Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Alianța nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei și va continua sprijinul militar pentru Ucraina. În cadrul vizitei sale la noua misiune din Wiesbaden, Rutte a subliniat angajamentul NATO de a asigura victoria Ucrainei împotriva agresorului rus, scrie adevarul.ro.
În cadrul primei sale vizite la misiunea NATO pentru Ucraina din Wiesbaden, secretarul general Mark Rutte a subliniat că Alianța nu se va lăsa intimidată de Rusia și va continua să sprijine Kievul, preluând coordonarea ajutoarelor militare de la SUA.
„Mesajul (către liderul rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obţine ceea ce doreşte, că Ucraina va învinge”, a declarat secretarul general NATO
Rutte a susținut declarațiile sale de la Clay Barracks, baza americană care găzduiește sediul noii misiuni NATO, denumită Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU). Această misiune va prelua treptat coordonarea ajutoarelor militare occidentale pentru Kiev. Această mișcare este considerată un efort de a proteja mecanismul de ajutor în fața unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, cunoscut ca un critic al NATO.
Totuși, diplomații recunosc că transferul coordonării ajutoarelor militare către NATO ar putea avea un impact limitat, având în vedere că SUA rămâne puterea dominantă a Alianței și furnizează majoritatea armelor pentru Ucraina.
„Încântat să fiu în Wiesbaden pentru a vizita cel mai nou comandament al NATO. NSATU va face o diferență pe câmpul de luptă. Am mulțumit trupelor noastre pentru menținerea securității noastre, ajutând Ucraina să învingă”, a scris acesta pe X.
Vorbind dintr-unul dintre cele 12 corturi verzi ale Misiunii NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU), Mark Rutte s-a adresat luni trupelor din peste 10 state. Misiunea se va muta, într-o etapă ulterioară, într-un hangar din apropiere şi va fi completată de trupele ucrainene.
Se estimează că NSATU va avea un efectiv de aproximativ 700 de persoane, inclusiv soldați din cartierul general militar NATO SHAPE din Belgia și din centrele logistice din Polonia și România.
Baza din Wiesbaden găzduiește și unitatea americană responsabilă de desfășurarea temporară, începând cu 2026, a rachetelor cu rază lungă de acțiune. Această măsură vizează contracararea amenințării reprezentate de rachetele rusești staționate în apropierea Kaliningradului, la aproximativ 500 de kilometri de Berlin.
Rutte, fost prim-ministru al Olandei între 2010 și 2024, a subliniat că este esențial ca NATO să dispună de toate capacitățile necesare pentru a descuraja amenințările rusești.
„Noi suntem NATO. Suntem o alianţă defensivă, nu suntem ofensivă. Nu suntem interesaţi să capturăm nicio parte a unei alte ţări din afara teritoriului NATO. Ca alianţă democratică, cea mai puternică alianţă militară din istoria lumii, care deserveşte 1 miliard de oameni, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi de adversarii noştri”, a spus el.
Președintele american Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz au anunțat, la summitul NATO din iulie, desfășurarea rachetelor, considerând-o soluție temporară până când Germania, Franța și alte state europene își vor dezvolta propriile rachete cu rază de acțiune similară.