Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 961: Alertă în 2025, tactica cârtiței și cadourile Papei. Expert: Kievul are 3 câștiguri la orizont

11 octombrie 2024, ora 17:13

Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei. Mai multe persoane au murit după ce trupele ruse au lansat rachete balistice asupra Odesei, în sudul Ucrainei. Institutul german de cercetări Kiel a avertizat că ajutoarele occidentale pentru Ucraina s-ar putea reduce drastic în 2025, dacă Donald Trump va ajunge din nou preşedinte în Statele Unite, iar Germania îşi va restrânge bugetul, transmite AFP, potrivit Agerpres. Totuși, șeful NATO se arată optimist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat mini-turneul de 48 de ore prin Europa, vizitând Londra, Paris şi Roma, pentru a prezenta detaliile „Planul pentru victorie” aliaţilor-cheie. Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european și menționează că Putin are un gând ascuns de ”a nu pune capăt războiului, ci de a prelungi procesul”.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că vrea ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi cere din acest motiv Germaniei, la Berlin, să nu reducă ajutorul destinat Kievului, aşa cum prevede, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul întâlnirii de vineri cu Papa Francisc, principala chestiune discutată a fost întoarcerea acasă a ucrainenilor aflaţi în captivitatea rusă. „Contăm pe asistența Sfântului Scaun în ceea ce priveşte întoarcerea acasă a ucrainenilor capturați de Rusia” – a subliniat președintele.

UPDATE Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază, 11 octombrie, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta ”planul de victorie”.

UPDATE Soldații ruși implicați în bătălia pentru Vovceansk au început să folosească „tactica cârtiței” în scopul de a recuceri acest oraș din regiunea Harkov de unde au fost alungați acum doi ani, după șase luni de ocupație, relatează Unian. Nereușind să recucerească orașul cu bombardamente masive, care l-au ras practic de pe fața pământului, rușii sapă de-acum tuneluri pentru a înainta către pozițiile strategice. Potrivit lui Vitali Saranțev, membru al Grupului operațional-tactic Harkov, această tactică nu este nouă pentru invadatori. Ei au mai folosit-o la Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk de unde trupele ucrainene s-au retras în februarie anul acesta. „Inamicul încearcă să se deplaseze printre case, creând mici tuneluri subterane din subsol în subsol”, spune Saranțev, potrivit Libertatea.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a declarat că liderii Comisiei Europene vor să răstoarne guvernul ungar suveran și să-l înlocuiască cu un guvern ”bruxellit”, pentru a obliga astfel Ungaria să intre în război alături de Ucraina. 

UPDATE  În brigada de elită a pușcașilor marini ruși care a capturat Vugledar au rămas 600 din 3.000 de soldați. Pierderile brigăzii de elită 155 a Flotei Pacificului a Federației Ruse, care luptă în apropiere de Vuhledar, în regiunea Donețk, din toamna anului 2022, se ridică la aproximativ 2.400 de persoane, relatează New Voice. Astfel, brigada a pierdut aproximativ 80% din soldații săi, din cei 3.000 de oameni rămânând doar 600, potrivit informațiilor publicate de agenția rusă Novosti.

UPDATE Rusia a transferat în jur de 50.000 de soldați din alte sectoare ale frontului în regiunea Kursk, a declarat comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi pe 10 octombrie, la mai bine de două luni de la începutul incursiunii de la Kiev, notează Kyiv Independent.

UPDATE Un incendiu major la o rafinărie din Crimeea anexată a provocat stare de rău și simptome grave locuitorilor din zonă și a alimentat o mulțime de plângeri la adresa autorităților de ocupație, mai ales în contextul siguranței și a impactului ecologic, relatează The Moscow Times.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, vineri, la Vatican, cu Papa Francisc. Cei doi au avut o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic. A fost a doua întâlnire din acest an a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia summitului G7 din Italia, informează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres. Papa Francisc a fost criticat în martie de mai mulţi oficiali de la Kiev după ce a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia încheierea războiului cu Rusia. Zelenski a respins atunci poziţia lui Francisc ca pe o „meditaţie virtuală”, de la distanţă. Președintele ucrainean i-a oferit papei o pictură în ulei intitulată „Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi” şi a primit în schimb, printre altele, o placă din bronz cu o floare şi inscripţia „Pacea este o floare fragilă” şi cartea „Persecutaţi pentru adevăr. Greco-catolicii ucraineni în spatele cortinei de fier”.

UPDATE „Relaţiile internaţionale au intrat într-o perioadă de schimbări fundamentale, iar formarea unei noi ordini mondiale care să reflecte diversitatea planetei este un proces ireversibil”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin la Aşgabat, capitala Turkmenistanului, pentru un forum internaţional. Numele evenimentului pare o ironie la adresa celui care a început războiul cu Ucraina: „Interrelaţia dintre timpuri şi civilizaţii: baza păcii şi dezvoltării”, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat vineri că dronele cu inteligență artificială joacă un rol cheie pe câmpul de luptă din Ucraina și a îndemnat la mai multă instruire a trupelor cu privire la modul de utilizare a acestora, informează Reuters.

UPDATE Un atac rusesc asupra regiunii Odessa de la Marea Neagră a făcut joi noaptea 14 victime - patru morţi şi zece răniţi - a anunţat vineri guvernatorul Oleg Kiper printr-un mesaj preluat de AFP de pe Telegram.

UPDATE Un influent senator american le-a cerut lui Mark Zuckerberg, şeful Meta, şi lui Sundar Pichai de la Google să ia măsuri pentru a combate dezinformarea Rusiei în Republica Moldova înainte de alegerile din 20 octombrie, în care moldovenii își aleg președintele și votează într-un referendum pentru aderarea la UE.

UPDATE Lituania a întărit măsurile de securitate la granița cu exclava rusă Kaliningrad, blocând un pod peste râul Nieman cu obstacole antitanc cunoscute sub numele de "dinți de dragon".

UPDATE Forțele Aeriene ale Coreei de Sud au efectuat exercițiu real cu o rachetă germană aer-sol Taurus cu rază lungă de acțiune, scrie vineri agenția de presă Yonhap, citând oficiali ai armatei. Racheta a lovit cu precizie o țintă la 400 de kilometri distanță, demonstrând capabilitățile acestui tip de proiectil. Ucraina cere cu insistență permisiunea Germaniei pentru a folosi aceste arme împotriva Rusiei, însă până acum s-a lovit de refuzul cancelarului Olaf Scholz, potrivit Digi24.

UPDATE Rusia susține că a avariat cu rachete balistice un sistem ucrainean de apărare antiaeriană Patriot desfășurat în centrul Ucrainei, deși forțele aeriene de la Kiev susțin că această baterie costisitoare este încă operațională, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews un politician aflat la putere în Kiev. „Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte”, a spus un politician important referitor la eventualele negocieri de pace, însoțite de eventuale cedări ale Ucrainei. Unii dintre cei 40% de ucraineni care ar vrea negocieri consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii.

UPDATE Președintele Vladimir Putin și-a început vizita în Turkmenistan. Liderul rus va susține un discurs și se va întâlni cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, potrivit Ziare.com.

UPDATE Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în timp ce se afla în captivitate în Rusia, au anunțat autoritățile ucrainene pe 10 octombrie, relatează The Guardian.

UPDATE În timp ce Statele Unite iau în considerare următorii pași din războiul Rusia-Ucraina, trebuie să amintim că în istorie conflagrațiile se termină rareori cu un sfârșit clar. Un expert american, Thomas Graham de la Council on Foreign Relations, subliniază că Kievul are la orizont 3 câștiguri reale: transformarea țării într-una democratică, aderarea la UE și perspectiva intrării în NATO, notează Ziare.com.

UPDATE „Slăbiciunea anumitor parteneri îl va face pe Putin încrezător în următorii pași”, a spus Volodimir Zelenski la conferința de presă cu premierul croat Andrej Plenkovic. „Dorința lui nu este să pună capăt războiului, ci să prelungească procesul.” „De aceea cerem să ne întărim – atât în ceea ce privește garanțiile de securitate, cât și armele și viitorul după război”, a spus liderul ucrainean. „El (Putin) înțelege doar de forță”, notează Ziare.com.

UPDATE Actorul american Steven Seagal, apropiat de Vladimir Putin și numit Reprezentantul Special al Ministerului de Externe al Rusiei pentru legăturile umanitare ruso-americane, a spus că este dispus să se ducă pe front pentru a apăra Rusia, scrie site-ul rusesc Gazeta.ru.

