul trebuie să fie apolitic și am optat mereu pentru asta, noi avem un exemplu demn de respect și anume președinta țării”, spune aFurtună atunci. Astăzi aceasta este unul dintre cei mai mari critici ai Maiei Sandu.
Donații de sute de mii de euro de la părinți
În 2023, familia Victoriei Furtună a avut venituri de peste un milion de lei. Aproape jumătate din sumă provine din donații. 64 mii de lei i-a câștigat la diferite evenimente de familie, iar alte 160 de mii de lei și 10 mii de euro reprezintă donații din partea părinților celor doi soți. De altfel, donațiile generoase sunt o obișnuință în familia Victoriei și a lui Sergiu Furtună. În ultimii 4 ani, ei au obținut astfel de venituri în valoare de circa 100 de mii de euro.
Donațiile generoase au intrat în 2023 și în atenția Autorității Naționale de Integritate. În urma verificărilor, ofițerii ANI au stabilit că acestea provin în mare parte de la tatăl și soacra candidatei. Ultima este stabilită de mai mulți ani în Italia. ANI nu a găsit nicio încălcare.
În prezent, Victoria Furtună conduce o Skoda Superb, din 2021, procurată în 2021 cu 24 mii de euro prin leasing. Pe lângă această datorie, soții Furtună au mai împrumutat 19 mii de euro cu zero dobândă și alte peste 80 de mii de lei.
Din 2017, soții Furtună locuiesc într-o casă de lux din orașul Durlești. Casa aparține din 2013 Zinaidei Furtună, mama soțului procuroarei. Femeia locuiește de peste 20 de ani în Umbria, Italia.
Sergiu Furtună figurează ca fondator al companie Sigur Vogs SRL, înregistrată la adresa casei mamei lui. Firma, specializată în exploatarea și închirierea imobilelor, nu declară activitate financiară în cei șase ani de la fondare.
Inițial, Victoria Furtună a fost de acord să ofere o reacție Cutiei Negre Plus. Ulteriror, aceasta nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre.
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
De ce trenează schimbările în justiție, cum a ajuns reforma anticorupție un eșec și de ce durează atât de mult curățenia în sistem - aflăm de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Astăzi este marcată Ziua Agricultorului: Mesajul de felicitare al ministrei Ludmila Catlabuga
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Astăzi este marcată Ziua Agricultorului: Mesajul de felicitare al ministrei Ludmila Catlabuga
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Cum se votează la Comrat pentru alegerile prezidențiale din România: „Dacă au cetățenia, sunt datori acestei țări”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
Cine e Călin Georgescu, surpriza din turul I la alegerile prezidențiale din România: Invizibil în presă, dar vedetă pe TikTok
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Astăzi este marcată Ziua Agricultorului: Mesajul de felicitare al ministrei Ludmila Catlabuga
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
17 noiembrie 2024, ora 23:07
Investigația noastră de astăzi este despre mărturisiri și autodenunțuri verbale făcute de unii dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului - Ilan Șor și Veaceslav Platon. În urmă cu 10 ani, trei bănci mari din R. Moldova au fost puse pe brânci de niște băieți șmecheri, conectați la primele persoane în stat. După ce au scurs de bani băncile și au împărțit banii între ei, au convins Guvernul, prin presiune și campanii publice de provocare a panicii, să ofere garanții de stat de 14,5 miliarde de lei. Acești bani sunt astăzi datorie publică, întoarsă de stat Băncii Naționale din banii noștri comuni.
Veaceslav Platon: - Desigur că vina lui Ilan în asta este foarte mare, pentru că el a început. Politicul s-a conectat spre sfârșit și au dus la final situația. Dar gaura principală desigur că a făcut-o Ilan. Asta este precis.
Alexandru Tănase: - Eu am privit conferința lui de presă cu trei luni în urmă și acolo a prezentat alte cifre, că toată această gaură a fost cu mult înaintea lui.
Veaceslav Platon: - Prietenul meu, eu sunt unic prin faptul că am fost în toate astea până la ei. Când eu i-am transmis lui 40% din acțiunile BEM, acolo gaura era 1,25 miliarde, asta credite cu probleme, dintre care 600 milioane puteau fi scoase. Și rămâneau doar 650 milioane neacoperite. Reieșind din asta eu am vândut acest pachet. Dar iată cum au făcut ei 14 miliarde din 650 de milioane, asta trebuie să ai mare talent. Aici toți au fost legați foarte strâns.
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor și Alexandru Tănase. Aceste discuții ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, puzzle-ul celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. Tot grație acestor discuții, am reușit să stabilim cine au fost principalii beneficiari direcți și indirecți ai furtului. Numele lor sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon.
Probele pe care le vom prezenta astăzi demonstrează cum exact a avut loc adoptarea deciziei secrete a Guvernului, din 13 noiembrie 2014, prin care s-au oferit 9,5 miliarde de lei pentru salvarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank.
Planul propus de Șor fostului premier Leancă
În discuțiile dintre participanții la furtul miliardului au fost abordate și planuri mult mai ieftine de salvare a băncilor, dar s-a dorit cel mai scump și neapărat care să se încheie cu lichidarea instituțiilor bancare.
Ilan Șor: - Eu le-am zis să născocim ceva, încă pe când era Leancă premier. Eu vorbeam cu el în fiecare zi. Le-am propus să lansăm hârtii de valoare. Slavka, eu cred că tu nu știi nici 15% ce s-a întâmplat la BEM, ce pierderi erau la credite. Eu i-am spus lui Leancă că gaura reală acolo e de 9 miliarde. Am început să-i socot, să-i arăt. Eu atunci le-am spus: Dați-mi două miliarde, eu o să găsesc încă un miliard și vor fi măcar trei. Noi vom atrage din piață încă unul, dacă voi nu veți încurca și vor fi patru. De aceste patru miliarde, noi vom cumpăra hârtii de valoare și încet-încet, dar vom trăi. Poate mai târziu voi găsi eu undeva resurse ieftine, sau vom inventa ceva, sau voi veți putea da încă puțin. Slava, ca să înțelegi, eu le-am propus o soluție de două miliarde sau trei. Poate ea se întindea pe 20 de ani, dar ei nu aveau gaură. Banii rămâneau la ei. Astăzi toate băncile erau pe linia de plutire. .
În pofida acestor discuții pe care Ilan Șor le purta încă în iulie 2015 cu Veaceslav Platon, în 2020, Ilan Șor mințea jurnaliștii pe care i-a adunat la o conferință de presă, declarând că nu a cerut niciodată bani de la stat pentru băncile falimentare.
Ilan Șor: Nici eu, nici conducerea acestor bănci nu am cerut acești bani de la Banca Națională. Da, situația nu era simplă, dar noi am fi rezistat. Noi niciodată nu am cerut niciun leu de la nimeni.
Pe de altă parte, fostul premier Iurie Leancă susține că nu se întâlnea cu Ilan Șor să discute despre BEM și neagă faptul că acesta i-ar fi prezentat vreun plan de salvare a Băncii de Economii.
Reporter TV8: - Noi vrem să verificăm faptele, dacă dl Șor a fost cu alte propuneri la Guvern. Ce fel de două miliarde cerea ca să cumpere hârtii de valoare?
