Ucraina și Rusia poartă discuții preliminare cu privire la oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice ale celeilalte, scrie Financial Times citat de Kyiv Independent. Între timp, nouă persoane, între care şi o fetiţă de 11 ani, au fost rănite în noaptea de marţi spre miercuri la Kiev, capitala Ucrainei, într-un atac rus cu dronă care a provocat un incendiu în clădirea lovită, au declarat autorităţile ucrainene, relatează AFP.
Președintele american Joe Biden s-a arătat, marți, îngrijorat de prezența trupelor nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia. Șeful de la Casa Albă a transmis că, în cazul în care soldații trimiși de Kim Jong Un ar intra pe teritoriul ucrainean, Kievul ar trebui să riposteze, relatează Reuters.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat în mod deschis, pentru prima dată de la începutul războiului, posibilitatea de a negocia un armistiţiu parţial cu Rusia pentru a reduce intensitatea conflictului, în faţa reticenţei generale faţă de "planul său pentru victorie", în care solicită asistenţă militară urgentă pentru a forţa Rusia să negocieze o pace care să nu implice cedarea teritoriului ucrainean, relatează EFE,potrivit Agerpres.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut paralele între alegerile din Moldova și cele din Georgia, semnalând pericolul apropierii de Rusia. Totodată, fostul consilier al lui Zelenski, Alexei Arestovici, a lansat și el avertismente pentru cetățenii moldoveni, îndemnându-i să fie precauți înainte de turul II al alegerilor prezidențiale și al celor parlamentare din 2025. „Moldova nu va fi folosită decât ca avanpost contra Ucrainei și României” într-un scenariu în care forțele pro-ruse ajung la guvernare în Moldova, a declarat Arestovici.
UPDATE Pentagonul estimează că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să se antreneze în estul Rusiei. SUA au declarat marți că un „număr mic” de trupe nord-coreene au fost trimise la Kursk. Alte câteva mii se îndreaptă într-acolo, a spus aceasta.
UPDATE Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA, fiind director general al JP Morgan, a tras un semnal de alarmă cu privire la începutul celui de-al Treilea Război Mondial, însă un expert a declarat pentru Newsweek că nu este încă momentul să ne panicăm. CEO-ul instituției bancare, Jamie Dimon, a declarat într-un discurs recent la Institutul de Finanțe Internaționale că actualul conflict din Ucraina și Orientul Mijlociu înseamnă deja un al treilea război mondial. Dimon a numit anterior Rusia, Coreea de Nord și Iranul o „axă a răului” care, alături de China, va afecta instituții precum NATO, scrie newsweek.com. „Al treilea război mondial a început deja. Există deja bătălii pe teren coordonate în mai multe țări”, a declarat Dimon.
UPDATE Rusia a cucerit 196,1 km pătrați din teritoriul ucrainean în săptămâna 20-27 octombrie, aceasta fiind cea mai rapidă avansare săptămânală a forțelor ruse din acest an, potrivit grupului media rus Agentstvo, care a analizat hărți ucrainene din surse deschise, transmite Reuters.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că le-a dat ordin soldaților săi trimiși în Ucraina „să nu ia prizonieri”, ceea ce, potrivit unui fost oficial ucrainean, înseamnă încălcarea Convenției de la Geneva. Ordinul lui Kadîrov vine după ce Universitatea pentru Forțele Speciale Ruse din orașul cecen Gudermes a fost lovită marți dimineață de o dronă și incendiată, scrie Digi24.
UPDATE Coreea de Sud intenționează să trimită o echipă în Ucraina pentru a monitoriza și analiza desfășurarea de trupe nord-coreene de către Rusia, a declarat miercuri un oficial de la Seul, transmite Reuters.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat desfăşurarea marţi a unui exerciţiu al forţelor strategice de descurajare nucleară, în cadrul căruia este testată lansarea rachetelor balistice şi de croazieră.
UPDATE Ucraina intenționează să recruteze încă 160.000 de soldați în armata sa, în timp ce Rusia câștigă teren în est. Rusia a avansat în estul regiunii Donețk și marți a declarat că a capturat în întregime orașul minier Selydove, scrie BBC.
UPDATE Rusia este acuzată de aplicarea "sistematică" a torturii împotriva criticilor regimului şi soldaţilor ucraineni inamici într-un raport publicat miercuri de către o expertă a ONU pentru drepturile omului, transmite DPA.
UPDATE Analiștii occidentali au presupus, multă vreme, inclusiv după invazia în Ucraina, că tinerii ruși sunt ținuți în frâu de regimul lui Putin și că schimbarea reală în cultura politică a țării va veni după schimbarea generațională la nivelul structurii de putere de la Moscova. Doar că lucrurile sunt mai complicate, iar tinerii ruși au găsit modalități de a se acomoda cu dictatura instaurată de Vladimir Putin, se arată într-o analiză Foreign Affairs.
UPDATE Nouă persoane, între care şi o fetiţă de 11 ani, au fost rănite în noaptea de marţi spre miercuri la Kiev, capitala Ucrainei, într-un atac rus cu dronă care a provocat un incendiu în clădirea lovită, au declarat autorităţile ucrainene, relatează AFP. ”În urma unui atac cu dronă, un incendiu a izbucnit la etajele al doilea şi al treilea ale unei clădiri cu nouă etaje” în cartierul Solomianski (vest), au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene într-un comunicat publicat pe Telegram.
UPDATE Rusia continuă să atace capitala Ucrainei. Potrivit forțelor aeriene de la Kiev, forțele ruse au lansat zeci de drone în timpul nopții. Alerta de raid aerian a răsunat în aproape toată jumătatea de est a țării. Mai mult persoane au fost rănite după ce vehicule aeriene fără pilot au lovit clădiri rezidențiale și o grădiniță din Kiev.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis marţi că se va răzbuna pentru un atac cu dronă care a provocat un incendiu la o academie de pregătire militară din regiunea sa din sudul Rusiei pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, o vizitase în august, când a venit în prima sa vizită în Cecenia din 2011.