„Alegerea este destul de simplă - un model rusesc sau un model european”, este mesajul președintelui francez Emmanuel Macron, pentru moldoveni, în ajunul referendumului din 20 octombrie. Într-un interviu în cadrul proiectului „Punți către Europa”, liderul Franței a declarat că respectă suveranitatea poporului moldovean și libera decizie a cetățenilor, dar a accentuat că de alegerea lor depinde viitorul Republicii Moldova.
„Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă – sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori”, a spus Macron.
Macron a evidențiat că modelul european oferă o oportunitate unică pentru Moldova:
„Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”.
De asemenea, Macron a enumerat beneficiile aduse deja de procesul de integrare europeană:
„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.
Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”.
TV8.md amintește că pe 20 octombrie, moldovenii își vor alege noul președinte și, totodată, vor participa la referendum. Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?
Pentru ca acest referendum să fie considerat valabil, este necesar ca la urne să se prezinte cel puțin o treime din numărul total al persoanelor înscrise pe listele electorale. Dacă majoritatea cetățenilor care participă votează „DA”, modificarea Constituției va fi adoptată. Ulterior, Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului. La rândul său, Înalta Curte va avea 10 zile pentru a valida sau infirma rezultatele plebiscitului.