Promo-LEX a identificat cel puțin 30 de cazuri de utilizare a resurselor administrative în favoarea alegerilor din 20 octombrie. Cele mai multe ar viza PAS și candidata la prezidențiale, Maia Sandu. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, susține că nu s-au comis încălcări.
Într-un raport, Asociația Promo-LEX a constatat că mai multe persoane cu funcții publice s-au implicat în activități de campanie electorală. Promo-LEX a documentat cel puțin 11 cazuri în care demnitari publici, precum prim-ministrul Dorin Recean, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, ministrul Muncii, Alexei Buzu, și deputați au participat la întâlniri cu alegătorii și i-au îndemnat să o susțină pe Maia Sandu.
Totodată, funcționarii ar fi făcut agitație pentru ca cetățenii să aleagă opțiunea „DA” în cadrul referendumului.
„Aceste activități s-au desfășurat atât în timpul săptămânii de lucru, cât și în zilele de odihnă, generând critici cu privire la influența imaginii publice a demnitarilor asupra alegătorilor”, se arată într-un raport al Misiunii de observare a Promo-LEX.
Promo-LEX a mai identificat 21 de cazuri de agitație electorală realizată de funcționari publici în timpul orelor de lucru, majoritatea (19 cazuri) vizând PAS și Maia Sandu. Aceste cazuri includ deplasările oficialilor locali și funcționarilor bugetari la evenimente de campanie sau distribuirea materialelor de propagandă electorală.
Asociația menționează un caz în care demnitari și funcționari publici au utilizat infrastructura și resursele instituțiilor publice pentru a promova un anume candidat. O asemenea situație a fost observată în cadrul unei întâlniri electorale a Maiei Sandu cu angajații Centrului de Sănătate din Puhoi, raionul Ialoveni. Conform Promo-LEX, întâlnirea s-a desfășurat în timpul orelor de muncă.
Comunicatoarea PAS, Adriana Vlas, a venit cu o reacție pentru TV8.md în contextul raportului publicat de Promo-LEX: „Toate activitățile electorale se fac în afara orelor de muncă și cu respectarea strictă a prevederilor Codului electoral”.
Celelalte două cazuri vizează Partidul Renaștere și blocul Pobeda. Din partea acestora a fost organizată o întrunire electorală organizată cu alegătorii din Orhei, în timpul orelor de muncă. La adunare au participat Marina Tauber, deputată în Parlament, dar și unii primari și viceprimari de localități.
„Astfel de situații sugerează că activitățile de campanie au interferat cu activitățile normale ale instituțiilor publice, influențând indirect alegătorii”, se arată în comunicatul Promo-LEX.