Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

22 octombrie 2024, ora 16:40

SUA avertizează că Rusia va încerca să influențeze voturile din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova. „Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea europeană a acesteia. Acum, Rusia nu a reușit”,  a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit transcriptului oferit de Casa Albă. Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia depind de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc pe 5 noiembrie, a declarat Volodimir Zelenski.

Trei persoane au fost ucise de un atac rusesc cu dronă asupra oraşului ucrainean Sumî. Guvernatorul regional a afirmat că asupra unui cartier rezidențial a avut loc un atac intens şi că printre victime se numără un copil. Autorităţile ucrainene au comunicat că luni noaptea au fost lansate în total 60, drone, dintre care 42 au fost doborâte. Totodată, un scenariu negru de la NATO anunță un război cu Rusia în 2027 și arată care ar fi primele țări invadate de soldații lui Putin.

UPDATE Premierul indian, Narendra Modi, a pledat marţi, în faţa lui Vladimir Putin, pentru o revenire rapidă la pace în Ucraina, în cadrul unei întâlniri bilaterale în marja summitului BRICS de la Kazan, capitala Republicii Tatarstan din Rusia, informează AFP.

UPDATE Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa din cauza invaziei Moscovei, informează AFP.

UPDATE Posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia „va depinde” de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care crede că atât Donald Trump, cât şi Kamala Harris vor fi capabili să facă „ceva” în legătură cu războiul din Ucraina până în ianuarie, când îşi vor prelua oficial funcția.

UPDATE Letonia și Lituania ar fi primele vizate pe lista Rusiei în cazul unui atac împotriva NATO și a unei invazii terestre, conform informațiilor alianței militare, citate de Bild și de Moscow Times. American Center on New Generation Warfare a făcut simulări în ce privește un scenariu de atac al rușilor. La dezvoltarea lui au luat parte foștii comandanți șefi ai NATO și SUA în Europa, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges.

UPDATE Phenianul a negat că a furnizat Rusiei trupe ce ar putea fi mobilizate în conflictul din Ucraina, în timp ce un înalt reprezentant nord-coreean a catalogat că afirmaţiile Seulului în acest sens sunt un „zvon nefondat”, relatează AFP. „În ceea ce priveşte aşa-numita cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia să comenteze aceste zvonuri stereotipe nefondate”, a declarat luni un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU la New York, notează News.ro.

UPDATE Marţi, autorităţile regionale din Ucraina au raportat că atacurile ruseşti au provocat moartea a 10 persoane şi rănirea altor 42, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Observatorul militar al serviciului în limba rusă al BBC, Ilia Abișev, afirmă că atacurile Ucrainei asupra unor distilerii din Rusia vizează utilizarea militară a alcoolului. Explicațiile sale vin după ce Ucraina a anunțat că a atacat cu trei fabrici de alcool din Rusia, în noaptea de luni spre marți, afirmând că este vorba de instalații militare, potrivit G4media.

UPDATE Numărul mare de refugiați, decesele provocate de război și prăbușirea natalității au făcut ca Ucraina să piardă 10 milioane de persoane, aproximativ un sfert din totalul populației sale, în cei doi ani și jumătate, potrivit unui raport ONU publicat marți, citat de Reuters. Înainte de începerea războiului, în 24 februarie 2022, Ucraina avea o populație estimată la 40 de milioane de locuitori.

UPDATE Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanțat din profiturile generate de activele ruseşti înghețate în Europa, relatează AFP.

UPDATE Explozii uriașe la o bază aeriană din Rusia, unde Putin ținea avioanele Su-34, Su-35 și MiG-31. Statul Major ucrainean a declarat că au fost atacate depozite de muniție, combustibil și echipamente de aviație, însă extinderea pagubelor nu este în acest moment clară, scrie NewsWeek.

UPDATE Elita rusă crede că succesele de pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea să nu fie suficiente pentru președintele Vladimir Putin, deoarece el vede acest front doar ca pe o direcție într-un conflict pe scară largă cu Occidentul, comentează The Moscow Times.

UPDATE Asociații liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, scot echipamente, metale și diverse produse metalurgice de la uzina metalurgică Ilici (deținută anterior de omul de afaceri Rinat Ahmetov) din Mariupolul ocupat de ruși, scrie The Wall Street Journal, citând documente în acest sens.

