Cu mai puțin de două săptămâni până la alegerile prezidențiale, aproape 22% din cetățenii cu drept vot nu au decis încă în dreptul cărui candidat vor aplica ștampila. Cel puțin asta arată rezultatele unui sondaj autorizat de CEC. Este un număr cu 3,7% mai mare decât în luna august.
Potrivit studiului, Maia Sandu este în continuare favorita competiției pentru fotoliul prezidențial, cu 36,1%. Actuala șefă a statului este urmată de Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de PSRM, Renato Usatîi de la Partidul Nostru și Irina Vlah, care candidează independent.
Conform experților, scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni. Acest fapt este cauzat de creșterea cu aproape 4% a numărului persoanelor care nu au decis pentru cine vor vota. Mai exact, în august, 18,2% dintre respondenți erau indeciși, iar în septembrie acest număr a crescut la 21,9%. Procentajul persoanelor care nu ar participa la alegeri sau ar vota pe altcineva, nu s-a neschimbat.
Datele sondajului mai arată că numărul persoanelor indecise crește în legătură și cu alegerile parlamentare, atingând nivelul de 30%. În total, aproape 42% dintre alegători nu au indicat o formațiune politică preferată la alegerile parlamentare, în timp ce în luna august au fost sub 25%. Conform autorilor studiului, această creștere semnificativă poate fi explicată prin mutarea totală a atenției pe referendum și pe alegerile prezidențiale.
Cifrele studiului pentru alegerile parlamentare, reflectă în mare parte preferințele față de candidații la Președinție. Partidul Acțiune și Solidaritate ocupă primul loc în sondaj, cu 29,9%, urmat de Partidul Socialiștilor din RM și Blocul electoral „Victoria” al fugarului Ilan Șor.
Datele au fost colectate în cadrul proiectului „Definirea și combatarea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova” implementat de către Institutul Aspen România – Biroul de la Chișinău împreună cu Asociația pentru Politică Externă APE și Comunitatea Watchdog Moldova.
La acest sondaj au participat 1021 de persoane cu drept de vot. Studiul a fost realizat în perioada 13-22 septembrie 2024, prin interviu telefonic, și are o eroare maximă de ± 3,1%.