Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 973: Alertă pentru Moldova, demisie la Kiev, dovezi din SUA și summit BRICS. China propune 3 principii

23 octombrie 2024, ora 18:01

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu o ingerință rusă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, scrutin ce se anunţă foarte strâns, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres. Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că Rusia încearcă să intervină în Moldova și să împiedice integrarea sa europeană. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că există dovezi că trupe nord-coreene se află în Rusia şi că rămâne de văzut ce ar face acestea acolo.

Treizeci și șase de lideri mondiali, inclusiv din Republica Populară Chineză (RPC), India, Africa de Sud și Iran, au sosit la Kazan, Republica Tatarstan, pentru cel de-al 16-lea summit anual BRICS, în timpul căruia Rusia va încerca probabil să creeze mecanisme pentru a-și consolida eforturile militare în Ucraina, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Ukrainskaia Pravda. Între timp, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat, fiind implicat într-un scandal uriaș de corupție.

UPDATE Viitoarea șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, le-a spus europarlamentarilor că trebuie să aibă ca prioritate consolidarea securității, avertizând că UE trebuie să fie pregătită în timp ce Rusia și „parțial China” exploatează societățile deschise ale continentului, informează Reuters.

UPDATE Cotidianul american Wall Street Journal relatează, citând un fost ofițer de informații rus, care a vorbit sub protecția anonimatului, că Rusia și Coreea de Nord au convenit în secret să trimită aproximativ 1.000 de soldați nord-coreeni în războiul din Ucraina, transmite BBC. Potrivit sursei citate, o clauză secretă care permite trimiterea de trupe nord-coreene a fost inclusă în acordul dintre Moscova și Phenian, pe care liderii celor două țări l-au semnat în această vară.

UPDATE Uniunea Europeană a solicitat miercuri ţărilor participante la summitul BRICS de la Kazan, în Rusia, să îi ceară preşedintelui Vladimir Putin să pună capăt războiului dus de Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat autorităţilor să elaboreze propuneri pentru aşa-numitul plan de acţiune internă, care ar ajuta ţara să supravieţuiască în condiţii de război, au declarat mai multe surse guvernamentale pentru BBC Ucraina, transmite news.ro.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat miercuri că "există dovezi" în legătură cu prezenţa unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, adăugând că încă nu este clar ce vor face aceste trupe acolo, şi anume dacă vor fi implicate în războiul cu Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Pe rețelele sociale au apărut imagini cu bombardarea unei clădiri din regiunea Kursk, unde s-ar adăposti soldați ruși care pilotează drone, etajele superioare fiind pur și simplu dezintegrate. Înregistrări ulterioare surprind soldați ruși fugind pe scări într-un nor de praf și moloz, încercând să se salveze. 

UPDATE Imaginea, distribuită luni de un blogger pe nume @rvvoenkor_bot, arată cele două steaguri ridicate împreună deasupra unei mine din Pokrovsk, una dintre bastioanele de pe frontul de est al Ucrainei, a raportat agenția de presă Yonhap, citată de site-ul NDTV World. Potrivit postării, steagul Coreei de Nord a fost arborat pe un deal al minei din apropierea orașului, locație în care se suspectatează că sunt staționați soldați nord-coreeni.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat miercuri pentru „detensionarea situației” din Ucraina, în timpul unui discurs rostit la summitul BRICS de la Kazan, în prezenţa omologului său rus Vladimir Putin. „Criza ucraineană continuă. Trebuie să respectăm următoarele trei principii: nicio extindere a câmpului de luptă, nicio escaladare a luptelor şi nicio provocare din partea vreunei părţi, pentru a putea detensiona situaţia cât mai rapid posibil”, a declarat Xi Jinping, potrivit unei transmisiuni televizate a discursului său, rostit în faţa altor participanţi la summitul BRICS, care se desfăşoară în capitala Republicii Tatarstan din Rusia.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a asigurat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de continuarea sprijinului german pentru consolidarea rezistenţei ţării sale împotriva influenţei străine, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, conform Reuters, relatează Agerpres.

UPDATE  „Două bombardiere strategice Tu-95MS din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei. Durata zborului a fost de aproximativ 10 ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului rus al apărării, preluat de agenția Interfax.

UPDATE Xi Jinping din China, Narendra Modi din India și alți lideri BRICS au discutat despre războiul din Ucraina cu președintele Vladimir Putin, în timp ce șeful de la Kremlin a prezidat un summit major menit să arate că încercările Occidentului de a izola Rusia au eșuat.

UPDATE Apartenenţa Turciei la NATO nu constituie un obstacol pentru aderarea ţării la BRICS, dacă Ankara va decide să facă acest lucru, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

UPDATE Ministerul rus de Externe a anunţat, miercuri, că a fost ţinta unui atac informatic de mare anvergură, în contextul summitului BRICS care se desfășoară în țară, transmite Reuters. „În urma unui puternic atac DDoS împotriva site-ului Ministerului de Externe, amânăm conferinţa de presă până la 14:00, ora Moscovei", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

UPDATE Statele Unite, prin oficialii săi, au declarat pentru prima dată miercuri că au văzut dovezi ale prezenţei trupelor nord-coreene în Rusia, iar parlamentarii sud-coreeni au declarat că aproximativ 3 000 de soldaţi au fost trimişi să sprijine războiul Kremlinului în Ucraina şi că urmează să fie trimişi şi mai mulţi. 

UPDATE Belarus va organiza următoarele alegeri prezidențiale în 26 ianuarie 2025, a anunțat miercuri Comisia Electorală Centrală a țării. Alexandru Lukașenko, dictatorul belarus care conduce țara din 1994 și este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat anterior că va candida din nou – și nu se așteaptă să piardă, anunță Politico.

UPDATE Rusia a propus înfiinţarea unei burse de cereale între statele membre ale grupului BRICS, care ulterior ar putea fi extinsă prin tranzacţionarea altor materii prime, a declarat Vladimir Putin, scrie Adevărul.

UPDATE Cetățenilor ruși acuzați de crime li se spune că au o alternativă la tribunal (unde posibil îi așteaptă o pedeapsă aspră), și anume să se înroleze în armată, scrie BBC.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a îndemnat miercuri pe unguri să opună rezistenţă Bruxellesului la fel cum au făcut în 1956 împotriva armatei sovietice, într-un nou atac împotriva Uniunii Europene, cu ocazia comemorării Revoluţiei Ungare, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a deschis miercuri, la Kazan, summitul BRICS, salutând reuniunea ca pe un semn al apariției unei „lumi multipolare” care, speră el, va înfrunta Occidentul, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping a spus, în deschiderea summitului BRICS, din Rusia, că situația internațională este cuprinsă de haos și transformări importante, dar este încrezător că prietenia cu Moscova nu se va schimba. „Lumea de astăzi se confruntă cu transformări importante, nevăzute într-un secol, care au ca rezultat un peisaj internațional în continuă schimbare și turbulent”, a spus Xi Jinping, despre ordinea globală, la summitul BRICS care are loc în orașul rus Kazan, scrie Libertatea.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit miercuri dimineaţa în Rusia pentru a asista la summitul BRICS din Kazan, au anunţat miercuri autorităţile locale pe contul lor de Telegram, informează AFP și Agerpres.

UPDATE Premierul Estoniei, Kristen Michal, a îndemnat marţi ţările aliate din cadrul NATO să îşi majoreze bugetul pentru apărare până la cel puţin 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) înainte de summitul NATO din 2025 de la Haga, informează dpa.

UPDATE Narendra Modi i-a spus președintelui rus Vladimir Putin în ajunul summitului BRICS că dorește pace în Ucraina și că New Delhi este gata să ajute la obținerea unui armistițiu pentru a pune capăt celui mai mortal conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

UPDATE „Odată cu apropierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în (Republica) Moldova, pe 3 noiembrie, SUA sunt îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe moldoveni să îşi exercite dreptul suveran de a-şi alege propriii conducători”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marți aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze la dovezile implicării nord-coreenilor în războiul Rusiei din Ucraina, relatează Reuters. El a spus în discursul său de noapte că Ucraina deține informații despre pregătirea a două unități – posibil până la 12.000 de soldați nord-coreeni – pentru a lua parte la război alături de forțele ruse. „Aceasta este o provocare, dar știm cum să răspundem acestei provocări. Este important ca partenerii să nu se ascundă și de această provocare”, a spus Zelenski. Nici Coreea de Nord, nici Rusia, a spus el, nu țin cont de numărul de morți într-un conflict.

