Aproximativ 60 de mii de persoane din țara noastră sunt diagnosticate cu diverse tulburări psihice. Cifrele alarmante au determinat mai multe organizații să desfășoare la Chișinău un târg al bunăstării și sănătății mintale. Oamenii au putut participa la diverse sesiuni de cunoaștere de sine prin artă, au învățat cum să gestioneze stresul și au discutat despre cât de importantă este sănătatea minții.
Deși mulți sunt cei care suferă de diverse tulburări mintale, țara noastră se confruntă cu o lipsă majoră de specialiști în acest domeniu, susține consultantul OMS.
La evenimentul din Parcul Alunelul au venit zeci de copii și părinți, care au aflat informații și curiozități despre sănătatea minții. Elena Dociu, fata cu desene așa cum se numește ea, ne-a spus că de cele mai multe ori oamenii își exprimă emoțiile și stările prin culori.
Imediat în jurul său a adunat mai mulți doritori, fiecare cu preferințele sale.
Printre cele mai frecvente tulburări sunt depresia postnatală, afecțiunile mintale din adolescență sau apărute în urma unor crize la locul de muncă. Așa că diverși specialiști au venit să vorbească despre metodele prin care putem gestiona situațiile de stres.
Deși uneori sunt copleșiți de grijile și problemele cotidiene, oamenii pe care i-am întâlnit astăzi în parc ne-au împărtășit cum fac față crizelor.
„Trebuie să se afle mai mult la aer curat, să consume produse naturale, fără chimicale și să ducă un mod de viață sănătos.”
Ziua mondială a sănătății mintale se marchează la Chișinău pentru al doilea an consecutiv.
În fiecare an, pe data de 10 octombrie este marcată ziua mondială a sănătății mintale.