Noua carte a jurnalistului de investigații Bob Woodward, „War”/„Război”, considerat cronicarul președințiilor americane, dezvăluie culisele interacțiunilor președintelui Joe Biden cu lideri precum premierul Israelului Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin.
Bazată pe sute de ore de interviuri, cartea „Război” este plină de detalii despre confruntările cu mize mari, explorând războaiele politice și personale pe care Biden le-a purtat în timpul președinției sale, inclusiv detalii despre decizia sa de a se retrage din campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 și conversații despre problemele legale ale fiului său, Hunter Biden.
CNN a obținut cartea înainte de a fi lansată pe 15 octombrie și oferă câteva momente cheie din volum.
Biden și două declarații, despre un lider considerat prieten și despre unul inamic:
„Acel fiu de cățea, Bibi Netanyahu, este un tip rău. Este un tip al naibii de rău!” Biden a declarat în privat despre premierul israelian unuia dintre asociații săi în primăvara lui 2024, pe măsură ce războiul Israelului din Gaza s-a intensificat, scrie Woodward.
De asemenea, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Biden le-a spus consilierilor săi în Biroul Oval că „acel nenorocit de Putin”, „este rău”. „Avem de-a face cu simbolul răului”, potrivit jurnalistului.
Pe scurt, câteva dintre detaliile din carte, așa cum este prezentată de CNN:
- Woodward scrie că echipa de securitate națională a lui Biden a crezut la un moment dat că există o amenințare reală, în proporție de 50%, ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina.
- – în timpul unei conversații despre problemele juridice ale fiului său, Biden a spus că „nu ar fi trebuit să-l aleagă niciodată” pe procurorul general Merrick Garland
- Biden a criticat modul în care fostul președinte Barack Obama a tratat invazia Crimeei de către Putin în 2014, concluzionand că „Barack nu l-a luat niciodată pe Putin în serios”.
- De asemenea, Woodward vorbește, citând un consilier al lui Trump, despre faptul că au existat „poate până la șapte” apeluri între Trump și Putin de când Trump a părăsit Casa Albă în 2021.
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a declarat că „niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”.
Cum a reacționat Biden la aflarea informațiilor secrete privind invazia rusă ce avea să vină
Woodward relatează că în perioada premergătoare invaziei Ucrainei de către Rusia, SUA au obținut mai multe informații secrete, care au arătat „în mod concludent” în octombrie 2021 că Putin intenționa să invadeze Ucraina cu 175.000 de soldați.
„Era ca și cum ar fi intrat în secret în cortul comandantului inamic și se aplecau peste hărți, examinând numărul și mișcarea brigăzilor și întreaga secvență planificată pentru invazia pe mai multe fronturi”, scrie Woodward despre cantitatea enormă de informații primită de SUA.
În timp ce Biden și consilierii săi au fost de acord că planul era „foarte serios”, le era încă greu – și aliații lor – să creadă.
„Asta este ceea ce Putin plănuiește să facă”, i-a spus directorul CIA, Bill Burns, lui Biden, potrivit lui Woodward.
„Ar fi atât de nebunesc”, a răspuns Biden.
„Isuse Hristoase!” a spus Biden. „Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?”
Biden l-a confruntat pe Putin informațiile secrete de două ori în decembrie 2021, mai întâi într-o conferință video și apoi într-o convorbire de 50 de minute care a devenit atât de aprinsă încât, la un moment dat, Putin „a crescut riscul unui război nuclear într-un mod amenințător.”
Biden i-a răspuns lui Putin reamintindu-i că „este imposibil să câștigi” un război nuclear.
În ciuda avertismentelor repetate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Putin va invada efectiv Ucraina, chiar și după ce vicepreședinta SUA Kamala Harris i-a spus în timpul unei întâlniri din februarie 2022 la Conferința de securitate de la München că o invazie este iminentă.
După întâlnire, scrie Woodward, Harris a spus că este îngrijorată că ar putea fi ultima dată când l-a văzut pe Zelenski.
Cum s-au amenințat SUA și Rusia prin miniștrii lor ai Apărării
Una dintre cele mai dramatice scene din „Război”, scrie CNN, dezvăluie cât de alarmați au devenit Biden și echipa sa de securitate națională cu privire la perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare.
