Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Atac masiv, RO-alert și risc pentru Moldova! Zelenski explică „primul pas către un război mondial”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 961: Alertă în 2025, tactica cârtiței și cadourile Papei. Expert: Kievul are 3 câștiguri la orizont

11 octombrie 2024, ora 17:13

Rusia a lansat un nou atac asupra Ucrainei. Mai multe persoane au murit după ce trupele ruse au lansat rachete balistice asupra Odesei, în sudul Ucrainei. Institutul german de cercetări Kiel a avertizat că ajutoarele occidentale pentru Ucraina s-ar putea reduce drastic în 2025, dacă Donald Trump va ajunge din nou preşedinte în Statele Unite, iar Germania îşi va restrânge bugetul, transmite AFP, potrivit Agerpres. Totuși, șeful NATO se arată optimist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat mini-turneul de 48 de ore prin Europa, vizitând Londra, Paris şi Roma, pentru a prezenta detaliile „Planul pentru victorie” aliaţilor-cheie. Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european și menționează că Putin are un gând ascuns de ”a nu pune capăt războiului, ci de a prelungi procesul”.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că vrea ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi cere din acest motiv Germaniei, la Berlin, să nu reducă ajutorul destinat Kievului, aşa cum prevede, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul întâlnirii de vineri cu Papa Francisc, principala chestiune discutată a fost întoarcerea acasă a ucrainenilor aflaţi în captivitatea rusă. „Contăm pe asistența Sfântului Scaun în ceea ce priveşte întoarcerea acasă a ucrainenilor capturați de Rusia” – a subliniat președintele.

UPDATE Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază, 11 octombrie, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta ”planul de victorie”.

UPDATE Soldații ruși implicați în bătălia pentru Vovceansk au început să folosească „tactica cârtiței” în scopul de a recuceri acest oraș din regiunea Harkov de unde au fost alungați acum doi ani, după șase luni de ocupație, relatează Unian. Nereușind să recucerească orașul cu bombardamente masive, care l-au ras practic de pe fața pământului, rușii sapă de-acum tuneluri pentru a înainta către pozițiile strategice. Potrivit lui Vitali Saranțev, membru al Grupului operațional-tactic Harkov, această tactică nu este nouă pentru invadatori. Ei au mai folosit-o la Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk de unde trupele ucrainene s-au retras în februarie anul acesta. „Inamicul încearcă să se deplaseze printre case, creând mici tuneluri subterane din subsol în subsol”, spune Saranțev, potrivit Libertatea.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a declarat că liderii Comisiei Europene vor să răstoarne guvernul ungar suveran și să-l înlocuiască cu un guvern ”bruxellit”, pentru a obliga astfel Ungaria să intre în război alături de Ucraina. 

UPDATE  În brigada de elită a pușcașilor marini ruși care a capturat Vugledar au rămas 600 din 3.000 de soldați. Pierderile brigăzii de elită 155 a Flotei Pacificului a Federației Ruse, care luptă în apropiere de Vuhledar, în regiunea Donețk, din toamna anului 2022, se ridică la aproximativ 2.400 de persoane, relatează New Voice. Astfel, brigada a pierdut aproximativ 80% din soldații săi, din cei 3.000 de oameni rămânând doar 600, potrivit informațiilor publicate de agenția rusă Novosti.

UPDATE Rusia a transferat în jur de 50.000 de soldați din alte sectoare ale frontului în regiunea Kursk, a declarat comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi pe 10 octombrie, la mai bine de două luni de la începutul incursiunii de la Kiev, notează Kyiv Independent.

UPDATE Un incendiu major la o rafinărie din Crimeea anexată a provocat stare de rău și simptome grave locuitorilor din zonă și a alimentat o mulțime de plângeri la adresa autorităților de ocupație, mai ales în contextul siguranței și a impactului ecologic, relatează The Moscow Times.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, vineri, la Vatican, cu Papa Francisc. Cei doi au avut o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic. A fost a doua întâlnire din acest an a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia summitului G7 din Italia, informează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres. Papa Francisc a fost criticat în martie de mai mulţi oficiali de la Kiev după ce a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia încheierea războiului cu Rusia. Zelenski a respins atunci poziţia lui Francisc ca pe o „meditaţie virtuală”, de la distanţă. Președintele ucrainean i-a oferit papei o pictură în ulei intitulată „Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi” şi a primit în schimb, printre altele, o placă din bronz cu o floare şi inscripţia „Pacea este o floare fragilă” şi cartea „Persecutaţi pentru adevăr. Greco-catolicii ucraineni în spatele cortinei de fier”.

