Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat un raport detaliat privind fraudele electorale constatate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din 2024. Documentul evidențiază o gamă largă de metode de influență utilizate de actori externi, în special din Federația Rusă, pentru a afecta suveranitatea și procesele democratice din Republica Moldova.
După închiderea mai multor posturi TV care retransmiteau propaganda rusă, actorii externi au intensificat utilizarea platformelor de social media precum Telegram, TikTok și YouTube. SIS a identificat o rețea activă formată din:
- Peste 160 de canale Telegram, dintre care 110 dedicate situației din Moldova, administrate de actori anonimi sau influenceri pro-Kremlin.
- 90 de canale TikTok și 70 de grupuri Facebook.
- 43 de boturi pe Vkontakte, utilizate pentru scrierea automatizată de comentarii.
Totodată, agenția federală rusă Rossotrudnicestvo a lansat, în perioada 2023-2025, licitații pentru promovarea Federației Ruse pe plan internațional, cu un accent deosebit pe Africa, Orientul Mijlociu și fostele țări sovietice. Proiectele acesteia coincid adesea cu perioade electorale, inclusiv în Moldova, unde au fost semnalate încercări de recrutare a influencerilor locali pentru promovarea narativelor pro-ruse.
Grupul condus de Ilan Șor a cheltuit sume considerabile pentru promovarea proiectelor politice, inclusiv:
- 118.294 de euro pentru postări sponsorizate pe Facebook.
- 94.954 de euro pentru promovare între aprilie și septembrie 2024.
- 49.597 de euro pentru campanii în perioada electorală septembrie-octombrie 2024.
Targetarea a vizat în special tinerii (18-34 de ani) și persoanele de vârstă a doua (55-64 de ani) din zone precum Chișinău, Bălți, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.
Un nou element tactic identificat este crearea de domenii web false, care imită resurse oficiale ale Republicii Moldova, pentru a răspândi dezinformări și a induce panică. Aceste site-uri, înregistrate prin IP-uri asociate ProtonVPN și plătite cu WebMoney, au fost blocate de SIS cu ajutorul STISC și NameCheap.
Raportul evidențiază că actorii pro-Kremlin și cei locali au diseminat mesaje comune, precum:
- Contestarea suveranității și a proceselor electorale din Moldova;
- Lansarea de mesaje anti-Occident și anti-UE;
- Promovarea Federației Ruse și a Uniunii Economice Eurasiatice;
- Exploatarea fricii de război și militarizare;
- Criticarea Guvernului și discreditarea parcursului european al Moldovei.
Ieri, la ședința Parlamentului, șeful SIS a avertizat că în 2025, Federaţia Rusă va încerca să obţină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova, când vor avea loc alegeri parlamentare.
„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară. Această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine”, a declarat Alexandru Musteață.