Peste 250 de mii de moldoveni muncesc la negru și își primesc salariile în plic. Prin faptul că nu își plătesc taxele, angajatorul nu le oferă condiții de muncă decente, iar statul nu poate să le asigure toate beneficiile sociale. Confederația Națională a Sindicatelor susține că una din soluții ar fi majorarea salariului minim până la atingerea unei cote de 50 la sută din salariul mediu, așa cum prevede directiva europeană. Discuțiile au fost reluate în contextul în care astăzi este marcată Ziua Mondială a Muncii Decente.
O muncă decentă înseamnă nu doar condiții bune de muncă cu respectarea drepturilor angajatului, dar și un salariu echitabil și mai ales plătit legal. Datele arată însă că, în prezent, avem în jur de 270 de mii de moldoveni, care lucrează neoficial. Ramurile cu cea mai înaltă rată a salariilor în plic sunt agricultura și domeniul construcțiilor. Inspecția Muncii susține că și-a intensificat în ultima perioadă controalele pentru a depista angajatorii corupți și a combate acest fenomen.
„Inspecția Muncii s-a activizat. De la 80 de cazuri anul precedent, avem peste 1800 chiar acum în doar nouă luni. Doar săptămâna trecută inspectorii de muncă au identificat 136 de cazuri de muncă nedeclarată și toate aceste cazuri se transformă în contracte de muncă. În jur de 70 la sută au deja contracte de muncă. Uniunea Europeană vine cu noi standarde, trebuie să ne ridicăm la nivelul lor de instituții moderne și salariile au crescut, trebuie să crească și mai mult”.
Directiva Uniunii Europene din 2022 prevede că salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu. În Moldova această cotă abia atinge 35 de procente. Chiar dacă sindicatele propun ca în 2025 salariul minim pe economie să fie de șase mii de lei, cu o mie de lei mai mare decât în prezent, cifra este în continuare una foarte mică.
„Creșterea salariului minim practic duce și la diminuarea cotelor salariilor plătite în plic. Din studiile pe care le avem noi desigur dacă vorbim de un salariu nu minim, dar adecvat ar fi între 18 și 20 de mii de lei. Un salariu care ar fi motivațional, nu doar pentru ați acoperi cheltuielile care le ai zi de zi”.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că Moldova pierde competiția pe piața forței de muncă, în condițiile în care moldovenii aleg să muncească peste hotare. Un salariu minim mult mai mare decât în prezent ar putea inversa situația. Ioniță face referință la mai multe sondaje realizate în ultimii ani.
„Mai puțin de 7500 de lei cea ce este mult mai mult decât salariul minim pe care îl propunem ar fi gata să lucreze în țară 2,5 procente din populație. Practic nu găsești oameni care sunt de acord să lucreze cu 7500 de lei și noi propunem salariul minim 6200 este un minim, minim de jos”.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, susține că în procesul de negocieri, Moldova și-a asumat să ofere condiții decente de muncă pentru salariați, inclusiv remunerare pe măsură.
Este necesar ca actualizarea salariului de bază minim garantat să implice consultări continue cu partenerii sociali. UE susține asigurarea unui dialog social eficient între Guvern, Sindicate, Patronate cu privire la stabilirea salariului minim și îi încurajează să apeleze la bunele practici europene”.
Precizăm că, în țara noastră sunt puțin peste 900 de mii de salariați. Salariul minim pe economie în acest an este de cinci mii de lei, iar cel mediu de aproape 14 mii de lei.