Iurie Leancă: - Nu mi-a cerut niciodată două miliarde. Uitați-vă la mine în ochi și vă zic foarte sincer că nu am avut nicio discuție. Tot ce a insistat Șor la o ședință la care eu l-am chemat, fiindcă era președintele Consiliului de Administrare al BEM, a zis să nu lichidăm băncile, pentru că sunt sustenabile și atât.
Reporter TV8: - Și nu a încercat sub nicio formă să ceară bani de la Guvern?
Iurie Leancă: - În primul rând, nu Guvernul decide așa ceva, dar decide Parlamentul.
Acțiuni orchestrate pentru provocarea panicii în societate
Din mai multe discuții dintre Șor și Platon deducem că Guvernul a fost împins spre acordarea garanțiilor de stat încă din vara anului 2014. Iurie Leancă nu era dispus să facă acest pas. Autoritățile căutau soluții alternative pentru a evita o mare criză în sistemul bancar. Un rol determinant în forțarea Guvernului să accepte acordarea garanțiilor l-au avut câțiva actori politici, aparent independenți, care au ieșit public cu dezvăluiri despre situația de la BEM.
Pe 12 septembrie 2014, ex-deputatul Veaceslav Ioniță, care era pe atunci președinte al Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, a anunțat despre o schemă prin care Banca de Economii ar fi fost fraudată cu 120 de milioane de lei.
Veaceslav Ioniță: „Am reușit să acumulez mai multe materiale prin care prin utilizarea unor scheme frauduloase, credite false, offshore-uri, din BEM au fost retrași bani. La ziua de astăzi, am probat cu documente 120 milioane de lei”.
Peste trei zile, a alimentat panica Renato Usatîi, pe atunci abia lansat în politică.
Renato Usatîii: „La BEM nu este niciun ban în cont. Acum nu este vorba despre 120 de milioane de lei. Este vorba că sunt furați toți banii de la persoane fizice care sunt în aceste bănci. Ei acum fac tot posibilul ca să țină sub control situația până la alegerile din toamnă, până la Anul Nou. Din punctul meu de vedere ar fi bine ca oamenii să cunoască realitatea acum. Maximum 15% din toți cetățenii vor fi în stare să-și ridice banii. Pentru alții bani nu există. Cu unii, Șor și-a cumpărat avioane. Cu altă sumă de bani s-a lămurit Filat. 120 de milioane de lei reprezintă o poveste foarte mică din toți banii care au fost furați acolo.
Peste alte două zile a revenit Veaceslav Ioniță cu noi acuzații.
Veaceslav Ioniță: „Astăzi mi-a fost prezentat oficial în comisie un set de documente care și eu sunt obligat să le transmit organelor abilitate. Prin acest set de documente este descrisă o schemă cap-coadă de sustragere a 330 de milioane de lei suplimentar la ceea ce am vorbit vineri, tot din BEM”.
În discuțiile pe care le purtau, Șor îi spune direct lui Platon că anume acele scurgeri de informații au indus panica în societate și au determinat Guvernul să emită cât mai repede garanțiile.
Ilan Șor: - Acest nebun Renat (n.r. Renato Usatîi) cu declarațiile sale prostești, în realitate, dacă nu erau scurgeri, nu era nimic.
Veaceslav Platon: - Dar au fost scurgeri?
Ilan Șor: - Multe! Își luau banii nu persoanele fizice, noi asta am fi ținut. Au început să retragă banii toți. Nimeni nu aduce, toți retrag. Tu te ocupi de lichidități. Sunt probleme cu portofoliul de credite. Încerci ceva să faci. Resurse externe nu ai. Bani nu sunt. Banca Națională nu dă niciun bănuț. Explică-mi logica! Când au început scurgerile, eu am început să strig că ne vom menține 1-2 luni, dar nu mai mult. Așa s-a întâmplat. Ne-am ținut două luni.
În 2014, în perioada în care fostul președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță făcea dezvăluirile despre BEM, șeful său de atunci de partid, Vlad Filat, îl acuza că ar face jocul lui Platon și a blocat în comisie mai multe legi ce vizau piaţa financiar-bancară. Astăzi, Vlad Filat se arată convins de faptul că ieșirile lui Ioniță au fost coordonate.
Vlad Filat: - Atunci a fost un atac orchestrat pe linie, fiindcă veneau alegerile din 2014. Scopul era pus din ăsta de neclintit, ca PD să ia mai mult ca PLDM, pentru ca acest scop diabolic al lui (n.r. scopul lui Vlad Plahotniuc) să devină prim-ministru să fie realizabil. În același rând, într-o manieră foarte organizată, agenții economici și-au retras banii de la BEM. Și eu cred că da, a fost orchestrat.
Reporter TV8: - De către cine?
Vlad Filat: - De către cei care au beneficiat.
La rândul său Veaceslav Ioniță s-a arătat deranjat de întrebările noastre si ne-a acuzat că suntem niste degradati. El a insistat ca a urmărit interesul public când a făcut dezvăluirile și nu a fost influențat de nimeni.
Veaceslav Ioniță: - Atunci la Parlament s-au înscris două persoane la audiență. Au venit și au început să-mi povestească istorii despre BEM despre care eu nici pe departe nu auzisem, că sunt anumite grupări și tot felul de detalii pe care le-am dat la CNA.
Reporter TV8: - Dvs ați făcut conexiunea acelor persoane cu vreo grupare care atunci lupta în sistemul financiar-bancar?
Veaceslav Ioniță: - Nu, nu! Când ai informație atât de sensibilă, riscul ca ea să fie pusă la dulap este atât de mare că unicul mecanism de a asigura vizibilitatea ei este de a o face publică. Punct! Dar pe mine absolut deloc nu mă interesează aceste persoane și nu mă interesează scopul lor atât timp cât ceea ce fac eu aduce un beneficiu interesului public.
Reporter TV8: - Dar de ce credeți că atunci Vlad Filat vă acuza de conexiuni și influența lui Platon?
Veaceslav Ioniță: - Nu știu. Nu am vorbit cu el la subiectul dat. Lucrul acesta absolut deloc pe mine nu mă deranja din simplul motiv că eu știam precis că lucrul acesta nu-l fac din cauza că m-a rugat persoana respectivă (n.r.Veaceslav Platon). Este un mesaj prost și dacă dvs lucrați din această perspectivă înseamnă că aveți o rea intenție.
Întâlnirea secretă de la Reședința de Stat
Pe 25 septembrie 2014, la numai o săptămână de la dezvăluirile făcute de Ioniță și Usatîi, Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea politică pe un pachet de legi care i-au permis ulterior să ofere garanții de stat pentru capitalizarea băncilor, în situații de criză financiară sistemică.
La scurt timp de la această decizie, Leancă i-a convocat pe liderii Alianței pentru Integrare Europeană la Reședința de Stat, pentru a discuta despre criza bancară. Anume acolo, Vlad Plahotniuc ar fi vociferat în premieră ideea acordării urgente a garanțiilor de stat pentru ca BNM să poată oferi credite salvatoare celor trei bănci devalizate.
Aflat încă la pușcărie, în 2019, Vlad Filat a povestit detalii din culisele acelei întruniri de la reședința președintelui.