UPDATE „Relaţiile internaţionale au intrat într-o perioadă de schimbări fundamentale, iar formarea unei noi ordini mondiale care să reflecte diversitatea planetei este un proces ireversibil”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin la Aşgabat, capitala Turkmenistanului, pentru un forum internaţional. Numele evenimentului pare o ironie la adresa celui care a început războiul cu Ucraina: „Interrelaţia dintre timpuri şi civilizaţii: baza păcii şi dezvoltării”, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat vineri că dronele cu inteligență artificială joacă un rol cheie pe câmpul de luptă din Ucraina și a îndemnat la mai multă instruire a trupelor cu privire la modul de utilizare a acestora, informează Reuters.

UPDATE Un atac rusesc asupra regiunii Odessa de la Marea Neagră a făcut joi noaptea 14 victime - patru morţi şi zece răniţi - a anunţat vineri guvernatorul Oleg Kiper printr-un mesaj preluat de AFP de pe Telegram.

UPDATE Un influent senator american le-a cerut lui Mark Zuckerberg, şeful Meta, şi lui Sundar Pichai de la Google să ia măsuri pentru a combate dezinformarea Rusiei în Republica Moldova înainte de alegerile din 20 octombrie, în care moldovenii își aleg președintele și votează într-un referendum pentru aderarea la UE.

UPDATE Lituania a întărit măsurile de securitate la granița cu exclava rusă Kaliningrad, blocând un pod peste râul Nieman cu obstacole antitanc cunoscute sub numele de "dinți de dragon".

UPDATE Forțele Aeriene ale Coreei de Sud au efectuat exercițiu real cu o rachetă germană aer-sol Taurus cu rază lungă de acțiune, scrie vineri agenția de presă Yonhap, citând oficiali ai armatei. Racheta a lovit cu precizie o țintă la 400 de kilometri distanță, demonstrând capabilitățile acestui tip de proiectil. Ucraina cere cu insistență permisiunea Germaniei pentru a folosi aceste arme împotriva Rusiei, însă până acum s-a lovit de refuzul cancelarului Olaf Scholz, potrivit Digi24.

UPDATE Rusia susține că a avariat cu rachete balistice un sistem ucrainean de apărare antiaeriană Patriot desfășurat în centrul Ucrainei, deși forțele aeriene de la Kiev susțin că această baterie costisitoare este încă operațională, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews un politician aflat la putere în Kiev. „Nu există soluții corecte. O parte a societății își dorește un lucru, cealaltă parte altceva. Este o decizie extrem de dificilă pentru președinte”, a spus un politician important referitor la eventualele negocieri de pace, însoțite de eventuale cedări ale Ucrainei. Unii dintre cei 40% de ucraineni care ar vrea negocieri consideră că linia frontului ar trebui să rămână acolo unde este acum, ceea ce ar însemna un control semilegal al rușilor asupra unor teritorii.

UPDATE Președintele Vladimir Putin și-a început vizita în Turkmenistan. Liderul rus va susține un discurs și se va întâlni cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, potrivit Ziare.com.

UPDATE Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna a murit în timp ce se afla în captivitate în Rusia, au anunțat autoritățile ucrainene pe 10 octombrie, relatează The Guardian.

UPDATE În timp ce Statele Unite iau în considerare următorii pași din războiul Rusia-Ucraina, trebuie să amintim că în istorie conflagrațiile se termină rareori cu un sfârșit clar. Un expert american, Thomas Graham de la Council on Foreign Relations, subliniază că Kievul are la orizont 3 câștiguri reale: transformarea țării într-una democratică, aderarea la UE și perspectiva intrării în NATO, notează Ziare.com.

UPDATE „Slăbiciunea anumitor parteneri îl va face pe Putin încrezător în următorii pași”, a spus Volodimir Zelenski la conferința de presă cu premierul croat Andrej Plenkovic. „Dorința lui nu este să pună capăt războiului, ci să prelungească procesul.” „De aceea cerem să ne întărim – atât în ceea ce privește garanțiile de securitate, cât și armele și viitorul după război”, a spus liderul ucrainean. „El (Putin) înțelege doar de forță”, notează Ziare.com.

