Un cont de Telegram din Rusia a susținut că fostul lider sirian, Bashar al-Assad a fost otrăvit, declanșând un val de speculații online cu privire soarta sângerosului tiran, fugar la Moscova după ce forțele rebele i-au răsturnat regimul, scrie adevarul.ro.
Susținerea a fost făcută de General SVR, care susține că este condus de foști și actuali membri ai Serviciului de Informații Străine al Rusiei, deși nu oferă nicio dovadă care să ateste aceste presupuse legături. Aceeași sursă a mai făcut și numeroase alte „informări” cu privire la sănătatea lui Vladimir Putin, preluate, ulterior, de presa internațională. Ele nu au fost nici coroborate, nici dovedite.
Într-o postare de pe canalele sale de limbă rusă și engleză, marți, canalul transmite că „există motive să credem că o încercare de asasinare împotriva lui Assad a fost făcută”, adăugând și că fostul dictator s-a plâns echipei sale de securitate că „nu se simte bine, nu respiră cum trebuie” și că a „cerut ajutor medical”.
Tabloidele britanice, dar și alți utilizatori de pe rețelele sociale, au preluat susținerile, deși acestea nu au fost verificate independent.
Conform canalului de Telegram citat, într-o postare făcută în ajunul Anului Nou se scrie că Assad ceruse, cu două zile în urmă, ajutor medical după ce a spus că are probleme de respirație și că a început să tușească violent și să se înece.
„Avem toate motivele să credem că o tentativă de asasinat împotriva fostului președinte sirian a fost făcută”, se arată în postare, care descrie și că oficialii ruși au fost informați și că un ordin a fost primit pentru ca tiranul să fie tratat la domiciliu.
„Testele au arătat urmele unei expuneri la o substanță toxică”, se mai arată în postare. Sursa mai susține și că fostul lider al Siriei a fost stabilizat luni seară și că a fost declanșată o investigație.
Pekka Kallioniemi, fondator al Vatnik Soup, o organizație care studiază dezinformări promovate de Rusia, a scris pe Twitter că „Assad ar fi fost otrăvit la Moscova. Kremlinul nu a ratat nici măcar o secundă să-l pedepsească pentru lașitate”.
Expertul în securitate globală James Landis a scris, tot pe Twitter: „A încercat Putin să scape de Assad? Ar avea sens. Assad este un ghimpe în talpă pentru Putin și nu-i aduce nimic valoros. A pierdut Siria și i-a provocat o mulțime de dureri de cap lui Putin”.
Fostul lider sirian Bashar al-Assad ar reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Publicația notează că acum Assad poate fi mândru de titlul de „cel mai bogat refugiat din lume”.
Financial Times a descoperit înregistrări care arată că regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce se confrunta cu o lipsă disperată de valută, a transportat bani gheaţă în greutate de aproape două tone, în bancnote de 100 de dolari şi de 500 de euro, pe aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a fi depuse la băncile ruse sancţionate, între 2018 şi 2019.
Transferurile neobişnuite de la Damasc subliniază modul în care Rusia, un aliat crucial al lui Assad, care i-a acordat sprijin militar pentru a-şi prelungi regimul, a devenit una dintre cele mai importante destinaţii pentru banii sirieni, pe măsură ce sancţiunile occidentale i-au scos din sistemul financiar.
În 2019, FT a relatat că familia extinsă a lui Assad a cumpărat din 2013 cel puţin 20 de apartamente de lux în Moscova folosind o serie complexă de companii şi acor.