Vlad Filat: - Discuția a început printr- o încercare a domnului Leancă de ce ne-a invitat, după care inițiativa a fost preluată de către Plahotniuc și a vorbit despre pericolul eminent care este în sistemul bancar. Dar nu atât prin ceea ce se întâmplă în BEM, dar riscurile pe care le-ar reprezenta acțiunile pe care le întreprinde Platon în vederea alegerilor anticipate. Asta era înainte de alegeri. Sperietoarea asta Platon și tancurile rusești era folosită foarte des pentru a promova anumite idei. Pentru ca să nu existe o situație în care să nu avem posibilitatea să acționăm, eu asta redau din ce țin minte spusele lui Plahotniuc, Guvernul trebuie să ofere garanții de stat, pentru a primi, în caz de necesitate, bani de la Banca Națională.
Mariana Rață: - Nu ați încercat să-l întrebați pe Plahotniuc de ce a venit el cu această soluție?
Vlad Filat: - Ideea este că nu a venit el cu această soluție. Invitația a fost făcută de către prim-ministru. El a explicat-o, mai bine spus.
Fostul premier Iurie Leancă are o altă versiune a celor întâmplate la reședința de stat.
Reporter TV8: - Acea întâlnire la Reședința de Stat pe care dvs ați convocat-o a existat?
Iurie Leancă: - Da, am convocat-o.
Reporter TV8: - Cine a vorbit la acea întâlnire despre acordarea garanțiilor de stat, dl Plahotniuc sau nu?
Iurie Leancă: - Înainte de a elibera garanțiile, eu am vrut să mă asigur că toate ramurile puterii din R. Moldova sunt la curent cu situația de criză profundă și pe acest motiv președintele ne-a invitat, și pe domnul Corman, și mai mulți miniștri, nu-mi mai aduc aminte cine a fost acolo, și dl Filat, și dl Plahotniuc, fiindcă erau liderii alianței. Acolo dl guvernator a prezentat situația, a spus care e soluția și toată lumea a fost de acord.
Reporter TV8: - Nu dl Plahotniuc a insistat atunci?
Iurie Leancă: - Banca Națională, instituțional guvernatorul a prezentat situația, din câte îmi aduc aminte.
Plimbat astăzi prin procese de judecată în dosarul penal legat de furtul miliardului, fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțan, îl consideră responsabil de deciziile privind acordarea garanțiilor de stat, pe Iurie Leancă.
Reporter TV8: - Cine a determinat Banca Națională să propună Guvernului varianta cu emiterea garanțiilor?
Reporter TV8: - Dvs ați fost la conducerea BNM, iar dl Leancă ne-a spus că Banca Națională a cerut.
- Dacă dl Leancă v-a spus înseamnă că el știe mai bine.
Reporter TV8: - Dar vrem și opinia dvs să contrapunem declarațiile.
Dorin Drăguțan: - Nu am comentarii acum. Lucrurile acestea sunt foarte bine cunoscute.
Reporter TV8: - Ați insistat dvs pe acordarea garanțiilor?
Dorin Drăguțan: - Pe garanțiile de stat s-a discutat la Comitetul Național de Stabilitate Financiară la care este președinte prim-ministrul. Alte întrebări?
Reporter TV8: - Ați fost învinuit de multe ori că fără dvs și BNM nu putea avea loc frauda bancară.
Dorin Drăguțan: - Eu sunt învinuit pe nedrept. Prin urmare, întrebați persoanele care au fost în Comitetul de Stabilitate Financiară pentru ce au luat aceste decizii.
Haz pe seama ex-premierilor Leancă și Gaburici
Pe 13 noiembrie 2014, Guvernul condus de Iurie Leancă a decis, în secret, să emită garanții pentru creditele de urgență, în sumă de 9,5 miliarde de lei. Acești bani au ajuns la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Despre această decizie, Veaceslav Platon și Ilan Șor vorbesc de mai multe ori în bătaie de joc. Din discuții reiese că Leancă a fost convins de Șor să accepte acordarea garanțiilor, cu suportul guvernatorului Dorin Drăguțan în spatele căruia se afla Vlad Plahotniuc. Iurie Leancă le-ar fi făcut jocul fără să-și dea seama în ce a fost atras.
Veaceslav Platon: - Dar Leancă ce, nu înțelegea?
Ilan Șor: - Slava, el în economie înțelege aproximativ ca și mine în balet. El nu înțelegea nimic, pentru că lui într-o ureche îi striga Arapu niște prostii, iar din altă parte - Draguțan alte prostii. El înebunea. Eu pur și simplu veneam și îi spuneam poziția mea, iar el înebunea.
Platon: - Așa de prost să faci sanarea băncii, asta e „…”.
Șor: - Nu, Slavka, asta trebuie să poți. Leancă este pur și simplu un idiot.
Platon: - Asta da, să semneze așa o prostie, numai el putea, având toată convingerea că nu greșește și anume asta va duce Moldova în Europa - semnarea garanțiilor de 9 miliarde.
Șor: - Da, asta e tare.
Platon: - În toată această poveste pe mine m-a uimit Leancă. Cum l-ai convins tu să semneze această garanție?
Șor: - Fără niciun bănuț.
Platon. - Da? Pur și simplu l-ați păcălit?
Șor: - Nu l-am păcălit, dar i-am spus: Sunteti prim-ministru. La voi se prăbușesc trei bănci. Dvs intrați în istorie, dar nu intrați ci vă înglodați în istorie. Eu vă propun să semnați garanțiile. Banii vin. Noi cumpărăm hârtii de valoare. Pe el l-au păcălit. Scenariul pe care i l-am propus eu era ideal pentru dânsul. El nu risca cu nimic. El a semnat garanția. Banii au plecat. Eu imediat am cumpărat hârtii de valoare. Ei în buget nu au un deficit. Totul e frumos, totul era bine. În ultimul moment, ei îl conving că nu este corect să facă așa. Eu am venit și i-am spus că acum e gata cu voi, pentru că toți banii pe care i-ați semnat vor pleca nicăieri. Așa banii ar fi rămas în interiorul țării. Curgeau de la BNM la Ministerul Finanțelor. Care e diferența? Slava, tot ce le-am gândit eu era funcțional și garanția, și altele. Niciodată nu m-am așteptat că îl vom putea convinge la garanție. Eu singur nu credeam în asta.
Platon: - Dar l-ai convins?
Șor: - L-am convins.
Contrar convingerilor lui Platon și Șor că Guvernul a făcut o mare prostie acordând garanțiile de stat, Leancă și acum este sigur că a procedat corect atunci, în încercarea de a salva băncile.
Iurie Leancă: „Citiți raportul FMI și al Băncii Mondiale din iunie 2014, după jumătate de an de analiză pe situația din sistemul bancar, pe prima pagină scrie că doar prin intervenția statului, prin aceste garanții se poate salva situația. Și doi: e prea mare banca de sistem și atunci statul nu poate ignora situația de acolo. Acesta a fost laitmotivul și cererea BNM care are toată competența, are toate pârghiile și știa exact ce se întâmplă acolo.
Nu a scăpat de criticile lui Șor și Platon nici fostul premier Chiril Gaburici, care l-a succedat pe Leancă la șefia Guvernului. Pe30 martie 2015, Executivul condus de Gaburici a emis, tot în secret, cea de-a doua garanție de 5,3 miliarde de lei. Anume acești bani au fost folosiți de fapt pentru a restitui oamenilor simpli și agenților economici depozitele pe care le aveau la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Ilan Șor: - Dar al doilea care a venit e „…”( n.r. Chiril Gaburici) .