UPDATE Polonia închide Consulatul rus din Poznan din cauza unor presupuse tentative de sabotaj din partea Rusiei, a anunțat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski la 22 octombrie. În ultimii ani, în Polonia au fost descoperite mai multe rețele suspecte de spionaj, care ar fi conduse de Minsk și Moscova. Varșovia s-a poziționat ca unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă, ceea ce a dus la o deteriorare accentuată a legăturilor cu Rusia și Belarus. „Rusia duce un război hibrid”, a declarat Sikorski într-o postare pe X, potrivit AlephNews.

UPDATE  Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță. Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.

UPDATE Statele Unite vor continua să „strângă șuruburile” asupra exportului de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc pentru a priva Moscova de venituri din energie, a raportat Bloomberg la 22 octombrie, citându-l pe Jeffrey Pyatt, secretarul de stat adjunct pentru resurse energetice.

UPDATE Preşedinte rus a ţinut să facă publice toate întâlnirile sale şi relațiile apropiate cu ţările din cadrul BRICS, la un summit al grupului din care fac parte China şi Rusia, dând astfel peste nas Occidentului care vrea să-l izoleze după ce a invadat Ucraina, scrie news.ro, citând presa internaţională.

UPDATE Poliția din Republica Moldova l-a acuzat pe oligarhul Ilan Șor că își folosește influența, precum și fondurile uriașe primite din Rusia, ca să conducă o rețea bine închegată de votanți în toată țara, pe care îi plătește să voteze după cum dictează Moscova, potrivit Financial Times. Oficialii spun că această rețea s-a activat foarte eficient în timpul alegerilor de la finalul săptămânii trecute, atunci când referendumul istoric pentru aderarea Moldovei la UE a produs un rezultat surpriză pentru președinta Maia Sandu.

UPDATE Președintele Zelenski desființează comisiile de examinare medicală pentru încorporarea militară, pe fondul scandalului de corupție. Anterior, procurorul general a demisionat, după ce zeci de oficiali, inclusiv procurori, au obținut certificate false de handicap, pentru a scăpa de front, potrivit Biziday. Potrivit decretului semnat azi de Volodimir Zelenski, vor fi constituite grupuri de lucru pentru verificarea certificatelor de invaliditate eliberate de comisiile de examinare medicală în termen de trei luni. Dacă se constată încălcări, certificatele vor fi anulate.

UPDATE Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin şi-a prezentat marţi demisia, după ce o anchetă a Serviciilor de securitate (SBU) a dezvăluit un sistem de corupție la scară mare care a permis unor conducători ai administraţiei sale să evite înrolarea în armată, relatează AFP.

UPDATE La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia Moscova și-a atras numeroase sancțiuni internaționale, președintele Vladimir Putin a organizat un summit de care se folosește pentru a arăta că încă există lideri internaționali care-l susțin, notează CNN într-o analiză publicată pe site-ul său.

UPDATE Unitățile antiaeriene rusești au distrus 14 drone aeriene ucrainene peste noapte, inclusiv 10 drone deasupra Peninsulei Crimeea și patru ambarcațiuni fără pilot în Marea Neagră care se îndreptau tot spre Crimeea, a afirmat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE Serviciile secrete americane au declarat că în spatele videoclipului fals, care îl defăimează pe candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, Tim Walz, se află agenţi ruşi, scrie Mediafax.

UPDATE Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul german de la Moscova, Alexander Lambsdorff. Asta totul după formarea unui sediu regional al Comandamentului Maritim al NATO la Rostock, în Germania de Est.

