Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) va cere vot secret în Parlament pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean. Deputatul Vlad Batrîncea consideră că fiecare parlamentar trebuie să decidă în mod liber dacă consideră activitatea Executivului eficientă sau nu.
„Astăzi vom propune votul secret. Astfel, fiecare deputat, care până la urmă poartă răspundere în fața alegătorilor, să recunoască prin votul lui faptul că califică activitatea acestui Guvern ca o activitate eficientă ori nu. Noi credem că în acest Parlament este un număr suficient de deputați care înțeleg că problema, criza energetică se datorează anume Guvernului.
Eu înțeleg foarte bine că ei au relațiile de partid, disciplină de partid. Înțeleg foarte bine că au poate interese corporative. De asta o să propunem votul secret, astfel încât deputații se poată decide liber ceea ce cred și să vină cu o evaluare obiectivă”, a declarat Batrîncea.
De cealaltă parte, președintele Parlamentului a luat apărarea prim-ministrului.
„Domnul Recean face treabă bună în situația excepțională și complicată în care se află Republica Moldova. Când alături de tine, două țări sunt în război direct, când dinspre Federația Rusă trebuie să vină gazul, ei trebuie să tranziteze prin Ucraina, și să-l aducă până la hotar, sunt lucruri care nu depind de Republica Moldova.
Dacă am putea noi să oprim războiul, dacă am putea noi să determinăm acești doi actori să găsească o soluție..., dar suntem oameni raționali”, a subliniat Igor Grosu.
TV8.md amintește că deputații vor dezbate astăzi în Parlament moțiunea de cenzură contra Guvernului Recean. Cei 26 de deputați BCS, care au semnat documentul, acuză Guvernul de faptul că nu și-a onorat obligația de a garanta stabilitatea energetică.
Deputatul PAS, Radu Marian, a venit anterior cu o replică:
„Parlamentul și Guvernul se vor asigura că cetățenii vor trece cu bine de această iarnă, în pofida faptului că opoziția, împreună cu prietenii lor de la Kremlin, vor să slăbească instituțiile statului. Prin această moțiune de cenzură se urmărește acest lucru”.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, pentru a demite Guvernul sunt necesare minim 51 de voturi. În cazul în care moțiunea este adoptată, în termen de trei zile, prim-ministrul este obligat să prezinte președintelui demisia Guvernului. Aceasta este a treia moțiune de cenzură inițiată de opoziție de la instituirea Guvernului Recean. Ultima a fost depusă în octombrie 2023, fiind ulterior respinsă după zece ore de dezbateri.