Platon: - El tot a semnat?
Șor: - Tu nu știi?
Platon. - El a semnat, dar eu nu știu ce sumă.
Șor: - Șase (n.r miliarde de lei).
Platon: - Încă un debil.
Șor: - Leancă măcar avea aptitudini diplomatice, să rezolve aceste întrebări, dar acesta cum vindea telefoane mobile…
Platon: - Așa și vinde, da? Dar tu explică-mi, chiar și Filea (n.r. Vlad Filat), când înaintează astfel de cadre, el înțelege că asta e fața partidului?
Șor: - Nu. Lui îi spun la partid că noi avem 20 de mii de membri. Nu s-a găsit un om care să fie înaintat? Trebuia să-l înainteze pe acest debil?
Platon. - Și cu diplomă falsă. Cum?
Șor: - Acesta i-a mințit. Nu a spus nimic.
Cum au fost „desenate” miliardele plasate la băncile din Rusia
În discuțiile pe care le purta prietenește cu Șor, Veaceslav Platon ardea de curiozitate să afle cum amicul său a reușit să fraudeze băncile, folosind în schemă mai multe instituții bancare din Rusia și plasamente interbancare între Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În 2019, comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară, condusă de Alexandr Slusari, a stabilit că, în perioada octombrie-noiembrie 2014, Banca de Economii a plasat peste 21 de miliarde de lei la Banca Socială și la mai multe bănci din Rusia, fără să existe gajuri și dobânzi. Iar creditele neperformante de la BEM, în valoare de peste un miliard de dolari, au fost cesionate, prin Banca Socială, unui off-shore britanic - Fortuna United LP. Despre această companie discută și eroii anchetei noastre.
Veaceslav Platon. - Dar ce ați făcut cu Banca Socială? Pentru ce 14 miliarde?
Ilan Șor: - Slava, noi doar am desenat că undeva în Rusia stau bani. Toată gaura noi deja o desenasem. Să lași așa când intră administrația specială asta era „…”
Platon. - Și voi ați dat credite și le-ați dat la Banca Socială?
Șor: - Banca Socială a transmis la a treia companie. Tu așa și nu înțelegi, până acum această companie nu are pierderi, pentru că următoarea tranșă este în luna noiembrie.
Platon. - Da, voi ați creat o datorie și pierderi nu sunt. Până nu a venit termenul pentru restituire, nimic nu puteți face. Dar acest depozit al Unibank la BEM, un miliard și ceva.
Șor: - El a fost real.
Platon: - Eu înțeleg că e real. Eu știu și cum a fost desenat. Eu înțeleg că ați pus un depozit, ați dat. Iar ați pus un depozit, iar ați dat și el s-a întors din altă parte. Dar ei îl vor întoarce?
Șor: - Acum Unibank trebuie să-l scoată din administrație. Asta va fi cea mai curată bancă.
Platon: - Tu crezi că ei o să-ți dea un miliard din BEM?
Șor: - Dar ce o să facă? Unibank e curat ca lacrima.
Platon: - Tu crezi că ei te vor elibera cu un miliard?
Șor. - Dar pot să-l ia. Pentru mine este important să elibereze Unibank-ul. Îmi este indiferent acest miliard. Pentru mine e importantă imaginea și ei să iasă din Unibank ca el să devină curat, alb și pufos.
La solicitarea Cutiei Negre PLUS, Banca Națională a clarificat despre ce miliard al Unibank-ului vorbesc cele două personaje și a precizat că Șor nu și-a primit banii.
Pe parcursul lunii noiembrie 2014, Unibank a plasat la Banca de Economii mai multe depozite, în sumă totală de 1 525 900 000 lei. Termenul inițial de rambursare era de 15 zile, cu posibilitatea de prelungire. În legătură cu dificultățile financiare ale BEM și instituirea administrării speciale la 27 noiembrie 2014, depozitele respective nu au fost rambursate. (...) În procesul de lichidare, BEM a validat integral creanța Unibank. Suma de 1,7 miliarde lei a fost inclusă în lista creanțelor BEM și urmează să fie onorată conform ordinii priorităților legale stabilite”, a informat BNM.
Mărturiile despre compania „Caravita” afiliată lui Filat
Un alt episod discutat de Platon și Șor vizează creditele acordate companiei „Caravita”, afiliată fostului premier Vlad Filat. De câteva ori se pomenește faptul că Filat ar fi avut înțelegeri cu Plahotniuc ce vizau împărțirea banilor din BEM.
Ilan Șor: - Eu îți spun că o sută de milioane sunt numai pe „Caravita”. Asta este doar pe documente. Noi am văzut la BEM când ne-am uitat.
Platon. - Dar pentru ce așa business, dacă totul lui?
Șor: - El ceva trebuia să întoarcă, cel puțin așa se planifica, așa s-a promis. Ca să înțelegi, asta nu este minciună.
Platon: - Eu nu vreau să analizez dacă este minciună sau nu, dar în orice business este un grad de rentabilitate.
Șor: - Slava, ăsta nu era business. Acesta a fost din start un fel de prostie.
Platon: - Dar cum tu cu Plahiș (n.r. Vlad Plahotniuc) te-ai înțeles?
Șor: - Slava, în realitate, eu cu nimeni nu m-am înțeles. Acolo s-a întâmplat un lucru interesant. Când toți și-au dat seama că e gata, fiecare a început să-și caute pentru el venituri.
Platon. - Și cât a luat el?
Șor: - Eu lui direct nimic nu i-am dat. El s-a înțeles cu Filea (n.r. Vlad Filat). Filea nici nu mi-a spus că el este în temă. Eu am aflat asta mai târziu de la Sereoja (n.r. Serghei Iaralov), de la unul, de la altul. Dar ce au împărțit ei cu Filea, eu nu știu. Pentru că eu toate cursele le coordonam cu Filea.
Platon: - Ascultă, dar Filea nu s-a putut implica și să pună presiuni pe el?
Șor: - Nu-i ajunge lui… El e bărbat bun, dar are o problemă. Dacă are o situație de criză, el se deconectează.
Platon: - Dar el este acționar la BEM. Trebuia să fie interesat ca BEM-ul să fie păstrat.
Șor: - Nu-i ajungea dorință politică. Nu a putut înțelege situația. Eu i-am transmis note analitice, începând din luna septembrie, aproape în fiecare săptămână, ce se întâmplă, unde și cum. Nicio ședință la tema asta nu a fost.
Vlad Filat neagă categoric orice înțelegere cu Plahotniuc și declară că Ilan Șor este un mincinos.
Vlad Filat: „Dvs vorbiți de ceva ce ați auzit, ce a spus un mincinos și eu acum, neauzind și neștiind, trebuie să comentez toate astea. Eu cu Plahotniuc nu am avut niciodată niciun fel de relații de business, de înțelegeri de business. Eu am fost în situația să accept că Plahotniuc de facto conduce PD-ul, care era un partid în coaliția de guvernare.În unele din discuții, tot am impresia că cu Platon, el discuta că cumpără Banca de Economii în numele meu, ceea ce este o aberație și este o prostie.