UPDATE Militari ruşi au reuşit să treacă un canal, o linie de apărare naturală importantă la Ceasiv iar, un bastion în estul Ucrainei, în care Moscova continuă să avanseze, a anunţat marţi un reprezentant al armatei ucrainene, relatează AFP, transmite News.ro. Trupele ruse au reușit să spargă linia defensivă ucraineană de la Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, dar nu există informații potrivit cărora acestea ar fi ocupat orașul, a spus într-o conferință de presă Ivan Petrîceak, reprezentant al Brigăzii Mecanizate 24, citat de Interfax-Ucraina.

UPDATE Forţele ruse iau cu asalt patru oraşe din estul Ucrainei, în timp ce forţele Moscovei încearcă să obţină controlul asupra întregii regiuni Donbas, potrivit bloggerilor de război pro-ruşi, relatează Reuters. Forţele ruse se luptă cu trupele ucrainene în oraşele Selîdove, Hirnîk, Kurahove şi Toreţk din estul Ucrainei, potrivit postărilor bloggerilor de marţi, scrie Realitatea. Statul Major al Ucrainei a declarat că forţele ruse au încercat să atace în mai multe locuri de-a lungul frontului, dar susţine că Ucraina a respins atacurile.

UPDATE Turcia a blocat, pe ascuns, exportul de bunuri militare de origine americană către Rusia, în urma unui avertisment din partea Washingtonului, informează sursele Financial Times (FT).

UPDATE Forțele ruse continuă să desfășoare diverse tipuri de echipamente militare pe linia frontului din Ucraina, inclusiv sisteme de război electronic (EW), pe care soldații ucraineni le țintesc și le distrug în mod regulat, informează Defense Express.

UPDATE Ucraina se confruntă cu o lipsa acută de recruți pentru a face față războiului declanșat de Rusia. Cu toate astea, mulți bărbați ucraineni apți de mobilizare preferă să își lase țara la greu și recurg la metode extreme, precum mituirea autorităţilor sau fuga în străinătate, pentru a evita să fie trimiși pe front, potrivit NewsWeek.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 971: Rusia e cu ochii pe Moldova, Kievul și Moscova se atacă reciproc cu drone, iar NATO avertizează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

21 noiembrie 2024, ora 22:13

Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial. Mai mult, „Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene. Totodată, surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan care prevede divizarea Ucrainei în trei regiuni, potrivit agenției Interfax Ucraina. Pe front, situația este încordată, iar Rusia forțează ofensiva în estul Ucrainei pentru a cuceri noi teritorii.

Între timp, Rusia a lansat, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post. Totodată, armata de ocupaţie a Rusiei a lansat rachete de croazieră asupra Ucrainei, joi dimineaţă, acestea intrând în spațiul aerian ucrainean dinspre nord. Primele rachete de croazieră au trecut prin regiunea Cernihiv și s-au deplasat spre sudul Ucrainei. 

UPDATE Audiat în Congresul SUA, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a ținut să transmită Americii și restului lumii, că țara sa nu va ceda sub nicio formă în fața Rusiei.

UPDATE Valeri Zalujnîi, fostul comandant al armatei ucrainene, a afirmat că implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei înseamnă că oficial a început Al Treilea Război Mondial, relatează Politico. „Pentru că în 2024, Ucraina nu se mai confruntă cu Rusia. Soldați din Coreea de Nord se află în fața Ucrainei. Să fim sinceri. Deja în Ucraina, „Shahed-urile” iraniene ucid civili absolut deschis, fără nicio rușine”, a declarat Zalujnîi, adăugând că arme nord-coreene și chinezești zboară în Ucraina. Zalujnîi i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să tragă concluziile corecte. „Este încă posibil să o oprim aici, pe teritoriul Ucrainei. Dar, din anumite motive, partenerii noștri nu vor să înțeleagă acest lucru. Este evident că Ucraina are deja prea mulți dușmani. Ucraina va supraviețui cu ajutorul tehnologiei, dar nu este clar dacă poate câștiga singură această bătălie”, a spus el.

UPDATE Ministerul rus de Externe a calificat deschiderea unei baze americane de apărare antirachetă în Polonia drept o provocare și a amenințat cu un eventual atac împotriva acesteia. Varșovia a calificat acuzațiile Moscovei drept inadecvate, potrivit pravda.ua.