Pe baza noilor informații ale serviciilor secrete, Casa Albă credea că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică – o evaluare izbitoare care a crescut vertiginos de la 5% și apoi 10%, relatează Woodward.
Cartea relatează un apel telefonic tensionat între secretarul Apărării Lloyd Austin și omologul său rus în octombrie 2022, după ce Biden și-a instruit oamenii să le spună rușilor ce vor face SUA dacă Kremlinul face uz de armele nucleare.
„Dacă veți face asta, toate reținerile pe care le-am avut în Ucraina ar fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului Apărării Serghei Şoigu, potrivit lui Woodward.
„Acest lucru ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care rușii nu o puteți aprecia pe deplin”.
„Nu tolerez să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.
„Dl. Ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „sunt liderul celei mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”
Două zile mai târziu, rușii au cerut o nouă convorbire. De data aceasta, ministrul rus al apărării a susținut în mod dramatic că ucrainenii plănuiau să folosească o „bombă murdară” (armă radioactivă) – o informație falsă despre care SUA credeau că este folosită de Kremlin ca pretext pentru a desfășura o armă nucleară.
„Nu vă credem”, a spus Austin, pentru a continua „Nu o faceți”.
„Am înțeles”, a răspuns Șoigu.
Ulterior, Colin Kahl, un înalt oficial de la Pentagon, a spus că „a fost probabil cel mai terifiant moment al războiului”
„Bibi, ce naiba?”
În urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, Woodward descrie relația de dintre Biden și Netanyahu ca fiind un adevărat roller-coaster. În timp ce Biden a sprijinit Israelul în mod public, el s-a certat cu Netanyahu în culise cu privire la modul în care Israel conducea războiul din Gaza.
„Care este strategia ta, omule?”, l-a întrebat Biden pe Netanyahu în timpul unui apel telefonic din aprilie, relatează Woodward.
„Trebuie să intrăm în Rafah”, a spus Netanyahu.
„Bibi, nu ai nicio strategie”, a răspuns Biden.
În aceeași lună, Israelul a lansat un atac în Siria care a ucis un general al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, determinând Iranul să lanseze peste 100 de rachete balistice ca răspuns, prima dată când Iranul a tras rachete de pe teritoriul său direct asupra Israelului.
SUA, împreună cu Arabia Saudită, Iordania și alți aliați ai SUA, au venit în apărarea Israelului, iar aproape toate rachetele iraniene au fost interceptate. Netanyahu a vrut să riposteze, iar Biden nu a fost de acord și i-a cerut să nu facă nimic. În cele din urmă, Israelul a lansat o lovitură limitată, calibrată, împotriva Iranului.
Frustrarea lui Biden față de Netanyahu a crescut pe măsură ce războiul a continuat să escaladeze.
„Este un mincinos nenorocit”, a spus Biden în privat despre Netanyahu, după ce Israelul a intrat în Rafah, scrie Woodward.
„Bibi, ce naiba?”, a țipat Biden la Netanyahu în iulie, potrivit lui Woodward, după ce un atac aerian israelian a ucis un comandant militar de top al Hezbollah și trei civili la Beirut.
Cum se referă Biden la Donald Trump în privat
În timp ce Biden invocă rar numele lui Trump în mod public, referindu-se la el drept „predecesorul meu”, în privat, Biden îl numește „nemernicul ăla”, scrie Woodward.
Biden îl învinovățește pe fostul președinte Barack Obama pentru că nu l-a oprit pe Putin
Potrivit lui Woodward, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Biden s-a plâns că Obama nu a făcut suficient pentru a-l opri pe Putin în 2014, când liderul rus a invadat Crimeea.
„Au dat-o-n bară în 2014”, i-a spus Biden unui prieten, potrivit lui Woodward. „De aceea suntem aici. Am dat-o-n bară. Barack nu l-a luat niciodată pe Putin în serios.”
Biden a adăugat: „Nu am făcut nimic. I-am dat lui Putin permisiunea să continue!” Biden era furios: „Ei bine, îi retrag permisiunea!”
Bob Woodward a început să facă reportaje despre administrațiile prezidențiale când lider la Casa Albă era Richard Nixon, în 1971, în timpul celui de-al doilea mandat al acestuia. Woodward și colegul său Carl Bernstein au fost cei care, în cele din urmă, l-au făcut pe Nixon să își dea demisia după scandalul Watergate, expus de cei doi jurnaliști de investigație.