În vara anului 2015, după ce Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, pentru a putea candida la funcția de primar de Orhei, acesta continua să comunice intens cu Vlad Filat. Șor îi povestea lui Platon că Plahotniuc și-a întărit poziția, iar Filat nu mai decide nimic.
Platon: - Dar Filea (n.r. Vlad Filat) se întâlnește acum cu tine?
Șor: - Da, sigur. O dată la două zile neapărat ne întâlnim.
Platon: - Am înțeles. Și ce spune el?
Șor: Folos din asta este puțin, dar ne întâlnim.
Platon. - Eu am înțeles că el deja puțin ce decide.
Șor: - Doar în momente acute el poate decide ceva. Când lor le trebuie ceva, atunci gata, poftim. Dacă nu le trebuie nimic, atunci…
Platon. - Eu cred că el este gata. L-au frânt deja moral. Dar tu întotdeauna ai crezut în el.
Șor: - În cine?
Platon: - În Filea, că el niciodată nu te va arunca.
Șor: - La om a început să lucreze sentimentul de autoapărare.
Platon: - Dar aceasta este o prostie. Dacă sunteți împreună, legați, trebuie să-ți scoți partenerul oricum. Dacă nu, te îneci împreună cu el.
Șor: - Omul în stare de afect nu înțelege asta.
Despre arestul lui Filat se știa din timp
Tot în iulie 2015, cei doi discutau deja despre faptul că Vlad Filat urmează a fi arestat la indicația lui ”ptița”, poreclă atribuită de Șor și Platon lui Vlad Plahotniuc. Acest lucru s-a și întâmplat trei luni mai târziu.
Platon: - Tu știi că Plahiș (n.r. Vlad Plahotniuc) a răspândit informația printre ambasadori că el îl va închide (n.r. pe Vlad Filat)? Asta e adevărat.
Șor: - „Ptița” (n.r. porecla lui Vlad Plahotniuc) e „cantujanîi. Și Filea e „cantujanîi”.
Pe 15 octombrie 2015, la solicitarea procurorului general, Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat.
Denunț pe Șor scris de Ion Rusu, cumnatul lui Filat
Arestul lui Filat a fost consecința unui autodenunţ scris de Ilan Șor, pe 13 octombrie 2015. Peste două săptămâni de la arestul lui Filat, Ilan Șor îi povestea lui Platon ce l-a determinat să-l toarne pe Filat. Din discuții reiese că a făcut denunțul pentru a scăpa el însuși de pușcărie.
În premieră aflăm că, la Centrul Național Anticoruptie, ar fi existat mai devreme un denunț scris împotriva lui Șor de către Ion Rusu, cumnatul lui Filat și cel care administra compania „Caravita”, implicată în frauda bancară.
Platon: - „Cămașa albă” (n.r. porecla lui Vlad Plahotniuc) și-a luat deja toată puterea, deschis, oficial. El începe să fie responsabil în fața tuturor, pentru toate astea. În situația în care începe să-i închidă pe toți, să-i sperie, prin frică în centrul Europei și o dictatură dură, nu cred că le va plăcea (n.r. partenerilor europeni).
Șor: - Tu înțelegi că eu nu am făcut asta pur și simplu sau pentru că cineva m-a rugat sau mi-a promis ceva.
Platon. - Eu tot înțeleg. Cred că ai avut destule motive să faci asta.
Șor: - Cel mai mare motiv a fost că eu am înțeles că, dacă nu fac asta azi, atunci fix peste două zile eu voi fugi de aici. Îți povestesc asta între noi, pentru că nu dezvălui asta în general. Pe data de 11 (n.r. 11 octombrie 2015) el m-a chemat la el și mi-a spus că situația este așa că e mai bine să plec. În acest moment, Vanea (n.r. Ion Rusu) scrie pe mine la centru (n.r. Centrul Anticorupție). Eu deja știam.
Platon: - Dar cine este Vanea?
Șor: - Rusu. Eu cu acest om am comunicat foarte strâns o perioadă destul de lungă de timp. El era principalul finanțist la el. Eu deja știam că el scrie pe mine. Brusc el mă cheamă și îmi spune că trebuie să plec. Eu l-am întrebat de ce să plec, dacă am trăit până la această situație, vom trăi și așa. Pe urmă eu aflu încă un lucru. I-a dat comandă lui Streleț să mă atace pe mine, pe aeroport, pe una, pe alta. Și la mine începe să se așeze puzzle-ul. El a decis să arunce tot pe mine. Mi-a zis să nu-mi fac griji. Acum situația este așa: Noi avem un plan. Eu voi deveni președinte. Vom rezolva și totul o să fie bine, dar tu trebuie să faci. Eu l-am întrebat unde să mă duc. La Moscova eu nu pot. În Europa e clar că nu, nici nu este de râs. În Israel? Cât trebuie eu să stau acolo: o lună, două, trei , patru, cinci? Când am văzut că Rusu scrie, mi-a fost clar. Pur și simplu omul a decis să arunce tot rahatul pe mine și pe urmă va rezolva problemele. El exact așa a procedat cu șeful FISC-ului. El așa a procedat cu toți oamenii și cu Rusu.
Platon: - Da, el pur și simplu l-a aruncat.
Șor: - Dă-l naibii pe Rusu. El l-a aruncat pe nepotul său și l-a lăsat să stea două luni la CNA.
Platon: - Și el nu a făcut nimic?
Șor: - Nimic. Pur și simplu omul, de frică, a pierdut tot creierul și a decis prostește să-i toarne pe toți. Eu trebuia să fiu următorul. Dar am spus: scuzați nene, dar eu nu sunt gata pentru așa desfășurare a evenimentelor.
Întrebat despre denunțul scris de Ion Rusu, despre care Ilan Șor i-a povestit lui Platon, fostul premier Vlad Filat susține că nu cunoaște nimic. Acesta neagă faptul că ar fi discutat cu Șor pe 11 octombrie 2015 și i-ar fi recomandat să fugă din țară.
Vlad Filat: „Eu nu pot să spun, deoarece dl Rusu a decedat. Eu nu cunosc acest detaliu. Dacă el ar fi depus un denunț, acest denunț trebuie să se regăsească, fie la CNA, fie la Procuratura Anticorupție. Eu nu am fost în situația în care să-i recomand ceva lui Șor sau să-i spun ceva să facă sau să nu facă. Timpurile au arătat cine cu cine a colaborat, cine au fost beneficiarii acțiunilor care au fost întreprinse în raport cu băncile în general, nu doar cu Banca de Economii.
Cât privește arestul lui Vlad Filat, Platon îl compătimește și susține că fostul premier a făcut o mare greșeală când i-a cedat prea mult lui Plahotniuc.
Platon: - Iată Filea era ascultător, dar nu a vrut să stea permanent în acest cârlig, unde permanent îl aninau și îl aninau. A simțit pericolul și a început să se împotrivească. A fost prins și mai strâns în cârlig. El a început și mai mult să se împotrivească. Oamenii au văzut în asta un pericol și s-a pornit. Dar cu el au sărit calul. Ce au primit acum? Filea a fost arhitectul la tot ce este acum în țară. Fără Filea asta era imposibil. Fără idiotismul lui, fără prostia lui, fără fricile lui, asta nu s-ar fi creat niciodată. A fost cel mai de încredere aliat prin felul lui de a fi. Da, își mai făcea de cap, dar făcea totul. El a dat toată puterea. Ilan, dacă tu erai în locul lui, nimeni nu ar fi primit nimic, în așa măsură în care a primit.
