SUA au avertizat marţi că Moscova încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova. Între timp, ruşii au declanşat un atac de amploare asupra Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri. Au fost vizate mai multe regiuni, inclusiv capitala ţării Kiev. O unitate industrială a luat foc, notează Mediafax. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri „planul de victorie” într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în februarie 2022, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ucraina cere o invitație de aderare la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă considerând că ar fi o realizare potrivită pe care să o lase în urmă preşedintele american, a declarat pentru Reuters ambasadoarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică, informează News.ro. Kievul vrea ca SUA să doboare rachetele rusești, dar „răspunsul dur” pentru Ucraina este că Rusia are arme nucleare, în timp ce Iranul nu are, scrie într-o analiză Politico.
UPDATE Unități ale serviciului secret militar ucrainean (HUR) au recuperat 400 de hectare de pădure în regiunea Harkov și au eliminat mai mulți soldați ruși, informează HUR, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Purtatoarea de cuvânt Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a venit cu o reacție, după ce Zelenski a prezentat Radei de la Kiev „planul victoriei”. Zaharova consideră că planul lui Zelenski împinge NATO către un război direct cu Rusia, transmite oficiosul Kremlinului.
UPDATE Eforturile NATO de a-şi creşte drastic capacitatea de producţie de muniţie de artilerie progresează, a afirmat miercuri un oficial citat de dpa.
UPDATE Forțele ruse își croiesc drum spre centrul strategic de aprovizionare din Pokrovsk, în estul Ucrainei, dar și spre o mină de cărbune cocsificabil care alimentează industria siderurgică vitală a țării.
UPDATE Premierul slovac Robert Fico crede că există o mare probabilitate ca războiul din Ucraina să se încheie în curând, susţine agenţia de presă TASR, preluată de Reuters. „Probabilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie este mare pe termen scurt. Aştept un indiciu mâine, pentru că deodată apare subiectul unei invitații pentru Ucraina la NATO”, a declarat Fico într-o comisie parlamentară, notează Mediafax.
UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta în detaliu „planul de victorie” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că Kievul trebuie să se „trezească din beție” și să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmărește, transmite Reuters. Rusia se opune în continuare cu fermitate aderării Ucrainei la NATO.
UPDATE Președintele ucrainean a prezentat deputaților și cetățenilor planul de victorie în războiul pornit de Rusia. Planul include măsuri militare, economice și politice și a fost deja discutat cu liderii din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia și Franța. Acest plan va fi prezentat și la summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie. Președintele ucrainean a prezentat deputaților și cetățenilor planul de victorie în războiul pornit de Rusia. Planul include măsuri militare, economice și politice. Zelenski a declarat că planul de victorie constă din cinci puncte și trei anexe secrete, scrie unian.ua. Patru puncte sunt aplicabile pe durata războiului, iar al cincilea privește securitatea post-război. Primul punct propune ca Ucraina să primească o invitație oficială pentru a adera la NATO. Al doilea punct detaliază o listă de arme esențiale pentru a susține forțele armate ucrainene. Al treilea punct include o anexă secretă, transmisă deja Statelor Unite și altor lideri europeni. Aceasta prevede găzduirea unui pachet strategic de descurajare non-nucleară pe teritoriul Ucrainei, menit să protejeze țara de amenințările rusești. Al patrulea punct, însoțit de o anexă secretă, se referă la valorificarea resurselor naturale ale Ucrainei, cum ar fi uraniul, titanul și litiul. Aceste resurse pot întări poziția Ucrainei în competiția globală și vor completa sancțiunile economice deja impuse Rusiei. Ultimul punct propune, cu acordul partenerilor, înlocuirea unor contingente ale forțelor armate ale Statelor Unite, dislocate în Europa, cu soldați ucraineni.
UPDATE Elemente ale unui proiectil au fost găsite în apropierea localității Lencăuți, raionul Ocnița. Satul se află la patru kilometri de frontiera cu Ucraina. Patrula Poliției de Frontieră a fost alertată de către localnici. Imediat zona a fost securizată de organele competente.
UPDATE Rusia a început să proiecteze submarine cu propulsie nucleară destinate exportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Arctica spre Asia, pentru a încerca să reducă aproape la jumătate durata călătoriei pe ruta maritimă nordică (NSR), a anunțat un înalt oficial de stat, potrivit Reuters.