UPDATE Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să înăsprească politicile privind vizele în contextul amenințărilor crescânde la adresa securității, avertizează Ylva Johansson. Comisara europeană pentru Afaceri Interne a UE a spus că este îngrijorată de politica de vize a blocului comunitar, care a permis ca aproape 450.000 de ruși să viziteze Europa anul trecut, scrie The Guardian.

UPDATE Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

UPDATE Sute de rachete balistice Pershing cu rază intermediară de acțiune, analoage a celei intercontinentale rusești Rubej, folosită pentru prima dată, joi împotriva Ucrainei, au fost odată desfășurate în Europa de Vest, dar au fost dezafectate, scrie Defence.ua.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că Rusia a lansat un atac cu rachete balistice hipersonice cu rază medie de acțiune asupra unei instalații militare ucrainene, potrivit BBC News. Putin a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalațiile militare ale oricărei țări ale cărei arme sunt folosite împotriva Rusiei.

UPDATE Forțele armate ale Marii Britanii ar fi pregătite să lupte cu omologii lor ruși „în seara asta”, dacă Vladimir Putin ar invada o altă națiune din Europa de Est, a declarat joi un înalt șef militar britanic, conform POLITICO.

UPDATE Kremlinul a afirmat joi că Rusia va face ''maximum de eforturi'' pentru a împiedica un război nuclear, după revizuirea doctrinei ruse ce extinde posibilitatea de a utiliza arma atomică, în plină tensiune între Moscova şi Occident pe tema conflictului din Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Un minor a fost condamnat la șase ani de detenție într-o „colonie educativă” pentru „sabotarea unei linii feroviare” în sudul Rusiei, o infracțiune care ar aduce 15 ani de închisoare pentru un adult, au anunțat joi autoritățile de investigație ruse, potrivit agenției de presă AFP.

UPDATE „Este clar pentru mine că Rusia nu poate învinge Ucraina în război decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm. Așadar, acest tip de rezistență și determinare din partea soldaților și oamenilor ucraineni, a serviciilor de urgență, este ceva ce vom studia și vom admira cu toții pentru foarte mult timp”, a declarat Ben Hodges, generalul în rezervă al Armatei SUA, care a fost comandantul Forțelor Aliate din Europa.

UPDATE UE a reacționat după acuzațiile Kievului că Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra teritorului său, spunând că un astfel de atac ar „marca o escaladare clară” din partea lui Vladimir Putin, transmite AFP.

UPDATE La prima vedere, utilizarea rachetei RS-26 Rubej nu este doar o demonstrație de forță, ci și un avertisment: Rusia nu exclude recurgerea la arme nucleare în conflictul cu Ucraina. Racheta Rubej, alături de altele, cum ar fi Topol sau Iars, este capabilă să transporte încărcături nucleare, iar prin lansarea sa, Rusia subliniază că o lovitură nucleară este teoretic posibilă. Analiștii consideră că, deși aceste rachete pot fi echipate și cu focoase convenționale, este practic inutil să le folosească în acest scop, având în vedere costul lor ridicat și eficiența altor arme mai accesibile, precum rachetele Iskander, potrivit Ziare.com.

UPDATE Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunţat joi, într-un comunicat, activarea „tuturor forţelor şi resurselor disponibile", inclusiv „avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de apărare terestră şi sisteme de recunoaştere radar", care au fost plasate în „stare de alertă maximă" în urma ultimelor atacuri ale Rusiei în Ucraina, relatează EFE.

UPDATE „Vecinul nebun” rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean, pentru prima dată în istorie, relatează AFP. „Este clar că Putin folosește Ucraina ca teren de testare. De asemenea, este clar că este îngrozit de viața normală de lângă el. O viață în care oamenii trăiesc cu demnitate”, a declarat Zelenski cu ocazia Zilei demnității și libertății din Ucraina, care comemorează Revoluția portocalie din 2004 și Revoluția EuroMaidan din 2013-2014.

UPDATE Rusia este gata să ia în considerare orice inițiativă „realistă” de pace în conflictul din Ucraina, care ar ține cont de propriile interese ale Rusiei și de situația de pe teren. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform Reuters.

