Liberalizarea comerțului cu UE a permis triplarea exporturilor moldovenești, în doar trei ani. Despre asta a scris ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, într-o postare pe Facebook. Potrivit lui Dumitru Alaiba, valoarea exporturilor la produsele agricole liberalizate a crescut de la 26,9 milioane de dolari la 89,5 milioane.
Anumite produse agricole au reușit să depășească cu mult cotele prevăzute inițial: strugurii cu 62%, prunele cu 300%, iar cireșele cu 93%.
Astfel, de la 15.800 de tone de struguri exportate în 2021, s-a ajuns la 32.300 de tone în anul 2023. Același trend ascendent se înregistrează la prune - de la 25.800 tone la 60.400 de tone, iar la cireșe - de la doar 74 de tone la 2.900 tone.
„Aceste rezultate reprezintă cea mai bună dovadă că produsele noastre sunt din ce în ce mai apreciate pe piețele europene”, consideră Dumitru Alaiba.
În postarea sa, oficialul a reiterat faptul că „Aceasta este economia pe care o construim: una care ne conectează cu Occidentul și unde antreprenorii noștri pot concura la nivel global. Acesta este drumul pe care trebuie să meargă Republica Moldova”.
TV8.md amintește că în anul 2022, Consiliul European a adoptat un regulament de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produsele agricole din Republica Moldova care nu sunt deja complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Aceasta înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să își dubleze exporturile de astfel de produs către Uniunea Europeană fără taxe vamale. Măsurile au fost prelungite ultima dată până la 24 iulie 2025.