UPDATE România a decis să implementeze măsuri împotriva produselor de proveniență din Ucraina care sunt comercializate la prețuri de dumping. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat: „Am luat decizia și am introdus în acea ordonanță care a fost o premieră în Uniunea Europeană privind licențierea produselor care vin din Ucraina”, notează Realitatea.

UPDATE Rusia vrea ca summitul BRICS să arate puterea în creştere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei, China, India, Brazilia şi lumea arabă, îl îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina, notează Reuters.

UPDATE Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au dus la o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol, avariind alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au raportat oficiali ruşi marţi, relatează Reuters. ,,O explozie a zguduit uzina biochimică Biohim din regiunea Tambov, Rusia, provocând un incendiu de scurtă durată. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”, a declarat guvernatorul Maksim Egorov, pe aplicația de mesagerie Telegram. Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a 18 drone ucrainene, dar nu a inclus Tambov în raportul său.

UPDATE Germania a inaugurat luni un nou cartier general naval multinaţional pentru Marea Baltică, capabil să conducă operațiuni NATO în timpul unui conflict, în timp ce alianța militară îşi sporește concentrarea asupra zonei pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia, relatează Reuters, transmite News.ro.

UPDATE Dacă referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE a fost convocat pentru a tranșa disputa internă pe tema direcției țării, atunci această manevră pare să fi eșuat, scrie Politico, care observă că, în loc să demonstreze unitate, a creat o nouă linie de demarcație periculoasă și a convins Kremlinul că merită să încerce să schimbe rezultatul.

UPDATE Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimiși pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluție ar fi „periculoasă”, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, premierul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul a descris momentul ca fiind unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, scrie BBC.

UPDATE ,,Așa cum am avertizat săptămâna trecută, Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile și integrarea europeană. În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari acestor eforturi. Acum, Rusia nu a reușit. Așa cum demonstrează rezultatele, democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. 

UPDATE Marea Britanie aproape își dublează susținerea anuală pentru eforturile de apărare militară ale Ucrainei folosind activele rusești înghețate. Este prima țară din G7 care folosește acest mecanism pentru a oferi ajutoare Ucrainei. Noua formă de susținere vine sub forma unui împrumut anunțat luni, 21 octombrie.

UPDATE Ucraina critică întâlnirea pe care secretarul general al ONU, António Guterres, ar urma să o aibă joi cu Vladimir Putin în Rusia, așa cum a anunțat Kremlinul, scrie The Guardian. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni joi cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, a transmis Kremlinul. Ar fi prima călătorie a șefului ONU în Rusia după mai bine de doi ani.

UPDATE Polonia a anunțat luni că a considerat greșită excluderea liderilor polonez și ucrainean de la întâlnirea de săptămâna trecută, desfășurată la Berlin, cu liderii din SUA, Germania, Marea Britanie și Franța. Această întâlnire s-a concentrat pe modalitățile de sprijin pentru Kiev în conflictul său cu Rusia, conform Reuters.

UPDATE Franța a „recuperat” 300 de milioane de euro în dobânzi din activele rusești înghețate pentru achiziționarea de echipamente militare pentru Ucraina la sfârșitul anului, inclusiv 12 noi tunuri Caesar, a anunțat ministrul Forțelor Armate într-un interviu acordat publicației „Tribune de Dimanche”, potrivit Rador.

UPDATE Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Cel de-al 16-lea summit anual are loc în perioada 22-24 octombrie 2024. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul l-a numit unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, informează Reuters.

UPDATE Direcția principală de informații a Ucrainei a anunțat moartea unui cunoscut pilot rus, comandant pe bombardiere Tu-22M3. Este vorba despre Dmitri Golenkov, fost pilot al Regimentului 52 Aviație. Cadavrul său a fost găsit în satul Suponevo din Rusia, lângă Briansk. El suferise răni grave la cap, provocate de un ciocan, potrivit Novinite.com. El a fost responsabil pentru atacurile cu rachete asupra unor obiective civile din Ucraina, inclusiv de cel asupra centrului comercial Amstor din Kremenciuk, în regiunea Poltava, din 27 iunie 2022. În timpul atacului, în clădire se aflau aproximativ 1.000 de oameni, 22 fiind uciși și zeci fiind răniți.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 971: Rusia e cu ochii pe Moldova, Kievul și Moscova se atacă reciproc cu drone, iar NATO avertizează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 970: Atac la Moscova și în orașul de baștină al lui Zelenski. Kievul are control în Kursk
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.