UPDATE Actorul american Steven Seagal, apropiat de Vladimir Putin și numit Reprezentantul Special al Ministerului de Externe al Rusiei pentru legăturile umanitare ruso-americane, a spus că este dispus să se ducă pe front pentru a apăra Rusia, scrie site-ul rusesc Gazeta.ru.

UPDATE O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP. "Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.

UPDATE Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP. "Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar", a declarat presei Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.

UPDATE Peste 1.800 de ruși au intrat în Polonia cu vize eliberate pe o perioadă de 22 de luni „fără nicio bază legală”, de la începutul invaziei până în acest an, a declarat șeful Oficiului Suprem de Audit al Poloniei (NIK).

UPDATE NATO lansează luni, 14 octombrie, exerciții nucleare la scară largă, Steadfast Noon, la care participă zeci de aeronave și 2.000 de militari.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, din urmă cu 960 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice și financiare împotriva Moscovei. Acum un fenomen lovește Rusia: exportatorii autohtoni se confruntă cu o lipsă de lichidități, pe măsură ce plățile de la băncile străine întârzie, care se tem de sancțiunile Statelor Unite. Criza devine acută, iar restricțiile financiare sunt în creștere, răspândindu-se rapid.

UPDATE Marea Britanie trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a pregăti noii recruți. Conform planurilor aflate în discuție, grupuri mici de instructori militari britanici ar putea fi dislocate în părțile de vest ale Ucrainei, notează NewsWeek.

UPDATE Grupul Unilever şi-a vândut afacerea din Rusia către Arnest Group, devenind cel mai recent caz al unei companii multinaționale care părăsește Rusia de la invadarea Ucrainei de către aceasta, în urma unui proces de vânzare ”complex”, transmite Reuters.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a transmis aliaților, joi, la Londra, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, să nu se mai îngrijoreze de o eventuală revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, subliniind că miliardarul înţelege miza războiului din Ucraina pentru securitatea SUA, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a prezentat premierului italian Giorgia Meloni planul de victorie al Ucrainei în timpul vizitei sale în Italia. Cei doi lideri au avut o discuție productivă axată pe consolidarea poziției Ucrainei și promovarea relațiilor diplomatice strânse cu partenerii săi.„Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru asistența de securitate oferită țării noastre – în primul rând, sisteme de apărare aeriană care salvează vieți în orașele și satele noastre”, a spus Zelenski prin Telegram. El a mai menționat că au discutat despre pregătirea unui nou pachet de securitate, notează Daynews24.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, în timpul vizitei de joi în Franţa, i-a prezentat personal preşedintelui Emmanuel Macron Planul victoriei Ucrainei în războiul declanşat de ruşi şi i-a mulțumit pentru pregătirea și echiparea brigăzii ucrainene „Anna de Kiev”. Părțile au mai discutat despre producția comună de arme, implementarea Formulei de pace propuse de Ucraina și organizarea, la 17 octombrie, a unei conferințe privind securitatea și apărarea nucleară, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 960: Lovitură în Rusia, atac la Odesa, front toxic și turneu al lui Zelenski. Biden: „Putin e malefic”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 959: Atac în Rusia, planul Poloniei și risc de iarnă grea! Zelenski anunță când se poate sfârși războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Noi dezvăluiri despre vandalizarea instituțiilor de stat în Moldova. Șeful IGP: Sunt implicați și străini
/VIDEO/ Noi dezvăluiri despre vandalizarea instituțiilor de stat în Moldova. Șeful IGP: Sunt implicați și străini
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Funcționari electorali, implicați în coruperea alegătorilor? Cernăuțeanu: „Există o suspiciune...”
/VIDEO/ Funcționari electorali, implicați în coruperea alegătorilor? Cernăuțeanu: „Există o suspiciune...”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Atac masiv, RO-alert și risc pentru Moldova! Zelenski explică „primul pas către un război mondial”

18 octombrie 2024, ora 14:48

Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România. Între timp, a fost RO-alert în țara vecină, autoritățile de la București avertizând populația din județul Constanța despre pericol, după ce o dronă a Rusiei a întrat în spațiul aerian al României. Rusia a lansat unul din cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului în Ucraina.

