Președinta Maia Sandu, candidată pentru un nou mandat, care se va duela în turul doi de scrutin cu Alexandr Stoianoglo, susține că procesul de creare a unei Curți Anticorupție nu s-a materializat până acum din cauza faptului că până de curând, Consiliul Superior al Magistraților (CSM) nu a fost în formulă completă, aceasta fiind instituția care ar trebui să numească judecătorii din cadrul viitoarei Curți Anticorupție. Sandu spune că va insista ca de acum încolo, lucrurile să accelereze.
„Rolul acestei curți este mai important ca niciodată. Procesul a fost amânat la nesfârșit din cauza procedurii îndelungate de numire a membrilor CSM. Abia în septembrie dacă nu greșesc au fost numiți ultimii doi membri ai CSM, pentru că toți ceilalți care au depus dosarele la procedura de evaluare nu au reușit să treacă. Din cauza calității problematice a celor care voiau să ajungă în CSM și nu puteau trece de evaluare, s-a lungit procesul. Fără o majoritate în CSM această selecție nu putea să aibă loc”, a spus Maia Sandu în cadrul dezbaterilor de la postul public de televiziune.
„Acum există un număr suficient de membri în CSM și eu cred că Parlamentul trebuie să aprobe legea cât de curând și CSM să înceapă imediat să creeze această curte”, a adăugat președinta.
În martie 2023, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Argumentul șefei statului a fost că atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”. Maia Sandu a subliniat că avem o situație „excepțională” în justiție și că există o „rezistență enormă” contra reformei, unii judecători încercând s-o blocheze.
„Mai mulți judecători corupți și probabil sunt și procurori corupți, care încearcă să blocheze procesele, dar cea mai mare acțiune de blocare vine din rândul judecătorilor și, probabil, aceasta este o reacție la primul exercițiu de evaluare externă extraordinară, care a fost făcută pentru potențialii membri ai noului Consiliu Superior al Magistraturii și pentru că au fost puțini cei care au reușit să treacă de acest examen al integrității, avem o rezistență și mai mare la reformă decât am avut-o până acum.
Să fim sinceri, aici niciodată nu am avut sprijin din partea judecătorilor pentru reforma justiției. Nu vrea să generalizez. Sigur că sunt și oameni onești acolo, care sunt deranjați de faptul că în sistem sunt oameni corupți, sunt deranjați că toată lumea din sistemul judecătoresc este văzută drept cu probleme, dar vedem o rezistență enormă”, a declarat șefa statului, la postul public de televiziune.
Totodată, președinta a punctat că e „naiv din partea unor judecători să creadă că ei vor bloca sistemul, reformele și noi vom privi neputincios”.
„E naiv din partea judecătorilor să creadă că noi vom privi neputincioși la cum ei încearcă să distrugă această țară, pentru că nu poți să ai economie dacă nu ai justiție, nu poți să dezvolți nimic în această țară dacă nu există certitudine că legea va fi respectată și este cineva acolo care să se asigure că cei care nu respectă legea, sunt pedepsiți.
Nu vom permite asta, pentru că vrem ca această țară să se dezvolte, oamenii să nu plece dezamăgiți de ce văd în justiție și mai ales că nu vrem ca ei să blocheze procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu.