Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei. Mai multe persoane au murit după ce trupele ruse au lansat rachete balistice asupra Odesei, în sudul Ucrainei. Institutul german de cercetări Kiel a avertizat că ajutoarele occidentale pentru Ucraina s-ar putea reduce drastic în 2025, dacă Donald Trump va ajunge din nou preşedinte în Statele Unite, iar Germania îşi va restrânge bugetul, transmite AFP, potrivit Agerpres. Totuși, șeful NATO se arată optimist.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat mini-turneul de 48 de ore prin Europa, vizitând Londra, Paris şi Roma, pentru a prezenta detaliile „Planul pentru victorie” aliaţilor-cheie. Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european și menționează că Putin are un gând ascuns de ”a nu pune capăt războiului, ci de a prelungi procesul”.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că vrea ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi cere din acest motiv Germaniei, la Berlin, să nu reducă ajutorul destinat Kievului, aşa cum prevede, relatează agenția AFP, citată de News.ro.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul întâlnirii de vineri cu Papa Francisc, principala chestiune discutată a fost întoarcerea acasă a ucrainenilor aflaţi în captivitatea rusă. „Contăm pe asistența Sfântului Scaun în ceea ce priveşte întoarcerea acasă a ucrainenilor capturați de Rusia” – a subliniat președintele.
UPDATE Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază, 11 octombrie, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta ”planul de victorie”.
UPDATE Soldații ruși implicați în bătălia pentru Vovceansk au început să folosească „tactica cârtiței” în scopul de a recuceri acest oraș din regiunea Harkov de unde au fost alungați acum doi ani, după șase luni de ocupație, relatează Unian. Nereușind să recucerească orașul cu bombardamente masive, care l-au ras practic de pe fața pământului, rușii sapă de-acum tuneluri pentru a înainta către pozițiile strategice. Potrivit lui Vitali Saranțev, membru al Grupului operațional-tactic Harkov, această tactică nu este nouă pentru invadatori. Ei au mai folosit-o la Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk de unde trupele ucrainene s-au retras în februarie anul acesta. „Inamicul încearcă să se deplaseze printre case, creând mici tuneluri subterane din subsol în subsol”, spune Saranțev, potrivit Libertatea.
UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a declarat că liderii Comisiei Europene vor să răstoarne guvernul ungar suveran și să-l înlocuiască cu un guvern ”bruxellit”, pentru a obliga astfel Ungaria să intre în război alături de Ucraina.
UPDATE În brigada de elită a pușcașilor marini ruși care a capturat Vugledar au rămas 600 din 3.000 de soldați. Pierderile brigăzii de elită 155 a Flotei Pacificului a Federației Ruse, care luptă în apropiere de Vuhledar, în regiunea Donețk, din toamna anului 2022, se ridică la aproximativ 2.400 de persoane, relatează New Voice. Astfel, brigada a pierdut aproximativ 80% din soldații săi, din cei 3.000 de oameni rămânând doar 600, potrivit informațiilor publicate de agenția rusă Novosti.
UPDATE Rusia a transferat în jur de 50.000 de soldați din alte sectoare ale frontului în regiunea Kursk, a declarat comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi pe 10 octombrie, la mai bine de două luni de la începutul incursiunii de la Kiev, notează Kyiv Independent.
UPDATE Un incendiu major la o rafinărie din Crimeea anexată a provocat stare de rău și simptome grave locuitorilor din zonă și a alimentat o mulțime de plângeri la adresa autorităților de ocupație, mai ales în contextul siguranței și a impactului ecologic, relatează The Moscow Times.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, vineri, la Vatican, cu Papa Francisc. Cei doi au avut o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic. A fost a doua întâlnire din acest an a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia summitului G7 din Italia, informează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres. Papa Francisc a fost criticat în martie de mai mulţi oficiali de la Kiev după ce a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia încheierea războiului cu Rusia. Zelenski a respins atunci poziţia lui Francisc ca pe o „meditaţie virtuală”, de la distanţă. Președintele ucrainean i-a oferit papei o pictură în ulei intitulată „Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi” şi a primit în schimb, printre altele, o placă din bronz cu o floare şi inscripţia „Pacea este o floare fragilă” şi cartea „Persecutaţi pentru adevăr. Greco-catolicii ucraineni în spatele cortinei de fier”.
UPDATE „Relaţiile internaţionale au intrat într-o perioadă de schimbări fundamentale, iar formarea unei noi ordini mondiale care să reflecte diversitatea planetei este un proces ireversibil”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin la Aşgabat, capitala Turkmenistanului, pentru un forum internaţional. Numele evenimentului pare o ironie la adresa celui care a început războiul cu Ucraina: „Interrelaţia dintre timpuri şi civilizaţii: baza păcii şi dezvoltării”, notează Mediafax.
UPDATE Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat vineri că dronele cu inteligență artificială joacă un rol cheie pe câmpul de luptă din Ucraina și a îndemnat la mai multă instruire a trupelor cu privire la modul de utilizare a acestora, informează Reuters.
UPDATE Un atac rusesc asupra regiunii Odessa de la Marea Neagră a făcut joi noaptea 14 victime - patru morţi şi zece răniţi - a anunţat vineri guvernatorul Oleg Kiper printr-un mesaj preluat de AFP de pe Telegram.
UPDATE Un influent senator american le-a cerut lui Mark Zuckerberg, şeful Meta, şi lui Sundar Pichai de la Google să ia măsuri pentru a combate dezinformarea Rusiei în Republica Moldova înainte de alegerile din 20 octombrie, în care moldovenii își aleg președintele și votează într-un referendum pentru aderarea la UE.