UPDATE Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.

UPDATE Ucraina a atacat cu drone unitatea militară Kapustin Yar din regiunea Astrahan, din Rusia. Atacul vine după ce o rachetă intercontinentală a fost lansată de la poligonul de tragere de acolo.

UPDATE Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a declarat că decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă avansate F-35 reprezintă "un pas important" în modernizarea continuă a Forţelor Armatei române şi va contribui "semnificativ" la apărarea pe termen lung a NATO şi la securitatea colectivă, scrie NewsWeek.

UPDATE Rusia a lansat în premieră o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina, joi dimineaţa, au anunţat forţele aeriene ucrainene, însă Kremlinul a reacţionat spunând că nu comentează aceste „acuzaţii”, scrie Le Figaro.

UPDATE Aflată joi, 21 noiembrie, în mijlocul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în care i s-a cerut să nu comenteze atacul cu racheta balistică intercontinentală asupra Ucrainei, transmite Unian. În timpul conferinței de presă la MAE rus, Zaharova a primit un apel de la o persoană necunoscută care i-a spus: „Masha, loviturile cu rachete balistice despre care au început să vorbească, nu comentăm”, a spus persoana necunoscută de la capătul firului, a cărei voce a fost prinsă clar de microfoane. „Da, bine. Mulțumesc”, a spus Zaharova. Imagini cu momentul apelului primit de Zaharova a fost publicat de canalul Nexta, pe rețeaua X, scrie HotNews.

UPDATE Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a țării, deoarece amenințarea unei escaladări a războiului Ucraina-Rusia este „mai mare ca niciodată”, a declarat ministrul apărării maghiar, citat de Reuters. Acesta nu a precizat ce părți ale sistemului de apărare aeriană al Ungariei vor fi instalate în nord-est, scrie Spotmedia.

UPDATE Secretarul britanic al Apărării John Healey a refuzat să confirme informațiile potrivit cărora Ucraina a folosit rachete Storm Shadow furnizate de Londra pentru a lovi ținte în Rusia. Potrivit imaginilor geolocalizate, racheta Storm Shadow lansată miercuri de Ucraina ar fi vizat centrul operațional din Mariino din regiunea Kursk al trupelor ruse și nord-coreene, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului, scrie Spotmedia.

UPDATE Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, se află „la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat joi, pe reţelele sociale, Ministerul Energiei de la Kiev într-un comunicat, informează EFE.

UPDATE Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri în direcţia anulării unor datorii de circa 4,7 miliarde de dolari ale Ucrainei, înaintea plecării de la Casa Albă, transmite Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

UPDATE Un avion militar rusesc a lansat o bombă asupra unei școli din satul Bîkovka, regiunea Belgorod, aflat la 45 de kilometri de granița cu Ucraina, relatează portalul independent Meduza și Radio Svoboda. În mod miraculos, proiectilul nu a explodat și nu au fost înregistrate victime.

UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel, care a dominat scena politică din 2005 până în 2021, acum eliberată de constrângerile politicii, face dezvăluiri despre relația cu Donald Trump, când acesta era președinte al SUA. Merkel a recunoscut că, în timpul unei întâlniri cu Trump în 2017, liderul american i-a pus numeroase întrebări referitoare la președintele rus Vladimir Putin, scrie Die Zeit, care citează fragmente din cartea de memorii scrisă de aceasta, care urmează să apară marțea viitoare pe piață, scrie Digi24.

UPDATE Rusia ar putea „încerca să trimită un mesaj” susţinătorilor occidentali ai Kievului într-o săptămână de escaladare treptată, a declarat un analist militar după ce armata ucraineană a acuzat Moscova că a lansat pentru prima data o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei.

UPDATE Autorităţile ucrainene au anunțat dimineață că un atac rusesc a vizat întreprinderi şi infrastructură critică în oraşul Dnipro din centrul ţării. Apărarea aeriană ucraineană a doborât şase rachete de croazieră Kh-101. Și orașul Krivoi Rog, din aceeași regiune Dnipropetrovsk, a fost ținta unui atac, soldat cu cel puțin doi răniți. Două blocuri de două etaje și o clădire administrativă au fost avariate, a anunțat guvernatorul Serhii Lîsak.

