Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și pericol pentru Moldova! Zelenski are o dilemă și propune o soluție

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 368: Ploaie de rachete și jurnaliști uciși! Politico: „Libanul poate fi un calvar pentru Israel”

08 octombrie 2024, ora 15:30

Armata Israeliană (IDF) a anunțat că au fost lansate încă 20 de rachete din Liban spre zona Haifa, ceea ce duce numărul total de proiectile trase de Hezbollah asupra orașului la peste 100 în decurs de o jumătate de oră, scrie The Times of Israel. Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv.

UPDATE În noua sa carte, Bob Woodward, jurnalist de investigaţie american, dă detalii din culisele administraţiei Biden, dezvăluind limbajul pe care preşedintele american l-ar fi folosit la adresa lui Netanyahu şi lui Vladimir Putin, scrie CNN. Într-o discuţie privată din primăvara lui 2024, Biden l-ar fi catalogat pe Netanyahu drept „Fiul acela de căţea de Bibi Netanyahu este un tip rău”, iar cu o altă ocazie, s-ar fi referit la Putin ca fiind „întruchiparea răului”. Cartea vorbeşte inclusiv crizele majore gestionate de Biden, precum retragerea din Afganistan şi invazia Ucrainei. Conform lui Woodward, la un moment dat, echipa de securitate naţională a SUA ar fi estimat un risc de 50% ca Putin să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.

UPDATE Hezbollah a luat în considerare o renegociere a încetării focului marţi, după ce forţele israeliene au făcut noi incursiuni în Liban, iar ministrul israelian al apărării a declarat că un alt oficial de rang înalt al grupării pare să fi fost ucis, relatează Reuters. Secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat marţi că sprijină eforturile pentru pace depuse de clasa politică din Liban, țară afectată de un război deschis între mişcarea șiită proiraniană şi Israel, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat marţi că se pare că Hashem Safieddine, înlocuitorul liderului ucis al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost eliminat, dar nu a dat detalii suplimentare, relatează Reuters.

UPDATE Gruparea pro-iraniană Hezbollah a comunicat, marți, primul său mesaj public consistent după aproape zece zile de la începerea operațiunii terestre a Israelului în sudul Libanului și după ce conducerea organizației a fost decimată în mai multe lovituri efectuate la Beirut de aviația statului evreu. Șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, susține că incursiunile armatei israeliene în Liban sunt un eșec, iar capacitățile militare ale grupării sunt intacte, notează The Guardian. Qassem a promis că atacurile combatanților săi vor forța mai mulți oameni din nordul Israelului să-și părăsească locuințele.

UPDATE Armata israeliană a precizat că orașul Haifa din nordul țării a fost țintit în două valuri de atacuri de către gruparea Hezbollah din Liban, dar majoritatea rachetelor au fost interceptate, relatează publicații israeliene Ynet și Times of Israel. Atacurile au fost efectuate la scurt timp după ce armata israeliană a atacat pozițiile Hezbollah din Dahiya, o suburbie a Beirutului unde se află centrul de comandă al grupării. Ele au fost efectuate în două valuri, primul cu 85 de rachete și al doilea cu alte 20.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său iranian, Masoud Pezeshkian, în cadrul eforturilor Moscovei de intensificare a influenței în Orientul Mijlociu, pe fondul conflictului dintre Israel și Iran, scrie Gândul.

UPDATE Anul trecut, de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, a fost cel mai fatal pentru jurnalişti, conform organizaţiilor internaţionale de protecţie a presei. Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor şi Reporteri fără Frontiere, cel puţin 128 de jurnalişti au fost ucişi, scrie Mediafax.

UPDATE Israelul, inamicii și aliații săi sunt cu toții vestitori și martori dureroși ai unei refaceri a arhitecturii diplomatice și politice a regiunii la o scară care ar putea rivaliza cu tulburările conflictului arabo-israelian de acum o jumătate de secol. Schimbările de după 7 octombrie sunt deopotrivă inevitabile și, cel puțin în forma lor haotică actuală, puteau fi prevenite. Costul civil crește în timp ce diplomația ar fi putut salva vieți, arată o analiză CNN.

UPDATE „Suntem învingători”. Aceasta este afirmația constantă a înalților oficiali israelieni atunci când sunt întrebați unde se va termina războiul care zguduie Levantul, arată un editorial Politico. Libanul ar putea deveni un calvar pentru Israel, iar convingerea statului atacat pe 7 octombrie 2023 că poate obține o „victorie totală” este prematură, notează autorul editorialului. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că Iranul și Hezbollah au fost prinși pe picior greșit, scrie Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 367: Atacuri în Israel la un an de la masacru! Erdogan îl amenință pe Netanyahu
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 366: Alertă în Israel și explozii la Beirut! ONU: Aproape toate şcolile din Gaza sunt avariate
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și pericol pentru Moldova! Zelenski are o dilemă și propune o soluție

18 octombrie 2024, ora 08:53

Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România. Între timp, a fost RO-alert în țara vecină, autoritățile de la București avertizând populația din județul Constanța despre pericol, după ce o dronă a Rusiei a întrat în spațiul aerian al României.

Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei și a menționat la Bruxelles că „ori ne alăturăm NATO, ori vom avea arme nucleare”. Totodată, Donald Trump l-a învinuit pe Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului cu Rusia.

UPDATE „Un scenariu de amenințare pentru NATO, implicit pentru România, este că Rusia ar putea să ocupe rapid teritorii importante din țările baltice, în caz că va ocupa mai întâi Ucraina. Și teama cea mare ar fi că rușii ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze. Înfrângerea Ucrainei ar fi clar cel mai mare pericol pentru România și Republica Moldova. În schimb, nu cred că Republica Moldova va fi invadată. Mai degrabă, rușii vor căuta prin metodele cunoscute să pună mâna pe Moldova, fără a recurge la invadarea ei”, a declarat generalul român Alexandru Grumaz.

UPDATE Statele Unite au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP. Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze „care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Aceste decizii privesc în total trei companii – două în China şi una în Rusia – şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune. Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.  

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului. Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică - prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” - este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la masa negocierilor. „Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie care ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”, notează Mediafax. 

 

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia susține că a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, potrivit unui raport al publicației spaniole de apărare Infodefensa. Aceste obuziere, produse în Franța, sunt considerate bijuteria coroanei artileriei franceze. Ucraina a primit doar 67 de obuziere Caesar, cu o promisiune de 154 în total. Aceste unități de artilerie autopropulsate au fost printre primele sisteme majore furnizate de Occident pe care Ucraina le-a primit după invazia Rusiei în februarie 2022. La doar trei luni de la începerea războiului, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip în care își arată recunoștința, arătând una dintre unitățile Caesar primite în mișcare și trăgând obuze, evidențiind capacitățile avansate ale acestui obuzier de 155 mm.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară că va discuta vineri la Berlin cu președintele american Joe Biden, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. „Chestiunea-cheie este natura garanțiilor de securitate și despre asta vom discuta mâine”, a declarat el presei, notează HotNews.

UPDATE Joe Biden a sosit joi noapte la Berlin pentru ultima sa vizită oficială în Germania, care care va avea ca obiective principale sprijinul occidental pentru Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, transmite AFP. În timpul vizitei sale de 24 de ore, el se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz și cu liderii Franței și Regatului Unit. Principalele subiecte de pe agendă vor fi Ucraina și Orientul Mijlociu.

UPDATE Marea Britanie a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a 18 petroliere rusești și a patru nave care transportă gaz natural lichefiat (GNL), fiind cea mai mare serie de sancțiuni aplicate așa-numitei ”flote din umbră”. O analiză Politico și SourceMaterial arată că navele lasă în urmă scurgeri de petrol, traversând coridoare de transport maritim aglomerate.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei.

 

UPDATE NATO lucrează pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de alianță, a declarat joi secretarul general al acesteia, Mark Rutte, adăugând că este esențial ca NATO să continue să ofere țării ajutor militar, potrivit HotNews.

UPDATE Norvegia şi-a majorat sprijinul total pentru sectorul energetic al Ucrainei la 3 miliarde de coroane (aproximativ 274,2 milioane de dolari), ca parte a planului său mai amplu de ajutor, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe. Aceasta include 1,5 miliarde de coroane (117 milioane de dolari) alocate recent pentru pregătirea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru iarnă, notează Mediafax.

UPDATE Statele membre ale Alianței Nord Atlantice sunt dispuse să ajute Ucraina, dar nu și să accepte o aderare, în contextul riscului unui război cu Rusia, potrivit unui general român citat de Adevărul. De altfel, o aderare a țării la NATO nu aduce automat un succes al statului față de invadatorul său.

UPDATE Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia. Acest comentariu sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, notează Reuters.

UPDATE Comandanții forțelor nucleare strategice ale Rusiei vor testa pregătirea de luptă a unităților sale cu baza în orașul Bologoye, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA. Exercițiul va implica manevre și desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat aceasta.

UPDATE Rusia câștigă pe zi ce trece tot mai mult teren în Ucraina, iar frontul stă să cadă, în pofida eroismului apărătorilor ucraineni. Potrivit Reuters, ucrainenii vor evacua Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, și oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Potrivit sursei citate, guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat deja la televiziunea națională ucraineană că evacuarea este obligatorie pentru toți cetățenii.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a fost niciun pericol legat de alerta de drone din judeţul Constanţa. Întrebat dacă există sau nu o lege pentru a fi doborâte dronele, Ciolacu a răspuns: "Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană".

UPDATE Ministerul Apărării NNaţionale din România a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. "Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.