Ministerul Muncii și Protecției Sociale a dispus o anchetă internă, pentru a vedea cum a fost posibil ca acest caz, al copilei însărcinate la 11 ani, să se producă sub ochii tuturor autorităților locale. Alexei Buzu declarase atunci că este un eșec inclusiv al lui, ca și ministru, care ar fi trebuit să-i pună pe funcționari cu picioarele pe pământ. S-a mai întâmplat acest lucru sau încă plutim printre legi, regulamente, decizii și rapoarte? Vedeți în continuare.
„- Mi-amintesc acea declarație a dvs, când ați spus că acel caz este un eșec personal. Cum această reformă ar putea să prevină astfel de cazuri? - Tot timpul spun lucrurile pe nume: nu sunt gata să facem prevenția ca la carte. În acest an, vom dezvolta un model de prevenție, pe care îl vom pilota în mai multe zone. Ce înseamnă prevenție? Este nevoie tot timpul de un cadru de risc, in comunitate faci un profil de ris. În dependență, specialiștii fac vizite mai frecvente. - Era în custodie. - Dar tot există anumite puncte de control, din partea specialiștilor. Când este o criză, trebuie toți să lucreze împreuna, nu separat. - În acest fel, revictimizați persoana. - Corect”.
La trei luni distanță de la aceste declarații făcute de Alexei Buzu, în cadrul emisiunii Moldova gândește LIVE, am revenit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu aceleași întrebări. Cum pot fi prevenite cazurile de abuz, inclusiv sexual, asupra copiilor. Aflăm că de mai bine de 10 ani, entitatea implementează o lege prin care sunt reglementate mai multe domenii ce vizează minorii.
„Este prevăzută obligativitatea expresă a tuturor instituțiilor cu competențe în domeniul protecției copilului. Aici vorbim de: domeniul de sănătate, educație, ordine publică și mai nou, începând cu anul 2024 introdus ca obligativitate mecanism de lucru intersectorial și colegii din cadrul probațiunii și nu doar, orice instituție care cunoaște de anumit caz suspect de violență, de abuz, neglijare sau trafic - sunt obligați să anunțe acea autoritate tutelară locală, care este primarul, care își exercită atribuțiile cu ajutorul asistentului social comunitar sau a specialistului în protecția dreptului copilului despre acest caz și acel asistent social comunitar sau specialist în protecția dreptului copilului la nivel local este obligat deja să convoace acea echipă multidisciplinară, care, iarăși, include specialiști din domeniul ordinii publice, educație, sănătății sau orice alt specialist care e nevoie ca să intervină în acest caz.
Se convoacă acea echipă multidisciplinară pentru a acționa prompt în aceste cazuri pentru a fi efectuată acea evaluare inițială, dacă se constată riscul sau nu se constată riscul sau se constată acea situație, apoi se face acea evaluare complexă a situației familiei și ulterior deja se întreprind acțiunile necesare pentru a oferi copilului asistența necesară în acest sens”, spune șefa-adjunctă a Direcției politici de protecția drepturilor copiilor și a familiilor cu copii, Anastasia Gruzin.
Începând cu acest an, prin reforma Restart, au fost create agenții teritoriale specializate, care, conform așteptărilor, ar trebui să susțină activitatea asistenților sociali din comunități.
„Avem un specialist la nivel de agenție teritorială, deci un specialist care coordonează activitatea a 3-4 raioane. Ulterior, avem specialistul în dreptul copiilor la nivel însăși de raion, sunt doi sau trei, în dependență de raion și avem acel special în drepturile copilului la nivel local. Ne dăm bine seama că asistentul social comunitar nu poate face față la toate problemele comunității, dar pentru noi este important ca în protecția copilului să avem specialistul nostru în protecția copilului la nivel local, pentru că el știe cel mai bine ce se întâmplă în comunitatea sa”.
Pe lângă legi, și implicarea comunității este importantă în prevenirea cazurilor de abuz.
„Ne dorim să ne lărgim aceste acțiuni de informare a populației, de conștientizare că violența nu este bine. Orice tip de violență de care nu ar fi ea, orice caz trebuie de sesizat. Fie avem serviciul de asistență telefonică gratuită pentru copii 1161, fie direct la specialiștii din protecția copilului, fie oricărui altui specialist dacă doresc să sesizeze acest caz, fie la poliție. Deci ar fi important să fie sesizat această situație, să nu să se tacă și copilul care a suferit să nu se teamă să abordeze acest aspect.
Avem de lucrat, în primul rând, la conștientizarea societății asupra gravității acestei probleme și nu contează datele statistice, că avem o sută sau zece copii. Un caz deja este mult. Un caz nici nu trebuie să se întâmple, pentru că în spatele acestui caz este un suflet de copil și noi trebuie să avem această responsabilizare, conștientizare, obligativitate legală, civică de a acționa acolo unde noi putem interveni atât conform cadrului legal, cât și propriilor convingeri de a sesiza și de a oferi asistența necesară ca niciun copil să fie victimă a violenței, indiferent de forma acesteia”.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, anul trecut, reprezentanții instituției și ai autorităților tutelare locale s-au autosesizat în 138 de cazuri de abuz sexual. Sunt cu aproape 20 de cazuri mai mult decât anul precedent.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Gabriela Ursu
Imagine și montaj de Vladislav Glinjan