Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului american, Ben Cardin, cere companiilor Meta și Google Alphabet să aloce suficiente resurse pentru a combate dezinformarea și știrile false care circulă în Moldova, mai ales în contextul referendumului din 20 octombrie. În scrisorile adresate lui Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, senatorul american subliniază că decizia trebuie să aparțină moldovenilor, fără influențe externe.
„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină moldovenilor”, a scris senatorul.
Ben Cardin a evidențiat importanța alegerilor din 20 octombrie, când moldovenii nu doar că vor alege un nou președinte, dar vor deci și soarta Republicii Moldova, la referendum. În acest context, el a subliniat necesitatea ca partenerii internaționali ai Moldovei să sprijine eforturile de a preveni influențele externe în procesul electoral.
Cardin a menționat că una dintre cele mai mari amenințări vine din partea Kremlinului, care, conform unei declarații din iunie emisă de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit, folosește dezinformarea pentru a submina democrația din Moldova în perioada electorală.
„Institutul Național Democratic (NDI) a realizat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova înainte de această alegere istorică, în care a evaluat că influența străină malefică din Rusia pe platformele de socializare reprezintă cea mai mare amenințare la integritatea electorală”, se mai arată în scrisori.
TV8.md amintește că la mijlocul lunii iunie 2024, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au avertizat Republica Moldova că Rusia depune eforturi pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova. Iar în cazul în care favoritul Moscovei va pierde, rușii vor încerca să destabilizeze situația prin organizarea protestelor violente. Declarația are drept scop avertizarea partenerilor și aliaților democratici ai Republicii Moldova.