Șor: - E greu să judeci, dar…
Platon: - Nu ai fi dat și procurorul general, și Centrul (n.r. Centrul Național Anticorupție), și instanțele de judecată. Tu întotdeauna ai fi păstrat balanța. Și ce s-a întâmplat azi? El a plecat și, respectiv, oile s-au împrăștiat care și încotro. Eu cred că este o greșeală. Vom vedea. Istoria va arăta. (…) Filea avea un dar dumnezeiesc: a fost un geniu în a-și face dușmani pe loc drept din nimic.
Șor: - Da, asta e adevărat.
Platon: - Ca să înțelegi, când l-au închis toți se bucurau. Nimeni nu-l compătimea. Da, înțelegeau că „cămașa albă” (n.r. porecla lui Vlad Plahotniuc) va deveni mai puternic. Înțelegeau asta, dar nicio jale față de el nu era.
Șor: - El a întrecut într-un moment orice măsură în raport cu toți.
Lichidarea BEM, în beneficiul lui Platon
Unul dintre cele mai importante episoade din furtul miliardului, și care dezvăluie beneficiul pe care l-a avut Veaceslav Platon din frauda secolului, se referă la decizia de lichidare a celor 3 bănci. Ilan Șor nu era sigur de faptul că lichidarea Băncii de Economii era cea mai bună soluție, mai ales că autoritățile luau în calcul naționalizarea băncii. Platon însă insistă pe lichidare. Mai târziu am aflat și motivele.
Ilan Șor: - Eu zic că va fi lichidare. - Dar ei, ce? Asta va fi „…”. A fost furată. Nu destul că s-a furat, dar încearcă să ne arunce. În afară de lichidare ei vor mai fura. Eu nu înțeleg ce spun ei. Acești tovarăși știu asta. Lichidarea este sfârșitul. Eu nu știu ce să fac să le explic că acesta este un pas super corect. Va fi greu. Totul împreună acolo va fi greu. Eu nu știu nici tehnic cum vor face asta. Dacă era o structura, sunt de acord, e posibil, chiar și două, dar nu BEM.
Platon: - Dar eu știu cum să fac, dar nu spun la nimeni.
Șor: - Acolo variante sunt. Vei vedea că o să fie o variantă că tehnic va fi imposibil de făcut.
Platon: - Dar deja nu mai poate fi reanimată.
Șor: - Este posibil, dar în fiecare zi asta e mai scump și mai scump.
Platon: - Dar tu înțelegi că acolo e distrus deja totul?
Șor: - Da, acolo e gata. Naționalizarea poate fi, dar este „…”, iar lichidarea e și mai mare „…” decât naționalizarea. Care este motivul fricii de lichidare, în viziunea mea? Trei momente pe care nu vor să le înțeleagă toți ceilalți. Unu: sunt trei mii de locuri de muncă. Al doilea moment: pot apărea obligațiuni neplanificate în afara bilanțului.
Platon: - Bani nu sunt. E faliment. Toți „…”.
Șor: - Dar acțiunile aparțin statului.
Platon: - Și ce, 36 %.
Șor: - Nu 36%, dar 56%.
Platon: - Bine, lichidată și gata. Eu îți spun că nu există nicio șansă.
- Al treilea moment important pentru ei, în viziunea mea: pentru poporul simplu, lichidarea BEM asta eu cred că ar însemna pentru ei să piardă cel puțin 10%. (n.r. la alegerile parlamentare din 30.11.2014).
Această discuție avea loc în contextul în care liderii alianței de guvernare vorbeau intens, în vara anului 2015, despre posibila naționalizare a Băncii de Economii.
VladFilat: „Vizavi de Banca de Economii, pentru că au fost prezentate mai multe scenarii. Poziția noastră este una solidară. Această bancă urmează a fi naționalizată. Urmează a fi întreprinse toate măsurile necesare pentru ca această bancă să aibă activitate deplină”.
La ideea de naționalizare s-a renunțat rapid, la insistența Fondului Monetar Internațional, susține astăzi Vlad Filat. Iar pe 16 octombrie 2015, BNM a decis să retragă licențele Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale și să inițieze procesul de lichidare silită a acestora.
Ilan Șor a putut respira ușurat, iar Platon îl felicita pentru asta.
Platon: - Tot ce au făcut ei e cel mai prostesc ce au putut să facă. Pe de altă parte, ei te-au eliberat pe tine de obligațiunile față de oameni, față de deponenți. Ei s-au răsplătit cu toți. De pe tine a plecat așa o plită de beton.
Șor: - Tu ai dreptate la 300%.
Platon: - Dacă tu vei scăpa și nimic nu va atenta la securitatea ta personală, atunci tu trebuie să pui un monument.
Șor: - Slava, eu îți spun cinstit. Eu am scăpat de toată această prostie și am devenit atât de fericit. Eu am uitat ce este asta Banca Națională. În fiecare zi aveam certuri cu dânsa.
Veaceslav Platon a fost cel care a câștigat cel mai mult de pe urma deciziei de lichidare a băncilor. În primul rând, toate instituțiile bugetare și întreprinderile de stat, dar și alți mari clienți privați și-au trecut conturile de la BEM la băncile controlate la acel moment de Platon - Moldindconbank și Moldova Agroindbank. Platon i se lăuda și lui Ilan Șor că îi merge bine.
Ilan Șor: - Dar acum la tine băncile, slavă Domnului, lucrează bine?
Platon: - Da, binișor.
Șor: - Dar Vama a trecut la tine, corect?
Platon: - Da! Tot bugetul de stat a trecut la mine. Din cei mari, îmi pare că toți sunt la mine. Astăzi nicio creditare mare nu trece fără noi. „Mobiasbanca” în general nu dă nimic. Cinci milioane cred că e creditul maxim pe care îl dau ei. „Victoriabank ”nu poate, pentru că nu are Consiliu de Administrație. Înțeleg că ei astăzi în general nu dau nimic masiv. „Cămașa albă” (n.r. Vlad Plahotniuc) le-a interzis, da?
Ilan Șor: - Nu, acolo prietena ta Natalia Vladimerovna (n.r. Natalia Politov Gangaș, președinta Victoriabank)
Platon: - Nu vrea să se implice în nimic, da? Cred că a scuturat-o acest tovarăș comun al nostru. Și cu asta am închis tema. De aceea orice credit corporativ mare trece pe la noi. Și pe asta noi dansăm.
Șor: - Dar voi creditați?
Platon: - Da, activ! Într-un an, noi am crescut peste două miliarde portofoliul de credite.
În plus, Veaceslav Platon se lăuda că a profitat din plin de criza din țară. Ministerul Finanțelor a fost nevoit să împrumute bani de la băncile lui Platon cu o dobândă foarte mare.
Platon: - Noi săptămâna trecută am cumpărat cu 100 milioane hârtii de valoare de la stat. Șor: - Cu câte procente?
Platon: - Cu 26%.
Șor: - Tu glumești, Slava?
Platon: - Nu, nu glumesc.
Șor: - Ei sunt idioți? Acolo măcar cineva socoate?
Platon: - Ilan, ei nu au încotro. Voi nu înțelegeți ce se întâmplă.