UPDATE O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP. "Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.

UPDATE Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP. "Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar", a declarat presei Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.

UPDATE Peste 1.800 de ruși au intrat în Polonia cu vize eliberate pe o perioadă de 22 de luni „fără nicio bază legală”, de la începutul invaziei până în acest an, a declarat șeful Oficiului Suprem de Audit al Poloniei (NIK).

UPDATE NATO lansează luni, 14 octombrie, exerciții nucleare la scară largă, Steadfast Noon, la care participă zeci de aeronave și 2.000 de militari.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, din urmă cu 960 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. Acum un fenomen lovește Rusia: exportatorii autohtoni se confruntă cu o lipsă de lichidități, pe măsură ce plățile de la băncile străine întârzie, care se tem de sancțiunile Statelor Unite. Criza devine acută, iar restricțiile financiare sunt în creștere, răspândindu-se rapid.

UPDATE Marea Britanie trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a pregăti noii recruți. Conform planurilor aflate în discuție, grupuri mici de instructori militari britanici ar putea fi dislocate în părțile de vest ale Ucrainei, notează NewsWeek.

UPDATE Grupul Unilever şi-a vândut afacerea din Rusia către Arnest Group, devenind cel mai recent caz al unei companii multinaționale care părăsește Rusia de la invadarea Ucrainei de către aceasta, în urma unui proces de vânzare ”complex”, transmite Reuters.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a transmis aliaților, joi, la Londra, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, să nu se mai îngrijoreze de o eventuală revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, subliniind că miliardarul înţelege miza războiului din Ucraina pentru securitatea SUA, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a prezentat premierului italian Giorgia Meloni planul de victorie al Ucrainei în timpul vizitei sale în Italia. Cei doi lideri au avut o discuție productivă axată pe consolidarea poziției Ucrainei și promovarea relațiilor diplomatice strânse cu partenerii săi.„Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru asistența de securitate oferită țării noastre – în primul rând, sisteme de apărare aeriană care salvează vieți în orașele și satele noastre”, a spus Zelenski prin Telegram. El a mai menționat că au discutat despre pregătirea unui nou pachet de securitate, notează Daynews24.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în timpul vizitei de joi în Franţa, i-a prezentat personal preşedintelui Emmanuel Macron Planul victoriei Ucrainei în războiul declanşat de ruşi şi i-a mulțumit pentru pregătirea și echiparea brigăzii ucrainene „Anna de Kiev”. Părțile au mai discutat despre producția comună de arme, implementarea Formulei de pace propuse de Ucraina și organizarea, la 17 octombrie, a unei conferințe privind securitatea și apărarea nucleară, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 960: Lovitură în Rusia, atac la Odesa, front toxic și turneu al lui Zelenski. Biden: „Putin e malefic”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 959: Atac în Rusia, planul Poloniei și risc de iarnă grea! Zelenski anunță când se poate sfârși războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

21 noiembrie 2024, ora 22:13

Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial. Mai mult, „Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene. Totodată, surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan care prevede divizarea Ucrainei în trei regiuni, potrivit agenției Interfax Ucraina. Pe front, situația este încordată, iar Rusia forțează ofensiva în estul Ucrainei pentru a cuceri noi teritorii.

Între timp, Rusia a lansat, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post. Totodată, armata de ocupaţie a Rusiei a lansat rachete de croazieră asupra Ucrainei, joi dimineaţă, acestea intrând în spațiul aerian ucrainean dinspre nord. Primele rachete de croazieră au trecut prin regiunea Cernihiv și s-au deplasat spre sudul Ucrainei. 

UPDATE Audiat în Congresul SUA, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a ținut să transmită Americii și restului lumii, că țara sa nu va ceda sub nicio formă în fața Rusiei.

