În ultimii peste 20 de ani, Republica Moldova a ratat cel puțin două oportunități de a se integra în Uniunea Europeană. Prima a fost la începutul anilor 2000, iar a doua între anii 2013-2015, în perioada în care țara noastră negocia Acordul de Asociere. Opinia a fost exprimată de către președintele IPRE, Iulian Groza, în cadrul ediției din 17 octombrie „Cutia Neagră” de la TV8.
Lucrurile s-au precipitat și au degradat mai târziu când în Republica Moldova s-a făcut tot mai resimțită influența Federației Ruse, iar cei aflați atunci la conducere au fraudat statul sub paravanul integrării țării noastre în Uniunea Europeană, este de părere Iulian Groza.
„Eu cred că Republica Moldova avea la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000 să se alipească țărilor din Europa Centrală și de Est și să avanseze. Domnul Voronin a înțeles atunci foarte bine că Moldova nu are altă șansă decât să fie ajutată...Doamna Merkel (fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel) a făcut în 2014 o promisiune foarte clară, a spus că dacă noi reușim în trei ani de zile să avem guvern stabil care să implementeze angajamentele din Acordul de Asociere, în 3 ani doamna Merkel ne-a promis că ne va oferi o perspectivă clară de aderare la UE.
Deci în 2017 noi trebuia să avem această perspectivă de aderare și lucrurile s-au degradat după ce am văzut o implicare a Rusiei pe de o parte și o legătură cu cleptocrații care din păcate pe fațada integrării europene au fraudat statul și asta ne-a aruncat cu 5-7 ani în urmă”, a menționat Iulian Groza.
În opinia președintelui IPRE, astăzi, Republica Moldova are o a treia șansă de a se alipi Uniunii Europene, iar „butoanele” sunt acum în mâinile alegătorilor, care sunt așteptați duminică, 20 octombrie, la referendumul constituțional privind integrarea europeană a țării.
Tot duminica aceasta, moldovenii își vor alege viitorul președinte al țării, pe un mandat de 4 ani.
Cel mai recent sondaj, realizat de iData, arată că cei mai mulți moldoveni ar vota pentru actuala șefă de stat, Maia Sandu. Totuși, aceasta nu ar lua suficiente voturi pentru a câștiga alegerile, astfel că s-ar putea duela în turul doi de scrutin cu un alt contracandidat. Același sondaj arată că acesta ar putea fi Renato Usatîi, candidatul Partidul Nostru, pentru care ar vota în primul tur 13,3% dintre moldoveni.