UPDATE Racheta intercontinentală rusească lansată în dimineața zilei de joi asupra Ucrainei nu conținea un focos nuclear, a declarat pentru agenția AFP o sursă militară ucraineană. Sursa din cadrul forțelor aeriene ucrainene a declarat pentru AFP că este „evident” că arma, care a fost folosită pentru prima dată împotriva Ucrainei, nu transporta un focos nuclear.

UPDATE Decizia lui Putin de a folosi o rachetă balistică intercontinentală este o prostie extraordinară din partea Rusiei, este de părere un profesor și analist polonez. NATO și Ucraina vor afla astfel secrete militare pe care rușii le-au protejat până acum. Jarosław Wolski a analizat imaginile cu impactul focoaselor rachetei intercontinentale folosite de ruși și a fost mirat de lucrurile pe care le-a văzut.„Sunt primele imagini clare cu căderea focoaselor independente (MIRV) de la racheta folosită de ruși la Dnipro. Șase serii de impact a 'ceva', care ridică mai multe semne de întrebare. Fiecare serie arată căderea a multe fragmente sau focoase mai mici. Așa că ori focoasele s-au dezintegrat în faza terminală, ori au fost mai multe momeli ori... au fost mai multe rachete. Precizia (CEP sau eroarea circulară probabilă) care poate fi observată din aceste imagini nu este foarte bună” a scris specialistul polonez pe Twitter, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineții, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, relatează Reuters.

UPDATE Surse din serviciile de informaţii ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan care prevede divizarea Ucrainei în trei regiuni, potrivit agenţiei Interfax Ucraina. Documentul ar fi fost elaborat de Ministerul rus al Apărării, dar existenţa sa nu a fost confirmată până în momentul de faţă, informează Kyiv Independent. Conform presupusului plan, regiunile de est, inclusiv teritoriile ocupate, ar urma să fie anexate Rusiei. Partea vestică a Ucrainei ar deveni ceea ce va purta numele de „teritorii disputate”, susceptibile de a fi revendicate de state vecine, precum Polonia, Ungaria sau România. Restul ţării, incluzând capitala Kiev, ar fi transformat într-un stat-marionetă controlat de Rusia. Documentul ar detalia inclusiv patru scenarii posibile pentru ordinea mondială până în 2045. Două dintre ele, care implică victoria Rusiei asupra Ucrainei, favorizează interesele Moscovei. Celelalte două, centrate pe dominația Statelor Unite sau a Chinei, presupun înfrângerea militară a Rusiei, scrie ZF.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că noua bază americană de apărare împotriva rachetelor balistice din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general al pericolului nuclear şi se afla pe o listă de ţinte ruseşti pentru o potenţială distrugere, dacă va fi necesar, potrivit Mediafax.

UPDATE Statele Unite au trimis Ucrainei rachete ATACMS vechi, a căror durată va expira în 2025 sau a expirat deja, relatează agenția rusă de stat RIA Novosti, care a analizat bugetul militar american de apărare, și ziarul moscovit Komsomolskaia Pravda. Informațiile presei de stat din Rusia nu pot fi verificate independent.

UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească o apropiere rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului ei în fruntea guvernului, din cauza preocupărilor privind potenţiale represalii militare din partea Rusiei, potrivit unor extrase din memoriile cancelarului publicate în avans de cotidianul Die Zeit, relatează joi dpa.

UPDATE Forţele ruse au lansat rachete de la bombardierele strategice Tu-95, traiectoriile rachetelor schimbându-şi direcţia, anunţă Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, citate de Ukrinform. Rachete de croazieră au fost raportate îndreptându-se spre sud-est, spre Zaporojie, apropiindu-se de Dnipro, precum şi deasupra regiunilor Cernihiv, Kiev, Poltava. De asemenea, a fost emisă şi o alertă de raid aerian la nivel național din cauza amenințării rachetelor balistice.