UPDATE Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei ucrainene, a afirmat că implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei înseamnă că oficial a început Al Treilea Război Mondial, relatează Politico. „Pentru că în 2024, Ucraina nu se mai confruntă cu Rusia. Soldați din Coreea de Nord se află în fața Ucrainei. Să fim sinceri. Deja în Ucraina, „Shahed-urile” iraniene ucid civili absolut deschis, fără nicio rușine”, a declarat Zalujnîi, adăugând că arme nord-coreene și chinezești zboară în Ucraina. Zalujnîi i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să tragă concluziile corecte. „Este încă posibil să o oprim aici, pe teritoriul Ucrainei. Dar, din anumite motive, partenerii noștri nu vor să înțeleagă acest lucru. Este evident că Ucraina are deja prea mulți dușmani. Ucraina va supraviețui cu ajutorul tehnologiei, dar nu este clar dacă poate câștiga singură această bătălie”, a spus el.

UPDATE Ministerul rus de Externe a calificat deschiderea unei baze americane de apărare antirachetă în Polonia drept o provocare și a amenințat cu un eventual atac împotriva acesteia. Varșovia a calificat acuzațiile Moscovei drept inadecvate, potrivit pravda.ua.

UPDATE Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să înăsprească politicile privind vizele în contextul amenințărilor crescânde la adresa securității, avertizează Ylva Johansson. Comisara europeană pentru Afaceri Interne a UE a spus că este îngrijorată de politica de vize a blocului comunitar, care a permis ca aproape 450.000 de ruși să viziteze Europa anul trecut, scrie The Guardian.

UPDATE Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

UPDATE Sute de rachete balistice Pershing cu rază intermediară de acțiune, analoage a celei intercontinentale rusești Rubej, folosită pentru prima dată, joi împotriva Ucrainei, au fost odată desfășurate în Europa de Vest, dar au fost dezafectate, scrie Defence.ua.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că Rusia a lansat un atac cu rachete balistice hipersonice cu rază medie de acțiune asupra unei instalații militare ucrainene, potrivit BBC News. Putin a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalațiile militare ale oricărei țări ale cărei arme sunt folosite împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele armate ale Marii Britanii ar fi pregătite să lupte cu omologii lor ruși „în seara asta”, dacă Vladimir Putin ar invada o altă națiune din Europa de Est, a declarat joi un înalt șef militar britanic, conform POLITICO.

UPDATE Kremlinul a afirmat joi că Rusia va face ''maximum de eforturi'' pentru a împiedica un război nuclear, după revizuirea doctrinei ruse ce extinde posibilitatea de a utiliza arma atomică, în plină tensiune între Moscova şi Occident pe tema conflictului din Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Un minor a fost condamnat la șase ani de detenție într-o „colonie educativă” pentru „sabotarea unei linii feroviare” în sudul Rusiei, o infracțiune care ar aduce 15 ani de închisoare pentru un adult, au anunțat joi autoritățile de investigație ruse, potrivit agenției de presă AFP.

UPDATE „Este clar pentru mine că Rusia nu poate învinge Ucraina în război decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm. Așadar, acest tip de rezistență și determinare din partea soldaților și oamenilor ucraineni, a serviciilor de urgență, este ceva ce vom studia și vom admira cu toții pentru foarte mult timp”, a declarat Ben Hodges, generalul în rezervă al Armatei SUA, care a fost comandantul Forțelor Aliate din Europa.

UPDATE UE a reacționat după acuzațiile Kievului că Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra teritorului său, spunând că un astfel de atac ar „marca o escaladare clară” din partea lui Vladimir Putin, transmite AFP.

UPDATE La prima vedere, utilizarea rachetei RS-26 Rubej nu este doar o demonstrație de forță, ci și un avertisment: Rusia nu exclude recurgerea la arme nucleare în conflictul cu Ucraina. Racheta Rubej, alături de altele, cum ar fi Topol sau Iars, este capabilă să transporte încărcături nucleare, iar prin lansarea sa, Rusia subliniază că o lovitură nucleară este teoretic posibilă. Analiștii consideră că, deși aceste rachete pot fi echipate și cu focoase convenționale, este practic inutil să le folosească în acest scop, având în vedere costul lor ridicat și eficiența altor arme mai accesibile, precum rachetele Iskander, potrivit Ziare.com.

UPDATE Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunţat joi, într-un comunicat, activarea „tuturor forţelor şi resurselor disponibile", inclusiv „avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de apărare terestră şi sisteme de recunoaştere radar", care au fost plasate în „stare de alertă maximă" în urma ultimelor atacuri ale Rusiei în Ucraina, relatează EFE.