Volodimir Zelenski a declarat că o invitație oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supraviețui invaziei Rusiei și a menționat la Bruxelles că „ori ne alăturăm NATO, ori vom avea arme nucleare”.  Mai mult, Zelenski a afirmat că implicarea Coreei de Nord în sprijinul acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar putea reprezenta „primul pas către un război mondial”.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat, vineri, la Berlin că aliații din cadrul NATO trebuie să își mențină sprijinul pentru Ucraina până când acest stat va obține "o pace justă și durabilă" în fața agresorului rus, informează Agerpres.

UPDATE Sprijinul tot mai mare al Coreei de Nord pentru Rusia, cu furnizarea de arme şi trupe pentru războiul Moscovei în Ucraina, reprezintă o „ameninţare gravă pentru securitatea” comunităţii internaţionale, a declarat, vineri, preşedinţia sud-coreeană.

UPDATE Oficiali din Administraţia Biden au transmis vineri, 18 octombrie, că, în prezent, nu există un consens la nivelul aliaţilor cu privire la trimiterea unei invitaţii Ucrainei de aderare la NATO, deşi SUA fac tot posibilul pentru a-i convinge pe aceştia, scrie Pravda Ukrainska.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, se declară convins că Ucraina încearcă să creeze o „bombă murdară” și că regimul de la Kiev are toate șansele să facă acest lucru, notează Digi24.

UPDATE Mii de persoane sunt evacuate obligatoriu în această săptămână din oraşul ucrainean Kupiansk şi din mai multe aşezări din împrejurimi, în timp ce forţele ruse se apropie de acest centru strategic din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și vor fi gata până la sfârșitul lunii octombrie pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militar ucrainean. Agenția de informații sud-coreeană, la rândul ei, a afirmat vineri că regimul Kim Jong Un a decis să trimită 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale. Între timp, pe internet circulă imagini în care ar apărea soldați nord-coreeni în Rusia, dar veridicitatea imaginilor nu a fost confirmată:

UPDATE „Un scenariu de amenințare pentru NATO, implicit pentru România, este că Rusia ar putea să ocupe rapid teritorii importante din țările baltice, în caz că va ocupa mai întâi Ucraina. Și teama cea mare ar fi că rușii ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze. Înfrângerea Ucrainei ar fi clar cel mai mare pericol pentru România și Republica Moldova. În schimb, nu cred că Republica Moldova va fi invadată. Mai degrabă, rușii vor căuta prin metodele cunoscute să pună mâna pe Moldova, fără a recurge la invadarea ei”, a declarat generalul român Alexandru Grumaz.

UPDATE Serviciul rus de supraveghere a siguranței agriculturii a interzis temporar în această săptămână importurile de roșii, ardei, pepeni proaspeți, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan, după ce țara vecină a refuzat să adere la BRICS, organziația internațională  din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Decizia Kazahstanului reprezintă o lovitură pentru șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie Politico.

UPDATE Forţele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai masive atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului.

UPDATE Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că Ucraina intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD. 

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov a anunțat că Norvegia va livra în curând Ucrainei șase avioane de luptă F-16.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat în mod explicit sprijinul pentru Chişinău şi condamnă Rusia pentru încercările constante de a-i submina traseul democratic. O secţiune specială cu privire la Republica Moldova a fost inclusă în declaraţia finală a Consiliului European în urma unei iniţiative a României, după cum au declarat pentru corespondentul RRA Bogdan Isopescu surse din Consiliu. Acestea au precizat că România a propus şi un al doilea subiect – diferenţele de preţ la energie între ţările din estul Uniunii, care plătesc mai mult, şi cele din vest, potrivit Rador.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban susţine că planul de victorie propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „mai mult decât înspăimântător”. Zelenski a prezentat, joi, planul de victorie în cinci puncte Consiliului European de la Bruxelles, la o zi după ce a dezvăluit publicul planul în timpul unei sesiuni speciale a parlamentului ucrainean, potrivit Spotmedia.

UPDATE Canada intenţionează să ofere Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 47 de milioane de dolari americani (64,8 milioane de dolari canadieni), care va include arme de calibru mic, muniţie şi echipament de protecţie, a declarat vineri ministrul canadian al apărării, Bill Blair, într-un comunicat, relatează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Poliția britanică investighează dacă spionii ruși au postat dispozitive incendiare – prin intermediul firmei de livrare DHL –în toată Europa după ce un dispozitiv incendiar dintr-un pachet a luat foc într-un depozit de lângă Birmingham și un altul în Leipzig.