UPDATE Vizita ministrului rus al Apărării, Andrei Belousov, este cel mai recent semn al alinierii dintre Rusia și China în materie militară și vine cu doar câteva zile înaintea unei vizite pe care liderul chinez Xi Jinping o va efectua în Rusia, cu ocazia summitului BRICS. Călătoria președintelui chinez în Rusia va fi a doua de la invadarea Ucrainei. În acest timp însă, președintele chinez și omologul său rus s-a întâlnit de cinci ori, scrie Biziday.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat că Rusia „lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, scrie AFP. Anterior, Kirby a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Moldova, scopul final fiind acela de a instala un guvern pro-rus la Chişinău. El a vorbit despre „milioane de dolari cheltuiți de Moscova în ultimele luni pentru a influența rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova”, precum şi despre „zeci de milioane de dolari pe lună investite de agentul de influență rusă Ilan Şor în ONG-uri” care propagă un discurs pro-Kremlin. Duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale, dar şi pentru exprimarea votului pentru referendumului privind aderarea ţării la UE, notează Mediafax.
UPDATE Franţa a testat cu succes primele sale drone „kamikaze” şi le va livra Ucrainei „în următoarele săptămâni”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, pe 16 octombrie, notează Kyiv Independent. Sunt așteptate aproximativ 100 de drone să fie trimise Ucrainei, scrie Mediafax.
UPDATE Activiștii ucraineni și beloruși pentru drepturile omului au furnizat Curții Penale Internaționale dovezi că Belarusul ajută Rusia să șteargă identitatea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate. Documentele implică oficiali ruși și beloruși, inclusiv pe șeful Căilor Ferate ale Federației Ruse care a organizat transportul copiilor ucraineni în Belarus.
UPDATE Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraş-cheie şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăți în a asigura utilitățile pe parcursul iernii, scrie Reuters. Ordinul se aplică în Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, precum şi în oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Kupiansk a fost cucerit de forţele ruse în săptămânile care au urmat invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene ulterior, în cursul aceluiași an.
UPDATE Kremlinul se foloseşte probabil de acordul de parteneriat strategic cuprinzător dintre Rusia şi Coreea de Nord pentru a compensa generarea de forțe ruseşti şi a asigura securitatea frontierelor, relatează Ukrainska Pravda. Acest lucru consolidează angajamentul liderului rus Vladimir Putin de a evita mobilizarea pentru cât mai mult timp posibil, se arată într-un raport realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), scrie Mediafax.
UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat marţi că l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să-şi prezinte „planul de victorie” pentru înfrângerea Rusiei în cadrul unui summit UE săptămâna aceasta, relatează AFP. Zelenski caută să obțină sprijinul aliaților occidentali ai Kievului, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia intră în al treilea an, transmite Agerpres.
UPDATE Săptămâna aceasta, SUA au desfășurat un sistem avansat de apărare aeriană și zeci de soldați pentru a proteja Israelul de rachetele balistice iraniene, dar nu există un astfel de nivel de ajutor pentru Ucraina, chiar dacă țara est-europeană se confruntă zilnic cu atacuri rusești cu drone, rachete și bombe. La Kiev, acest lucru este calificat drept un dublu standard, scrie Politico.
UPDATE Până dimineaţă, armata rusă a lansat aproximativ 136 de drone de atac şi trei rachete, au declarat miercuri oficiali ucraineni citaţi de Reuters. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 51 dintre drone în 14 regiuni, inclusiv Kiev. Zeci de drone nu au fost găsite şi probabil s-au prăbuşit în zone nelocuite, mai anunţă ucrainenii. Cea mai mare parte a Ucrainei a fost sub alertă de raid aerian miercuri dimineaţă. Un incendiu uriaș a izbucnit în regiunea Ternopil, scrie Mediafax.
UPDATE Un conflict în Europa ar putea fi purtat fără întreaga putere de foc a SUA, aliatul indispensabil care a asigurat securitatea continentului în timpul Războiului Rece şi de atunci încoace, relatează Bloomberg. Pentru mulţi europeni, cel mai mare risc pentru status quo pare să vină din partea lui Donald Trump, notează Mediafax.
UPDATE Șase soldați ruși care au dezertat, primiți în Franța, notează HotNews. Cei șase dezertori ruși au primit viză temporară în timp ce cererea lor pentru azil politic este analizată. Potrivit organizațiilor care asistă soldații care fug de pe câmpul lor, primirea lor este un semnal care ar putea impulsona mai mulți soldați să renunțe la luptă, relateză The Guardian.
UPDATE Ucraina cere o invitaţie de aderare la NATO înainte ca preşedintele Joe Biden să părăsească Casa Albă, argumentând că ar fi o moştenire potrivită pentru liderul SUA, a declarat un înalt diplomat ucrainean. „Ideea noastră este că a oferi Ucrainei o invitaţie în acest moment este un semnal politic. Credem sincer că poate face parte din moştenirea actualei administraţii americane”, a declarat Nataliia Galibarenko, ambasadorul Kievului la NATO, pentru Reuters.