UPDATE „Vecinul nebun” rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean, pentru prima dată în istorie, relatează AFP. „Este clar că Putin folosește Ucraina ca teren de testare. De asemenea, este clar că este îngrozit de viața normală de lângă el. O viață în care oamenii trăiesc cu demnitate”, a declarat Zelenski cu ocazia Zilei demnității și libertății din Ucraina, care comemorează Revoluția portocalie din 2004 și Revoluția EuroMaidan din 2013-2014.

UPDATE Rusia este gata să ia în considerare orice inițiativă „realistă” de pace în conflictul din Ucraina, care ar ține cont de propriile interese ale Rusiei și de situația de pe teren. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform Reuters.

UPDATE Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.

UPDATE Ucraina a atacat cu drone unitatea militară Kapustin Yar din regiunea Astrahan, din Rusia. Atacul vine după ce o rachetă intercontinentală a fost lansată de la poligonul de tragere de acolo.

UPDATE Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a declarat că decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă avansate F-35 reprezintă "un pas important" în modernizarea continuă a Forţelor Armatei române şi va contribui "semnificativ" la apărarea pe termen lung a NATO şi la securitatea colectivă, scrie NewsWeek.

UPDATE Rusia a lansat în premieră o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina, joi dimineaţa, au anunţat forţele aeriene ucrainene, însă Kremlinul a reacţionat spunând că nu comentează aceste „acuzaţii”, scrie Le Figaro.

UPDATE Aflată joi, 21 noiembrie, în mijlocul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în care i s-a cerut să nu comenteze atacul cu racheta balistică intercontinentală asupra Ucrainei, transmite Unian. În timpul conferinței de presă la MAE rus, Zaharova a primit un apel de la o persoană necunoscută care i-a spus: „Masha, loviturile cu rachete balistice despre care au început să vorbească, nu comentăm”, a spus persoana necunoscută de la capătul firului, a cărei voce a fost prinsă clar de microfoane. „Da, bine. Mulțumesc”, a spus Zaharova. Imagini cu momentul apelului primit de Zaharova a fost publicat de canalul Nexta, pe rețeaua X, scrie HotNews.

UPDATE Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a țării, deoarece amenințarea unei escaladări a războiului Ucraina-Rusia este „mai mare ca niciodată”, a declarat ministrul apărării maghiar, citat de Reuters. Acesta nu a precizat ce părți ale sistemului de apărare aeriană al Ungariei vor fi instalate în nord-est, scrie Spotmedia.

UPDATE Secretarul britanic al Apărării John Healey a refuzat să confirme informațiile potrivit cărora Ucraina a folosit rachete Storm Shadow furnizate de Londra pentru a lovi ținte în Rusia. Potrivit imaginilor geolocalizate, racheta Storm Shadow lansată miercuri de Ucraina ar fi vizat centrul operațional din Mariino din regiunea Kursk al trupelor ruse și nord-coreene, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului, scrie Spotmedia.

UPDATE Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, se află „la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat joi, pe reţelele sociale, Ministerul Energiei de la Kiev într-un comunicat, informează EFE.

UPDATE Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri în direcţia anulării unor datorii de circa 4,7 miliarde de dolari ale Ucrainei, înaintea plecării de la Casa Albă, transmite Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

UPDATE Un avion militar rusesc a lansat o bombă asupra unei școli din satul Bîkovka, regiunea Belgorod, aflat la 45 de kilometri de granița cu Ucraina, relatează portalul independent Meduza și Radio Svoboda. În mod miraculos, proiectilul nu a explodat și nu au fost înregistrate victime.

UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel, care a dominat scena politică din 2005 până în 2021, acum eliberată de constrângerile politicii, face dezvăluiri despre relația cu Donald Trump, când acesta era președinte al SUA. Merkel a recunoscut că, în timpul unei întâlniri cu Trump în 2017, liderul american i-a pus numeroase întrebări referitoare la președintele rus Vladimir Putin, scrie Die Zeit, care citează fragmente din cartea de memorii scrisă de aceasta, care urmează să apară marțea viitoare pe piață, scrie Digi24.

UPDATE Rusia ar putea „încerca să trimită un mesaj” susţinătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână de escaladare treptată, a declarat un analist militar după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a lansat pentru prima data o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei.