UPDATE SUA reorientează pregătirea piloților ucraineni de F-16 pe tinerii cadeți, mai degrabă decât pe personalul cu experiență al Forțelor Aeriene, iar această decizie ar putea prelungi cu multe luni termenul limită pentru ca Kievul să primească o escadrilă completă de avioane de luptă, notează Adevărul.

UPDATE Pe parcursul lunii septembrie, trupele ruse au atacat regiunea Herson cu drone de peste 2.700 de ori, iar de la începutul lunii octombrie, de încă aproximativ 1.500 de ori, relatează Ukrinform, notează Mediafax.

UPDATE Statele Unite au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP. Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze „care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Aceste decizii privesc în total trei companii – două în China şi una în Rusia – şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune. Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.  

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului. Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică - prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” - este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la masa negocierilor. „Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie care ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”, notează Mediafax. 

 

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia susține că a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, potrivit unui raport al publicației spaniole de apărare Infodefensa. Aceste obuziere, produse în Franța, sunt considerate bijuteria coroanei artileriei franceze. Ucraina a primit doar 67 de obuziere Caesar, cu o promisiune de 154 în total. Aceste unități de artilerie autopropulsate au fost printre primele sisteme majore furnizate de Occident pe care Ucraina le-a primit după invazia Rusiei în februarie 2022. La doar trei luni de la începerea războiului, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip în care își arată recunoștința, arătând una dintre unitățile Caesar primite în mișcare și trăgând obuze, evidențiind capacitățile avansate ale acestui obuzier de 155 mm.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară că va discuta vineri la Berlin cu președintele american Joe Biden, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. „Chestiunea-cheie este natura garanțiilor de securitate și despre asta vom discuta mâine”, a declarat el presei, notează HotNews.

UPDATE Joe Biden a sosit joi noapte la Berlin pentru ultima sa vizită oficială în Germania, care care va avea ca obiective principale sprijinul occidental pentru Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, transmite AFP. În timpul vizitei sale de 24 de ore, el se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz și cu liderii Franței și Regatului Unit. Principalele subiecte de pe agendă vor fi Ucraina și Orientul Mijlociu.

UPDATE Marea Britanie a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a 18 petroliere rusești și a patru nave care transportă gaz natural lichefiat (GNL), fiind cea mai mare serie de sancțiuni aplicate așa-numitei ”flote din umbră”. O analiză Politico și SourceMaterial arată că navele lasă în urmă scurgeri de petrol, traversând coridoare de transport maritim aglomerate.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei.

 

UPDATE NATO lucrează pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de alianță, a declarat joi secretarul general al acesteia, Mark Rutte, adăugând că este esențial ca NATO să continue să ofere țării ajutor militar, potrivit HotNews.

UPDATE Norvegia şi-a majorat sprijinul total pentru sectorul energetic al Ucrainei la 3 miliarde de coroane (aproximativ 274,2 milioane de dolari), ca parte a planului său mai amplu de ajutor, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe. Aceasta include 1,5 miliarde de coroane (117 milioane de dolari) alocate recent pentru pregătirea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru iarnă, notează Mediafax.

UPDATE Statele membre ale Alianței Nord Atlantice sunt dispuse să ajute Ucraina, dar nu și să accepte o aderare, în contextul riscului unui război cu Rusia, potrivit unui general român citat de Adevărul. De altfel, o aderare a țării la NATO nu aduce automat un succes al statului față de invadatorul său.

UPDATE Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia. Acest comentariu sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, notează Reuters.

UPDATE Comandanții forțelor nucleare strategice ale Rusiei vor testa pregătirea de luptă a unităților sale cu baza în orașul Bologoye, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA. Exercițiul va implica manevre și desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat aceasta.

UPDATE Rusia câștigă pe zi ce trece tot mai mult teren în Ucraina, iar frontul stă să cadă, în pofida eroismului apărătorilor ucraineni. Potrivit Reuters, ucrainenii vor evacua Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, și oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Potrivit sursei citate, guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat deja la televiziunea națională ucraineană că evacuarea este obligatorie pentru toți cetățenii.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a fost niciun pericol legat de alerta de drone din judeţul Constanţa. Întrebat dacă există sau nu o lege pentru a fi doborâte dronele, Ciolacu a răspuns: "Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană".

UPDATE Ministerul Apărării NNaţionale din România a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. "Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.