UPDATE Nou acord din partea Regatului Unit pentru Republica Moldova. Este vorba despre un pachet de asistență umanitară în valoare de 5 milioane de euro pentru susținerea eforturilor de protecție a refugiaților din Ucraina în Republica Moldova.

UPDATE Rusia a ameninţat că va riposta la decizia luată de SUA şi Marea Britanie de a permite ca rachetele lor cu rază lungă să fie folosite de Ucraina în lovituri pe teritoriul rus şi a avertizat că nimic nu este exclus. Moscova şi-a agitat chiar sabia nucleară, dar experții spun că o creştere a războiului hibrid este mai probabilă, potrivit The Guardian.

UPDATE Kievul a bombardat un centru de comandă din Kursk, folosind lovituri cu rachete Storm Shadow, aprobate ca răspuns la decizia Moscovei de a desfășura soldați nord-coreeni împotriva Ucrainei, relatează Pravda și New Voice. Aceasta este o mișcare pe care atât Londra, cât și Washingtonul dar și alte state occidentale o consideră drept o „escaladare semnificativă” a conflictului, notează Libertatea.

UPDATE Analiştii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că proprietatea Maryino din regiunea rusă Kursk este situată la o distanță potrivită pentru stabilirea unui cartier general operaţional pentru trupele ruse care desfăşoară o ofensivă de-a lungul liniei de contact. Miercuri, proprietatea a fost vizată de un atac cu rachete. Imaginile geolocalizate publicate la 20 noiembrie arată consecinţele a ceea ce pare a fi un atac Storm Shadow în apropiere de Maryino, regiunea Kursk, notează Ukrainska Pravda. Imaginile geolocalizate indică faptul că ţinta ar fi putut fi moşia Baryatinsky din Maryino, care, potrivit publicației ucrainene Defense Express, ar fi putut găzdui un post de comandă pentru forţele ruse şi nord-coreene staționate în regiunea Kursk, notează Mediafax.

UPDATE Sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, achiziționat de Canada, va fi livrat în curând Ucrainei, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit Ukrinform. „Am lucrat îndeaproape cu americanii şi cu Raytheon, producătorul, pentru a asambla şi livra acest sistem. Acesta se află în prezent în Polonia şi va trece în curând granița”, a declarat Blair.

UPDATE Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare. El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina ”nu poate recunoaște juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”, notează G4media.

UPDATE Un milionar de 39 de ani, are cea mai inteligentă metodă de recrutare a soldaților în războiul din Ucraina. Folosește campanii de marketing pentru a aduna voluntari, în contextul în care țara se confruntă cu numărul mic al soldaților. „Aviatorul”, unul dintre soldații care s-au alăturat brigăzii milionarului, apreciază organizarea, tactica și conducerea grupului. În prezent, acesta operează drone pentru a distruge ținte, pentru a planta explozibili sau pentru a livra produse infanteriei, scrie Bloomberg, potrivit News.ro. „Au o abordare modernă a armatei”, explică soldatul a cărei identitate dorește să nu-i fie publică. Acesta se află în Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, notează Adevărul.

UPDATE Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis și și-a reluat activitatea, dar îi sfătuiește pe cetățenii americani să urmeze recomandările autorităților locale și să țină cont de avertismentele de raid aerian. Ambasada a fost închisă pentru o zi după ce au fost primite informații privind amenințarea unui atac aerian semnificativ, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial. Guvernul suedez a distribuit cetățenilor săi un manual pentru pregătire în cazul unui război, în care oamenii sunt sfătuiți și îndrumați să își facă rezerve de hrană și apă. În același timp, Germania își consolidează securitatea națională. Armata Germaniei a început să pună în aplicare „Operațiunea Deutschland” care a fost convenită între politicieni și conține un plan strategic de 1.000 de pagini. Documentele dezvăluie anumite clădiri și infrastructuri care au nevoie de protecție specifică în caz de urgență din motive militare, notează Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1001: Alertă la Kiev, pericol atomic și condițiile lui Putin. Zelenski: „Vom pierde războiul, dacă...”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1000: Dronă la Chișinău și alerta lui Zelenski! Kievul atacă cu ATACMS, iar Rusia amenință nuclear
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.