UPDATE Autorităţile ucrainene au anunțat dimineață că un atac rusesc a vizat întreprinderi şi infrastructură critică în oraşul Dnipro din centrul ţării. Apărarea aeriană ucraineană a doborât şase rachete de croazieră Kh-101. Și orașul Krivoi Rog, din aceeași regiune Dnipropetrovsk, a fost ținta unui atac, soldat cu cel puțin doi răniți. Două blocuri de două etaje și o clădire administrativă au fost avariate, a anunțat guvernatorul Serhii Lîsak.

UPDATE Racheta intercontinentală rusească lansată în dimineața zilei de joi asupra Ucrainei nu conținea un focos nuclear, a declarat pentru agenția AFP o sursă militară ucraineană. Sursa din cadrul forțelor aeriene ucrainene a declarat pentru AFP că este „evident” că arma, care a fost folosită pentru prima dată împotriva Ucrainei, nu transporta un focos nuclear.

UPDATE Decizia lui Putin de a folosi o rachetă balistică intercontinentală este o prostie extraordinară din partea Rusiei, este de părere un profesor și analist polonez. NATO și Ucraina vor afla astfel secrete militare pe care rușii le-au protejat până acum. Jarosław Wolski a analizat imaginile cu impactul focoaselor rachetei intercontinentale folosite de ruși și a fost mirat de lucrurile pe care le-a văzut.„Sunt primele imagini clare cu căderea focoaselor independente (MIRV) de la racheta folosită de ruși la Dnipro. Șase serii de impact a 'ceva', care ridică mai multe semne de întrebare. Fiecare serie arată căderea a multe fragmente sau focoase mai mici. Așa că ori focoasele s-au dezintegrat în faza terminală, ori au fost mai multe momeli ori... au fost mai multe rachete. Precizia (CEP sau eroarea circulară probabilă) care poate fi observată din aceste imagini nu este foarte bună” a scris specialistul polonez pe Twitter, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineții, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, relatează Reuters.

UPDATE Surse din serviciile de informaţii ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan care prevede divizarea Ucrainei în trei regiuni, potrivit agenţiei Interfax Ucraina. Documentul ar fi fost elaborat de Ministerul rus al Apărării, dar existenţa sa nu a fost confirmată până în momentul de faţă, informează Kyiv Independent. Conform presupusului plan, regiunile de est, inclusiv teritoriile ocupate, ar urma să fie anexate Rusiei. Partea vestică a Ucrainei ar deveni ceea ce va purta numele de „teritorii disputate”, susceptibile de a fi revendicate de state vecine, precum Polonia, Ungaria sau România. Restul ţării, incluzând capitala Kiev, ar fi transformat într-un stat-marionetă controlat de Rusia. Documentul ar detalia inclusiv patru scenarii posibile pentru ordinea mondială până în 2045. Două dintre ele, care implică victoria Rusiei asupra Ucrainei, favorizează interesele Moscovei. Celelalte două, centrate pe dominația Statelor Unite sau a Chinei, presupun înfrângerea militară a Rusiei, scrie ZF.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că noua bază americană de apărare împotriva rachetelor balistice din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general al pericolului nuclear şi se afla pe o listă de ţinte ruseşti pentru o potenţială distrugere, dacă va fi necesar, potrivit Mediafax.

UPDATE Statele Unite au trimis Ucrainei rachete ATACMS vechi, a căror durată va expira în 2025 sau a expirat deja, relatează agenția rusă de stat RIA Novosti, care a analizat bugetul militar american de apărare, și ziarul moscovit Komsomolskaia Pravda. Informațiile presei de stat din Rusia nu pot fi verificate independent.

UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească o apropiere rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului ei în fruntea guvernului, din cauza preocupărilor privind potenţiale represalii militare din partea Rusiei, potrivit unor extrase din memoriile cancelarului publicate în avans de cotidianul Die Zeit, relatează joi dpa.

UPDATE Forţele ruse au lansat rachete de la bombardierele strategice Tu-95, traiectoriile rachetelor schimbându-şi direcţia, anunţă Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, citate de Ukrinform. Rachete de croazieră au fost raportate îndreptându-se spre sud-est, spre Zaporojie, apropiindu-se de Dnipro, precum şi deasupra regiunilor Cernihiv, Kiev, Poltava. De asemenea, a fost emisă şi o alertă de raid aerian la nivel național din cauza amenințării rachetelor balistice.

