În orașul cu una dintre cele mai mari fabrici de covoare din Europa este loc și pentru dezvoltarea industriilor conexe. Spălatul și curățarea ecologică a covoarelor s-a dovedit a fi o afacere profitabilă la Ungheni. În fiecare zi pe bandă rulantă sunt curățate câte 500 de metri pătrați de covoare, datorită banilor europeni investiți în utilaj modern.
Era 2014 când Sergiu Scutaru, ajutat de un zilier, curăța primul covor. A pornit încet pe un drum necunoscut pe care l-a învățat din mers.
„O afacere care o pornești de la zero este ca un copil care învață să pășească, cu fiecare pas înaintat apare îndrăzneala de a păși mai rapid. Evident nu poți porni cu ochii închiși, fără a face un studiu de fezabilitate, fără ca să faci un studiu al pieței, abia atunci poți porni cu pași mărunți, îți iei viteză pe parcursul activității”.
În cei zece ani de activitate, în paralel, a dezvoltat și o spălătorie. Fiind competitiv, a reușit să semneze contracte de prestării servicii pentru mai multe instituții, inclusiv din raioanele vecine.
„În primul rând ne-am fixat pe instituții medico-sanitare. Astăzi deservim șase raioane din Republica Moldova. Grădinițe, diverse instituții publice, inclusiv și private care au nevoie mai mult de spălat lenjerie”.
Născut pe malul Prutului, Sergiu Scutaru spune că a privit mereu spre vest. De acolo s-a inspirat și în dezvoltarea afacerii.
„După mai mai multe vizite de lucru la mai multe expoziții din Europa am ajuns la concluzia că cea mai bună tehnologie este cea de prelucrare a hainelor prin sistemul „wet cleaning”, asta înseamnă ulitizarea detergenților biodegradabili în procesul de spălare”.
Pe lângă detergenții de cea mai înaltă calitate, aduși doar din Europa, procesul de muncă se face în mare parte automatizat. Modernizarea l-a ajutat să crească semnificativ productivitatea, dar și calitatea serviciilor.
„Noi nu punem accent doar pe detergenți, dar și sistemul tehnologic permite, avem dozatoare speciale care sunt conectate cu mașina de spălat și nemijlocit mașina de spălat, dă comandă dozatorului de ce tip de detergent la faza corespunzătoare de spălare are nevoie. Noi excludem factorul uman în procesul de spălare”.
După curățare, covoarele arată ca noi.
„Aici se petrece ultima treaptă de finisare a covorului, unde înlăturăm toate impuritățile care în procesul tehnologic mai rămân pe covor. Mai departe merge parfumarea, aspirarea și împachetarea”.
Deși procesele sunt automatizate, întreprinderea are 85 de angajați, inclusiv patru refugiați din Ucraina. Cel mai longeviv angajat vine, însă, de peste Prut.
„În general aici ne simțim ca o familie, mai mulți colegi lucrăm aici împreună, chiar dacă eu sunt un pic mai învârstă ei ascultă de mine. Pentru cei care vor să muncească, condițiile sunt destul de bune, nu avem probleme”.
Proprietarul firmei recunoaște că afacerea s-ar fi dezvoltat mai lent dacă nu ar fi printre beneficiarii programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. În cadrul acestuia, Sergiu Scutaru a încasat 30 de mii de euro pentru dotarea întreprinderii cu utilaj performant.