Șor: - Nici în cele mai grele timpuri nu a fost cu așa procente.
Platon: - Ilan, e așa de rău, ca să înțelegi.
Șor: - Dar ei au de gând să întoarcă?
Platon: - Dacă nu vor întoarce, asta va fi „default”. Iar asta e și mai rău.
Șor: - Dar Banca Națională are bani. De ce nu îi dă la Guvern?
Platon: - Pentru că Guvernul îi va mânca și gata, fără consecințe.
Șor: - Dar ei pot să se crediteze măcar la un procent mai mic.
Platon: - Guvernul astăzi ia de pe piața externă toate aceste granturi, fonduri internaționale, la procente foarte mici.
Șor: - De ce atunci iau de la tine cu 26% ? Sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg.
Platon: - Ei iau lei cu 26%, nu valută.
Cine a cumpărat de la Platon acțiunile „Victoriabank”?
Un alt episod abordat de Platon în discuțiile cu Ilan Șor vizează Victoriabank și modul în care acesta a vândut, în noiembrie 2014, pachetul de acțiuni pe care-l avea în această instituție bancară. Banii folosiți în tranzacția cu acțiunile Victoriabank au fost scoși din BEM și figurează în dosarul în care Platon a fost condamnat pentru frauda bancară. În vara anului 2015, Platon îi mulțumea lui Șor că l-a ajutat în tranzacția cu Victoriabank și astfel a reușit să iasă „uscat din apă”.
Platon: - Uite ce a făcut el. Chiar și acțiunile Victoriabank nu le compensează.
Șor: - Eu banii mei de acolo i-am scos. O să-i recuperez de la el, astea sunt problemele lui.
Platon: - Ei cu tine se vor răsplăti, pentru că eu am vorbit cu ei. Se vor răsplăti pentru acțiuni.
Șor: - Lasă el cu Filea să se răsplătească. Mie deja îmi este indiferent.
Platon: - Voi pe mine m-ați ajutat cu această tranzacție la „Victoriabank”. Eu recunosc că am rezolvat o mulțime de întrebări și am ieșit uscat din apă. Eu ție ți-am spus că asta e ficțiune.
Șor: - Eu am mers la asta pentru că eram asigurat de Filea. Sunt și banii lui. Dacă pierdem, e din cauza lui. Eu doar pentru dânsul am făcut. Eu nu răspund acum de banii Băncii Naționale, de banii pentru credite. Eu nu răspund de nimic.
/////////////////////////////////////////////////
Platon: - Dar ce se aude la tine cu Vica (n.r. Victoriabank)?
Șor: - Tot așa mă aflu în incertitudine.
Platon: - Eu am înțeles că ți-au luat-o.
Șor: - Până când nu.
Platon: - Eu ți-am spus încă atunci că nu vei fi lăsat la conducere, iar tu nu m-ai crezut. Mi-ai spus că Filea va rezolva, că ei s-au înțeles. Eu ți-am spus că Filea te va trăda, te va arunca și se va da la o parte. Dar de ce nu ți-ai luat măcar dividendele?
Șor: - Eu vreau să aștept până la final să văd care va fi situația. Eu pe urmă m-am gândit că am dat greș. Nu mi-a fost gândul la asta. Vom vedea. Eu cred că o săptămână, două va fi decisivă.
Platon: - Tu trebuie să te dezbaieri de asta. Tu înțelegi că nu o să-ți permită să trăiești cu asta?
Din discuții reiese că Vlad Filat ar fi investit bani împreună cu Ilan Șor la Victoriabank, dar fostul premier neagă acest lucru.
Vlad Filat: - Toate prostiile care se povestesc în mod special de acest individ eu nu am de gând să le comentez.
Reporter TV8:- Dar acțiuni la Victoriabank ați intenționat să cumpărați vreodată?
Filat: - Niciodată nu am avut acțiuni într-o instituție financiar bancară.
Spusele lui Filat sunt într-un fel confirmate de Veaceslav Platon într-o convorbire purtată cu Alexandru Tănase în iunie 2016. Businessman-ul îi povestea președintelui de atunci al Curții Constituționale că a fost mințit de Ilan Șor, iar beneficiarul tranzacției de la Victoriabank a fost de fapt Vlad Plahotniuc.
Veaceslav Platon: - Tu știi cui aparține Victoriabank?
Alexandru Tănase: - Nu, nu știu. Am auzit că este un businessman rus.
Platon: - Cine a vândut această bancă, știi?
Tănase: - Idee nu am, Slava. Eu știu că era a ta.
Platon: - Eu am vândut.
Tănase: - Și cui ai vândut?
Platon: De fațadă a fost Ilan Șor, dar proprietar real a fost Vlad Plahotniuc.
Tănase: - Și acum cine e proprietarul? Cine este acest rus, un bancher?
Platon: - Rusul în general nu are nicio legătură cu asta. El tot este de fațadă. A fost pus, înțelegi?
Tănase: - Am auzit că Banca Europeană vrea să cumpere. - Nu va cumpăra asta, pentru că este o problemă. Eu am vândut aceste acțiuni pentru bani care au fost furați din BEM. Dar eu atunci nu știam că ei se fură din BEM. Asta a fost până la falimentul BEM. Nu știam că au fost furați din BEM și nimeni nu va întoarce nimic. Cu atât mai mult, nu știam că BNM va acorda garanțiile și cu aceste garanții vor acoperi toate obligațiunile. Iată toată istoria acestei bucătării. Vlad e vizat direct în asta. O demonstrează faptul că, cu două săptămâni până la falimentul BEM, Victoriabank le-a dat un credit interbancar de 1,8 miliarde.
Tănase: - Ce este un credit interbancar?
Platon: - Este un credit dat de Victoriabank pentru BEM. Îți explic. De exemplu, eu știu că mâine voi fi falit și pentru mine nenea Vasea se va răsplăti. Și cât mai mult eu voi împrumuta, cu atât mai mult va răsplăti nenea Vasea. De aceea, pe final, eu iau de la toți, cu orice procente, în orice condiții, pentru că luând acum mai mult, voi câștiga mai mult, voi fura.
Tănase: - Tu parcă ziceai că Filat a cumpărat Victoriabank?
Platon: - Nu. Ei au încercat din start să-mi pună macaroane pe urechi. Pe urmă totul s-a dovedit a fi simplu. Ilan a recunoscut.
„Aerodrom de rezervă” pentru Șor la Moscova
În iulie 2015, după ce Ilan Șor fusese inculpat pentru frauda bancară și trimis în arest la domiciliu, Platon îi recomanda să aibă grijă de oamenii care i-au fost aliați în scheme. Iar Șor căuta să-și investească banii, pe care a reușit să-i pună la dos. Îl trăgea tot în sistemul bancar.
Platon: - Astăzi în țară este un singur stăpân - Plahiș și gata. Toți ceilalți se supun lui. Tu trebuie, în orice caz, să-ți scoți oamenii de aici. Ții minte, în noiembrie, când eu ți-am spus să scoți toți oamenii. Dacă i-ai fi scos, acum ți-ar fi fost mult mai ușor.
Șor: - Atunci nu, dar acum da. Așa eu am mers singur prin mașina de tocat, altfel astăzi ar fi fost toți în Interpol.
Platon: - Tu îi aranjai pe toți în Rusia și ar fi trăit în liniște. Le-ai fi făcut cetățenie.