UPDATE Nou acord din partea Regatului Unit pentru Republica Moldova. Este vorba despre un pachet de asistență umanitară în valoare de 5 milioane de euro pentru susținerea eforturilor de protecție a refugiaților din Ucraina în Republica Moldova.

UPDATE Rusia a ameninţat că va riposta la decizia luată de SUA şi Marea Britanie de a permite ca rachetele lor cu rază lungă să fie folosite de Ucraina în lovituri pe teritoriul rus şi a avertizat că nimic nu este exclus. Moscova şi-a agitat chiar sabia nucleară, dar experții spun că o creştere a războiului hibrid este mai probabilă, potrivit The Guardian.

UPDATE Kievul a bombardat un centru de comandă din Kursk, folosind lovituri cu rachete Storm Shadow, aprobate ca răspuns la decizia Moscovei de a desfășura soldați nord-coreeni împotriva Ucrainei, relatează Pravda și New Voice. Aceasta este o mișcare pe care atât Londra, cât și Washingtonul dar și alte state occidentale o consideră drept o „escaladare semnificativă” a conflictului, notează Libertatea.

UPDATE Analiştii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că proprietatea Maryino din regiunea rusă Kursk este situată la o distanță potrivită pentru stabilirea unui cartier general operaţional pentru trupele ruse care desfăşoară o ofensivă de-a lungul liniei de contact. Miercuri, proprietatea a fost vizată de un atac cu rachete. Imaginile geolocalizate publicate la 20 noiembrie arată consecinţele a ceea ce pare a fi un atac Storm Shadow în apropiere de Maryino, regiunea Kursk, notează Ukrainska Pravda. Imaginile geolocalizate indică faptul că ţinta ar fi putut fi moşia Baryatinsky din Maryino, care, potrivit publicației ucrainene Defense Express, ar fi putut găzdui un post de comandă pentru forţele ruse şi nord-coreene staționate în regiunea Kursk, notează Mediafax.

UPDATE Sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, achiziționat de Canada, va fi livrat în curând Ucrainei, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit Ukrinform. „Am lucrat îndeaproape cu americanii şi cu Raytheon, producătorul, pentru a asambla şi livra acest sistem. Acesta se află în prezent în Polonia şi va trece în curând granița”, a declarat Blair.

UPDATE Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare. El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina ”nu poate recunoaște juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”, notează G4media.

UPDATE Un milionar de 39 de ani, are cea mai inteligentă metodă de recrutare a soldaților în războiul din Ucraina. Folosește campanii de marketing pentru a aduna voluntari, în contextul în care țara se confruntă cu numărul mic al soldaților. „Aviatorul”, unul dintre soldații care s-au alăturat brigăzii milionarului, apreciază organizarea, tactica și conducerea grupului. În prezent, acesta operează drone pentru a distruge ținte, pentru a planta explozibili sau pentru a livra produse infanteriei, scrie Bloomberg, potrivit News.ro. „Au o abordare modernă a armatei”, explică soldatul a cărei identitate dorește să nu-i fie publică. Acesta se află în Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, notează Adevărul.

UPDATE Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis și și-a reluat activitatea, dar îi sfătuiește pe cetățenii americani să urmeze recomandările autorităților locale și să țină cont de avertismentele de raid aerian. Ambasada a fost închisă pentru o zi după ce au fost primite informații privind amenințarea unui atac aerian semnificativ, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial. Guvernul suedez a distribuit cetățenilor săi un manual pentru pregătire în cazul unui război, în care oamenii sunt sfătuiți și îndrumați să își facă rezerve de hrană și apă. În același timp, Germania își consolidează securitatea națională. Armata Germaniei a început să pună în aplicare „Operațiunea Deutschland” care a fost convenită între politicieni și conține un plan strategic de 1.000 de pagini. Documentele dezvăluie anumite clădiri și infrastructuri care au nevoie de protecție specifică în caz de urgență din motive militare, notează Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1001: Alertă la Kiev, pericol atomic și condițiile lui Putin. Zelenski: „Vom pierde războiul, dacă...”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1000: Dronă la Chișinău și alerta lui Zelenski! Kievul atacă cu ATACMS, iar Rusia amenință nuclear
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.