Rezultatul înregistrat la referendumul constituțional privind integrarea europeană creează dificultăți suplimentare forțelor pro-europene din Republica Moldova în încercarea de a justifica corectitudinea și legitimitatea plebiscitului din 20 octombrie. Opinia a fost exprimată de expertul în relații internaționale Angela Gramada în emisiunea „Новая неделя” de la TV8.
Potrivit Angelei Gramada, situația actuală oferă partidelor pro-ruse o oportunitate de a-și consolida pozițiile și de a utiliza în continuare rezultatele referendumului împotriva forțelor pro-europene.
„Acum va fi mai dificil pentru forțele pro-europene să demonstreze corectitudinea și legitimitatea referendumului în sine. Acest lucru va afecta strategia forțelor politice din Moldova, inclusiv a partidelor pro-ruse, și le va oferi posibilitatea de a folosi acest referendum în favoarea lor și de a ataca forțele pro-europene în viitor”, a spus Angela Gramada.
Potrivit expertului, dacă partidul de guvernământ PAS nu dezvoltă o nouă strategie și nu comunică deschis cu alegătorii săi, ar putea obține mai greu rezultate bune la parlamentare.
„Sunt de acord cu cei care susțin că atunci când o forță politică este la putere și efectuează reforme, popularitatea acesteia scade. În acest caz, trebuie să recunoaștem că PAS a făcut multe greșeli și ar trebui să își asume responsabilitatea pentru ele. Aceste greșeli includ și abordarea lor de a comunica cu alegătorii”, a conchis Gramada.
Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova a avut loc referendumul constituțional privind integrarea europeană. Potrivit CEC, după procesarea a 100% din protocoale, 50,46% dintre alegători au susținut integrarea europeană, în timp ce 49,54% au fost împotriva acesteia.