Șor: - Tu gândește-te cum să cumpăr eu o bancă, măcar 10%.
Platon: - Tu măcar bani ai?
Șor: - Bani am. I-am ascuns foarte bine. De acolo nimic nu iau.
Platon: - Eu ți-am spus să cumperi bănci, de nivel mediu. Se pot cumpăra 10 % undeva în Vest și te deschizi.
Șor: - Mie în general îmi este dor de bănci.
Platon: - Ilan, ție nu ți se poate la banci.
În octombrie 2015, Veaceslav Platon îl sfătuia prietenește pe Ilan Șor să-și rezolve problemele cu Federația Rusă, pentru că ar putea avea nevoie să se refugieze acolo. În acea perioadă, Șor avea interdicție de a intra în Rusia.
Platon: -Tu trebuie să decizi ceva cu rușii.
Șor: - Slava, cum să rezolv cu ei, explică-mi cum?
Platon: - Tu ai nevoie de aerodromuri de rezervă, înțelegi?
Șor: - Eu nu văd cum și nu văd cu cine. Eu am trei probleme de ce nu pot rezolva. Unu: eu nu-i cred pe ruși, în general, pe nimeni. Cine îmi garantează că totul este bine, că ei nu se vor răzbuna pe cineva, vorbind la figurat, folosindu-mă pe mine? Al doilea moment: prin cine să rezolv dacă decide un singur om și el, din câte înțeleg, e atât de pornit împotriva mea că …
Platon: - Oricum, ție îți trebuie un aerodrom de rezervă.
Șor: - Slavca, îmi trebuie. Desigur că eu vreau să fie Rusia, dar cum?
Platon: - Dacă va trebui să fugi, dintr-un motiv sau altul, acolo măcar te poți ocupa de business, să te dezvolți, să mergi înainte.
Șor: - Sper că nu va trebui să fug, dar tu ai dreptate. Eu chiar mă uit mai departe. Admitem că cineva, cumva vorbește.
Platon: - Dar ce cuvânt îți trebuie? Pur și simplu vor anula interdicția de intrare și gata.
Șor: - Ei în ochii mei sunt atât de mincinoși că… Aceștia nu mai sunt acei ruși care ne-au fost arătați în filmele din Uniunea Sovietică. Dar să trăiesc toată viața în Rusia eu nu vreau.
Platon: - Nu, categoric. Dar pe de altă parte, dacă va fi așa situația că vei fi nevoit să pleci, atunci precis că în Israel este mult mai rău decât în Rusia.
Șor: - Dar din Israel măcar poți zbura în Europa.
Platon: - Nu! Dacă tu vei fi în Interpol, tu deja nu vei zbura nicăieri.
Șor: - Eu nu cred că se va ajunge la asta. Bine, solnîșka! Atunci să fim pe fir. Hai că te sun mâine, pe la 12.00 seara, mai pălăvrăgim.
Îniunie 2016, Veaceslav Platon era convins că Ilan Șor va fi arestat pentru frauda bancară și îi povestea despre asta lui Alexandru Tănase.
Tănase: - Ce crezi că va fi cu el?
Platon: - Cu Ilan? Îl vor condamna sau îl vor închide, sau îi vor permite să plece.
Tănase: - Atunci, care e jocul lui, dacă el va fi închis?
Platon: - Dar lui i se spune că nu va fi închis. E totul simplu.
Tănase: - El doar nu-i prost.
Platon: - El dacă nu era prost, nu nimerea în această situație.
Tănase: - Dacă nu era prost nu se băga. Pe el îl trăgea ca un magnet. Îmi amintesc cum fugea la Filat permanent și zi și noapte.
Peste 3 săptămâni de la această discuție, pe 22 iunie 2016, Șor a fost reținut de procurori, pentru 72 de ore, fiind acuzat de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari. Ulterior a fost trecut în arest la domiciliu. Un an mai târziu, a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare. Dar judecătorii au dispus ca pedeapsa să fie aplicată când va exista o decizie definitivă în dosarul său. Astfel, Șor a fost eliberat din arest sub control judiciar, iar dosarul său a fost tărăgănat la Curtea de Apel.
În iunie 2019, Ilan Șor a fugit din țară, în aceeași zi cu Vlad Plahotniuc, după ce Partidul Democrat a pierdut puterea. În aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Șor la 15 ani de închisoare.
Plahotniuc a blocat ancheta procurorilor pe „Firtul miliardului”?
Nu a ajuns să fie condamnat pentru frauda bancară, deocamdată, doar fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. Încă în 2016 Veaceslav Platon era convins de faptul că acesta a furat o mare parte din banii celor 3 bănci falimentate. Atunci, Platon îi povestea lui Tănase că nimeni nu caută banii sustrași din bănci, pentru că Plahotniuc ar bloca procesul.
Platon: - Când Dorin Drăguțan fură miliardul…
Tănase: - Eu nu cred că el a furat miliardul, sincer vorbind.
Platon: - El a fost complice la acest furt.
Tănase: - Eu nu știu.
Platon: - Eu știu. El a participat direct, clar, concret. A participat la această infracțiune. Fără participarea lui nu era real, având în vedere atribuțiile pe care ți le-am enumerat ale Băncii Naționale. Fără asta nu este posibil să furi un miliard din 3 bănci. Ce s-a întâmplat acolo este un conglomerat de factori când politicienii au acaparat banca și tot politicienii au furat-o.
Tănase: - Spune-mi te rog, chiar nu se poate de urmărit unde au plecat banii ca să fie întorși? Asta e sumă mare, nu sunt 100 de lei.
Platon: - Sașa, nimeni nu îi caută. Nimeni nimic nu caută. Nimic nu fac. Tu înțelege corect, după ce vor veni procurori normali și vor vedea ce au făcut acești băieți, își vor pune mâinile în cap, pentru că nimic nu au făcut.
Tănase: - De ce nu încearcă? Pentru mine este stranie situația. Puteau să întoarcă o parte din bani. Și-ar fi îmbunătățit imaginea și situația și oamenii se linișteau.
Platon: - Sașa, care parte din bani să fie întoarsă? Ce-i cu tine? Așa simplu să întoarcă banii?
Tănase: - De ce nu, dacă pot fi găsiți?
Platon: -Tu știi cui să adresezi această întrebare.
Tănase: - Cui să o adresez?
Platon: - Lui Vladic (n.r. Vlad Plahotniuc) adreseaz-o: Vladic, poate întorci o parte din bani? O să te uiți la reacția lui.
- Eu nu știu. Dacă el era implicat, așa cum spun acești tovarăși, avea ceva să se răsufle, dar nu s-a răsuflat.
- Prietenul meu, pentru că el controlează să nu se răsufle.
După lichidarea Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale au fost recuperate mai puțin de 3 miliarde de lei.
În dosarul fraudei bancare, procurorii au anunțat că au aplicat sechestre pe bunuri în sumă de 7,8 miliarde de lei, dar niciun leu nu a fost deocamdată confiscat.
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor
Lista SIS: 11 străini conectați la Wagner antrenau tineri din Moldova. Unul, vizat într-o investigație Cutia Neagră PLUS
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință
în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii
despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în România: Călin Georgescu și Elena Lasconi s-ar putea lupta în turul II
/VIDEO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.