UPDATE Lituania a întărit măsurile de securitate la granița cu exclava rusă Kaliningrad, blocând un pod peste râul Nieman cu obstacole antitanc cunoscute sub numele de "dinți de dragon".
UPDATE Forțele Aeriene ale Coreei de Sud au efectuat exercițiu real cu o rachetă germană aer-sol Taurus cu rază lungă de acțiune, scrie vineri agenția de presă Yonhap, citând oficiali ai armatei. Racheta a lovit cu precizie o țintă la 400 de kilometri distanță, demonstrând capabilitățile acestui tip de proiectil. Ucraina cere cu insistență permisiunea Germaniei pentru a folosi aceste arme împotriva Rusiei, însă până acum s-a lovit de refuzul cancelarului Olaf Scholz, potrivit Digi24.
UPDATE Rusia susține că a avariat cu rachete balistice un sistem ucrainean de apărare antiaeriană Patriot desfășurat în centrul Ucrainei, deși forțele aeriene de la Kiev susțin că această baterie costisitoare este încă operațională, potrivit Ziare.com.
UPDATE Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews un politician aflat la putere în Kiev. „Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte”, a spus un politician important referitor la eventualele negocieri de pace, însoțite de eventuale cedări ale Ucrainei. Unii dintre cei 40% de ucraineni care ar vrea negocieri consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii.
UPDATE Președintele Vladimir Putin și-a început vizita în Turkmenistan. Liderul rus va susține un discurs și se va întâlni cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, potrivit Ziare.com.
UPDATE Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în timp ce se afla în captivitate în Rusia, au anunțat autoritățile ucrainene pe 10 octombrie, relatează The Guardian.
UPDATE În timp ce Statele Unite iau în considerare următorii pași din războiul Rusia-Ucraina, trebuie să amintim că în istorie conflagrațiile se termină rareori cu un sfârșit clar. Un expert american, Thomas Graham de la Council on Foreign Relations, subliniază că Kievul are la orizont 3 câștiguri reale: transformarea țării într-una democratică, aderarea la UE și perspectiva intrării în NATO, notează Ziare.com.
UPDATE „Slăbiciunea anumitor parteneri îl va face pe Putin încrezător în următorii pași”, a spus Volodimir Zelenski la conferința de presă cu premierul croat Andrej Plenkovic. „Dorința lui nu este să pună capăt războiului, ci să prelungească procesul.” „De aceea cerem să ne întărim – atât în ceea ce privește garanțiile de securitate, cât și armele și viitorul după război”, a spus liderul ucrainean. „El (Putin) înțelege doar de forță”, notează Ziare.com.
UPDATE Actorul american Steven Seagal, apropiat de Vladimir Putin și numit Reprezentantul Special al Ministerului de Externe al Rusiei pentru legăturile umanitare ruso-americane, a spus că este dispus să se ducă pe front pentru a apăra Rusia, scrie site-ul rusesc Gazeta.ru.
UPDATE O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP. "Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.
UPDATE Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP. "Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar", a declarat presei Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.
UPDATE Peste 1.800 de ruși au intrat în Polonia cu vize eliberate pe o perioadă de 22 de luni „fără nicio bază legală”, de la începutul invaziei până în acest an, a declarat șeful Oficiului Suprem de Audit al Poloniei (NIK).
UPDATE NATO lansează luni, 14 octombrie, exerciții nucleare la scară largă, Steadfast Noon, la care participă zeci de aeronave și 2.000 de militari.
UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, din urmă cu 960 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. Acum un fenomen lovește Rusia: exportatorii autohtoni se confruntă cu o lipsă de lichidități, pe măsură ce plățile de la băncile străine întârzie, care se tem de sancțiunile Statelor Unite. Criza devine acută, iar restricțiile financiare sunt în creștere, răspândindu-se rapid.
UPDATE Marea Britanie trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a pregăti noii recruți. Conform planurilor aflate în discuție, grupuri mici de instructori militari britanici ar putea fi dislocate în părțile de vest ale Ucrainei, notează NewsWeek.
UPDATE Grupul Unilever şi-a vândut afacerea din Rusia către Arnest Group, devenind cel mai recent caz al unei companii multinaționale care părăsește Rusia de la invadarea Ucrainei de către aceasta, în urma unui proces de vânzare ”complex”, transmite Reuters.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a transmis aliaților, joi, la Londra, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, să nu se mai îngrijoreze de o eventuală revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, subliniind că miliardarul înţelege miza războiului din Ucraina pentru securitatea SUA, relatează AFP, potrivit news.ro.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a prezentat premierului italian Giorgia Meloni planul de victorie al Ucrainei în timpul vizitei sale în Italia. Cei doi lideri au avut o discuție productivă axată pe consolidarea poziției Ucrainei și promovarea relațiilor diplomatice strânse cu partenerii săi.„Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru asistența de securitate oferită țării noastre – în primul rând, sisteme de apărare aeriană care salvează vieți în orașele și satele noastre”, a spus Zelenski prin Telegram. El a mai menționat că au discutat despre pregătirea unui nou pachet de securitate, notează Daynews24.
UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în timpul vizitei de joi în Franţa, i-a prezentat personal preşedintelui Emmanuel Macron Planul victoriei Ucrainei în războiul declanşat de ruşi şi i-a mulțumit pentru pregătirea și echiparea brigăzii ucrainene „Anna de Kiev”. Părțile au mai discutat despre producția comună de arme, implementarea Formulei de pace propuse de Ucraina și organizarea, la 17 octombrie, a unei conferințe privind securitatea și apărarea nucleară, notează Rador.